Μια Παγκόσμια Αναταραχή η οποία εξελίσσεται μακριά από την Κίνα

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι η κορυφή του παγόβουνου σε μια Παγκόσμια Αναταραχή, η οποία έγινε αντιλιπτή στους πολίτες από την στιγμή που χτύπησε την Δύση και τον τρόπο ζωής. Η Πανδημία και η Κλιματική Αλλαγή δημιουργούν τρόμο ο οποίος έχει προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές, αμφισβήτηση κυβερνήσεων και δομών, ενώ δίνει την ευκαιρία σε ακραίους να φαντάζουν ως κανονικότητα.

Από τον Αφγανιστάν μέχρι την Αιθιοποία, και από την Πανδημία μέχρι τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Μεσόγειο, η αναταραχή αυτή πλήττει την αξιοπιστία των ΗΠΑ και των Συμμάχων της. Για να κατανοήσουμε πόσο καταστροφική είναι η εξέλιξη αυτή, ήδη έχει ανοίξει κουβέντα για το πόσο αξιόπιστες είναι οι ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν. Την Πέμπτη (19 Αυγούστου) ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, αναγκάστηκε να δήλωσει ότι η αμερικανική πολιτική για την Ταϊβάν δεν είχε αλλάξει.

Η παραπάνω εκτίμηση ξεκίνησε από Κινεζικά ΜΜΕ τα οποία μετά την συνέντευξη του Μπάιντεν στο ABC News ανέφεραν ότι Ταϊβάν δεν μπορεί να βασιστεί στην Ουάσινγκτον μετά την στάση της τελευταίας στο Αφγανιστάν. Στην πραγματικότητα ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι, «έχουμε δεσμευτεί – τηρήσαμε κάθε δέσμευση. Αναλάβαμε μια ιερή δέσμευση στο άρθρο 5 ότι εάν κάποιος εισβάλει ή αναλάβει δράση εναντίον των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, θα απαντούσαμε. Το ίδιο με την Ιαπωνία, το ίδιο με τη Νότια Κορέα, το ίδιο με την – Ταϊβάν . Δεν είναι καν συγκρίσιμο να μιλάμε γι ‘αυτό(σ.σ σε σχέση με το Αφγανιστάν»

Η Κλιματική Αλλάγη «όπλο επίθεσης» και «όπλο για άμυνα»

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Πανδημία – άσχετα η προέλευση – έχει δημιουργήσει ένα χάος στις δυτικές κοινωνίες, ειδικά σε αυτές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Μετά το σοκ των θανάτων και των περιορισμών, οι πολίτες βλέπουν η ζωή τους να αλλάζει ριζικά και μόνιμα. Η επικράτηση του στελέχους Δέλτα του SARS-CoV-2 αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης και για τις μικρές ηλικίες, παρόλο που η νόσος COVID-19 στα παιδιά έχει πιο ήπια συμπτωματολογία συγκριτικά με τους ενήλικες. Σύμφωνα με δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, περίπου 1800 παιδιά νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με τον ρυθμό νοσηλείας παιδιών με COVID-19 να έχει αυξηθεί κατά 500% συγκριτικά με τις αρχές Ιουλίου 2021. Τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19 κατά τη διάρκεια του πανδημικού κύματος με το στέλεχος δέλτα μπορεί να διατρέχουν έως και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με τον κίνδυνο που εμφάνιζαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας COVID-19 με επικράτηση διαφορετικών παραλλαγών του SARS-CoV-2.

«Σύμμαχος» στην Παγκόσμια Αναταραχή λόγω της Πανδημίας, είναι και η Κλιματική Αλλαγή. Οι τελευταίες πυρκαγιές στην Μεσόγειο, την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα σε χώρες οι οποίες είναι και σύμμαχοι των ΗΠΑ. Οι καταστροφές και σε αυτή την περίπτωση έδωσαν χώρο σε ακραία στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιώντας τα Fake News ως όπλο (όπως και στην Πανδημία) προσπάθησαν σε πολλές περιπτώσεις να αμφισβητήσουν ακόμα και το πολίτευμα μιας χώρας.

Με την σειρά τους οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ξεπεράσουν το πρώτο σοκ της καταστροφής, ενώ προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν την Κλιματική Αλλαγή σε «αμυντικό όπλο.» Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια δεν θα αφορούν μόνο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την εκδίωξη δυνάμεων όπου χρησιμοποιούν την Κλιματική Αλλαγή ως «επιθετικό όπλο»

Η Κίνα αλώβητη από την Παγκόσμια Αναταραχή.

Την ίδια στιγμή η Κίνα είναι αλώβητη από αυτή την αναταραχή και τα νέα για την οικονομία της είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι μη χρηματοπιστωτικές άμεσες επενδύσεις για το προηγούμενο επτάμηνο, αυξήθηκαν 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 62,81 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Ταυτόχρονα, σε γουάν, οι επενδύσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν 4% σε ετήσια βάση για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Αύξηση της παραγωγής άνθρακα, φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου κατέγραψε η Κίνα τον Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Επίσης η παραγωγή φυσικού αερίου της χώρας ανήλθε σε 17,2 δισ. κυβικά μέτρα τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση 13,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS). Στο α΄ εξάμηνο, η παραγωγή φυσικού αερίου στην Κίνα ανήλθε σε 104,5 δισ. κυβικά μέτρα, αυξημένη κατά 10,9% σε σχέση με το πρώτο μισό του 2020, ανέφερε η NBS. Επιπλέον, και οι εισαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν ραγδαία τον Ιούνιο, με τον όγκο να σημειώνει άνοδο κατά 22,6% εν συγκρίσει με έναν χρόνο νωρίτερα, αγγίζοντας τους 10,21 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκε 2,8% ετησίως, στους 16,67 εκατ. τόνους τον Ιούνιο. Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου τον περασμένο μήνα ανήλθε σε 556.000 τόνους. Ως προς τις εισαγωγές μαύρου χρυσού, η Κίνα εισήγαγε 40,14 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου τον Ιούνιο, μειωμένες κατά 24,5% σε ετήσια βάση, ενώ συνολικά στο εξάμηνο εμφανίστηκαν επίσης μειωμένες κατά 3%, φτάνοντας τους 260,66 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της NBS.

Η Ελλάδα στο στόχαστο με πολλαπλές απειλές

Η Ελληνική κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της, τα τελευταία δύο χρόνια κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πέντε μεγάλες απειλές. Το μεταναστευτικό, την Πανδημία την Τουρκία, τις κυβερνοεπιθέσεις, και τέλος, ομάδες Ελλήνων οι οποίες με καθοδήγηση τρίτων χωρών προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινωνικές αναταραχές.

Μάλιστα το μέγεθος των τελευταίων πυρκαγιών οι οποίες δεν σβήνουν λόγω των συνεχόμενων νέων εστιών, είναι τέτοιο που σε συνδυασμό με το νέο μεταναστευτικό είναι ένα εκρηκτικό μείγμα. Να σημειωθεί πως η κρίση του νέου μεταναστευτικού ήταν γνωστό ότι θα προκύψει με την αποχώρηση των δυτικών από το Αφγανιστάν, όχι μόνο στην Ελληνική κυβέρνηση και τους συμμάχους της, αλλά και στους ανταγωνιστές της χώρας.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.