Πακιστάν: Δεν ισχύουν οι πληροφορίες για ακύρωση της αγοράς των ελικοπτέρων T129

Το Πακιστάν διέψευσε την Παρασκευή δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι η χώρα είχε ακυρώσει μια συμφωνία για την αγορά δεκάδων επιθετικών ελικοπτέρων από την Τουρκία .

Σε ανακοίνωση του ο Πακιστανικος Στρατ΄ος, διευκρίνισε ότι οι εικασίες σχετικά με την ακύρωση της συμφωνίας του Πακιστάν για την απόκτηση Ελικοπτέρων Τακτικής Αναγνώρισης και Επιθέσεων T129 (ATAK) από την Τουρκία είναι «αβάσιμες».

Άλλες αναφορές, που επικαλούνται πακιστανικές στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, ανέφεραν ότι οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του ISPR, Υποστράτηγου Babar Iftikhar, αυτή την εβδομάδα παρερμηνεύτηκαν και η χώρα δεν εγκατέλειψε τη συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα ελικόπτερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ο Iftikhar φέρεται να είπε ότι «όσον αφορά την τουρκική συμφωνία, προχωρήσαμε».

Επίσης ότι επιβεβαίωσε ότι το Πακιστάν βρισκόταν επίσης σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα για επιθετικά ελικόπτερα και «ελπίζουμε ότι θα λάβουμε μερικά πυροβόλα (από αυτά).

«Κατά την απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία του Πακιστάν με την Τουρκία για την απόκτηση ελικοπτέρων T-129 ATAK, η δήλωση που έγινε από τη ΓΔ ISPR παρερμηνεύτηκε σε ορισμένες πλατφόρμες ψηφιακών μέσων», είπε η ISPR.

«Διευκρινίζεται ότι το Πακιστάν δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο απόκτησης στρατιωτικών ελικοπτέρων από την Τουρκία. Όλες οι εικασίες ως προς αυτό είναι αβάσιμες».

Το Πακιστάν το 2018 συμφώνησε να αγοράσει 30 ελικόπτερα T129 ATAK κατασκευασμένα από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), που τροφοδοτούνται από κινητήρες που κατασκευάζονται από την LHTEC, μια κοινοπραξία της βρετανικής Rolls Royce και της Honeywell, μιας αμερικανικής εταιρείας. Οι ξένες εταιρείες είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν άδειες εξαγωγής για εμπορικές πωλήσεις στρατιωτικού επιπέδου στις ΗΠΑ.

Αν και πρόσφατα έδωσε πράσινο φως στις εξαγωγές του ίδιου ελικοπτέρου στις Φιλιππίνες, η Ουάσιγκτον δεν ενέκρινε ποτέ την πώληση στο Πακιστάν, με ορισμένους να τη συνδέουν με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 από την Τουρκία, που αποτελεί βασικό μοχλό εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. τα τελευταία χρόνια.

(πηγή: Daily Sabah)

ViaDiplomacy Newsroom