Πάνος Καμμένος: Αν η Συμφωνία ψηφιστεί στην πΓΔΠ θα παραιτηθώ
Στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, στα ζητήματα της γεωπολιτικής ενίσχυσης της χώρας, στις συμφωνίες της Ελλάδας με μεγάλες εταιρείες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στη περιοχή μας, αλλά και στον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά την επίσκεψή του στη 1η Στρατιά σήμερα στη Λάρισα.
«Η Ελλάδα χάρη στις Ένοπλες Δυνάμεις κατάφερε να ενισχυθεί γεωπολιτικά» σημείωσε ο κ. Καμμένος, διευκρινίζοντας ότι με τη γεωπολιτική ενίσχυση της Ελλάδας «έχει επιτευχθεί η δυνατότητα προς την πολιτική ηγεσία να υπογράψει και να εξασφαλίσει συμβόλαια με τις μεγαλύτερες εταιρείες από χώρες του κόσμου για την εξόρυξη του φυσικού υποθαλάσσιου και υπόγειου πλούτου της χώρας». Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ελλάδα πλέον έχει υπογράψει συμβάσεις με μεγάλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η ExxonMobil και η Total και συμπλήρωσε: «εντός των επόμενων ημερών και μηνών θα ξεκινήσουν οι έρευνες για την άντληση φυσικού αερίου σε όλες τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας του Ιονίου, αλλά και νότια της Κρήτης». Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας αναφέρθηκε στον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστηρίζοντας πως έχει ενισχυθεί, ενώ μιλώντας για την περιοχή της Λάρισας είπε ότι «έχει εμπλουτιστεί με νέες μονάδες που αφορούν τη δομή των ελληνικών και των συμμαχικών δυνάμεων».
«Δεν μπορώ να δεχτώ καμία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει τον όρο ‘Μακεδονία’»
Ο κ. Καμμένος έκανε ειδική αναφορά στις εξελίξεις που αφορούν την Συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι δεν θα παραμείνει υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και οι ΑΝΕΛ δε θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο κυβερνητικό σχήμα, εάν η συμφωνία φθάσει στη Βουλή. Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Οι συνεχείς αλυτρωτικές προκλητικές τους δηλώσεις επιβεβαιώνουν αυτούς που λέγαμε ότι δεν μπορούν να καλυφθούν με ένα μανδύα μιας συμφωνίας την οποία δεν θα τηρήσουν. Χαίρομαι, επίσης, που ο πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής ότι αν αυτές οι προκλήσεις συνεχιστούν και αν αμφισβητείται, για παράδειγμα, η μη ύπαρξη ‘μακεδονικής’ εθνότητας ή οι αλυτρωτικές τους τάσεις περί δήθεν μειονότητας και συνεχίσουν τις προκλήσεις δεν θα υπάρξει συμφωνία».
Εξάλλου, «για εμένα, όπως γνωρίζετε, -πρόσθεσε ο Π. Καμμένος- η πάγια θέση μου είναι ότι δεν μπορώ να δεχτώ καμία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει τον όρο ‘Μακεδονία’ και κάλεσα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει την θέση του. Επισκέφθηκα τα φυλάκια, γιατί όπως δημόσια έχω πει -και το είπα και στους στρατιωτικούς, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους συνοριοφύλακες που συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια- μπορεί να είναι η τελευταία μου επίσκεψη. Είναι δεδομένο ότι αν -ω μη γένοιτο- αυτή η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι υπουργός Εθνικής Άμυνας και ούτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού».
«Οι εκλογές δεν θα πρέπει να γίνουν σύντομα»
Ο κ. Καμμένος ερωτηθείς για το αν βλέπει εκλογές την άνοιξη ή το φθινόπωρο δήλωσε: «Πιστεύω ότι οι εκλογές δεν θα πρέπει να γίνουν σύντομα. Το θέμα του Σκοπιανού ήρθε, παρά τη συμφωνία που είχαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσουμε μαζί, πολύ πιο νωρίς από ό,τι είχε σχεδιαστεί. Το καλό για την πατρίδα θα είναι οι εκλογές να πάνε στο τέλος της τετραετίας. Από τη δική μας πλευρά, θα κάνουμε ό,τι πρέπει για αυτό. Από εκεί και πέρα, όμως, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία αποτελούν για εμάς ‘κόκκινη γραμμή’και δεν μπορώ εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και λόγω της θέσης που δημόσια έχω πάρει από την αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, να αποδεχθώ να παραμένω Υπουργός Εθνικής Άμυνας και παράλληλα να συνυπογράφω την παράδοση του όρου ‘Μακεδονία’. Αυτό δεν θα το κάνω ποτέ», δήλωσε κλείνοντας.
Τα αναδρομικά δεν είναι δώρο της κυβέρνησης
Τέλος, μιλώντας για τα αναδρομικά των στρατιωτικών, υποστήριξε ότι η καταβολή των αναδρομικών στους στρατιωτικούς δεν είναι κάποιο δώρο της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δίνουμε πίσω τα οφειλόμενα, τα οποία κακώς είχαν παρακρατήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις».