«H διασυνοριακή συνεργασία των τοπικών κοινωνιών «υποχρεώνει» σε συνεργασία και τις κυβερνήσεις», Του Παναγιώτη Σγουρίδη
Διευρυμένη όσο και επιτυχημένη ήταν η διασυνοριακή ελληνοτουρκική αυτοδιοικητική και επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, με σκοπό αιρετοί και επιχειρηματικοί φορείς να έρθουν σε επαφή και να συζητήσουν για κοινά προβλήματα και προοπτικές και να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις σε στρογγυλά τραπέζια, που ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των φορέων των δύο γειτονικών περιοχών και δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες.
Στη συνάντηση οικοδεσπότες ήταν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης και παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της περιοχής Ρετζέπ Ζουπκουκούρτ, δήμαρχοι από την Ανατολική Θράκη (Χάμσα, Ουζούνκοπρου κά), οι δήμαρχοι Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σαμοθράκης, άλλοι εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων από την Τουρκία, υπηρεσιακοί παράγοντες και επιχειρηματίες.
Το παρών έδωσε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης που παραβρέθηκε, προκειμένου να τοποθετηθεί για τα κοινά θέματα και προβλήματα των δύο περιοχών και να γνωστοποιήσει τις ενέργειες και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ομιλία του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, στη Διασυνοριακή Ελληνοτουρκική Αυτοδιοικητική και Επιχειρηματική Συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015.
“Βλέποντας το ντοκιμαντέρ με την ρύπανση ενός ποταμού από τα βυρσοδεψεία, τον πόνο και την αγανάκτηση των κατοίκων δεν μπορεί παρά να ξεκινήσω την μικρή μου παρέμβαση, από την προστασία του περιβάλλοντος.
Η γη και η φύση το «περιβάλλον μας», είναι το σπίτι μας. Αν η σχέση αυτή του ανθρώπου με τη γη διαταραχθεί με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καταστρέφουμε το ίδιο μας το σπίτι, άρα την ίδια τη ζωή. Επισημαίνω πως ο πλανήτης Γη δεν έχει έξοδο «κινδύνου». Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τη Διασυνοριακή Ρύπανση και οι ρυπογόνες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις διασυνοριακές λεκάνες απορροής, πρέπει να αντιμετωπισθούν σε επίπεδο διακρατικής συνεργασίας.
Κύριοι Δήμαρχοι, Κύριοι Πρόεδροι,
Κυρίες και Κύριοι,
Χαιρετίζω τις εργασίες της διμερούς συνάντησης δημάρχων και φορέων Ελλήνων και Τούρκων από τις δυο όχθες του ποταμού Έβρου.
Προσγειώθηκα στην Αλεξανδρούπολη, για να βρεθώ μαζί σας, γιατί θεωρώ πολύ σημαντική τη συνάντηση αυτή. Δυστυχώς δεν θα παραμείνω και στα στρογγυλά τραπέζια, γιατί υποχρεώσεις να επισκεφτώ πλημμυρισμένες εκτάσεις στα Τενάγη Καβάλας δεν το επιτρέπουν. Όταν διασυνοριακά οι τοπικές κοινωνίες συνομιλούν για τα κοινά τους προβλήματα, υποχρεώνουν εμμέσως σε συνεργασία και τις κυβερνήσεις τους.
Οι φορείς των κοινωνιών σαφώς είναι τα εκλεγμένα επιμελητήρια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄βαθμού.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Παυλίδης, επισκέφθηκε πριν μία εβδομάδα την Ανδριανούπολη και είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του και σήμερα ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπράκης φιλοξενεί αυτήν την ημερίδα για την προώθηση της συνεργασίας, ΑΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ.
Προχωράω όμως στα θέματα της ημερησίας διάταξης:
Για το πρώτο ζήτημα, την κοινή προσπάθεια ανάπτυξης εμπορικών και τουριστικών σχέσεων των παρέβριων δήμων έχω να προσθέσω:
Ότι μελετάται πολύ σοβαρά η σκέψη, ώστε η VISA επίσκεψης στην Ελλάδα να δίνεται στα σύνορα, τηρώντας όλους τους διεθνείς κανόνες.
Για το θέμα εμπορικών σχέσεων, η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να βοηθήσει στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, των Ευρωπαϊκών κανόνων και της αμοιβαιότητας.
Για το δεύτερο ζήτημα, την προσπάθεια σύνδεσης ακτοπλοϊκά των λιμανιών:
Θα θέσω μια γενική αρχή της Κυβέρνησης που συνδέεται όμως με το ζήτημα. Όταν ανοίγεις δρόμους, ισχυροποιείς την φιλία, ελαχιστοποιείς τριβές. Επισημαίνω εδώ τον ανταγωνισμό συμφερόντων κυρίως ιδιωτικών, που πολλές φορές τορπιλίζουν τις προσπάθειες.
Θέλω να θέσω και ένα προβληματισμό στα θέματα αλιείας.
• Οι Έλληνες ψαράδες υπόκεινται στον έλεγχο των Ευρωπαϊκών κανόνων.
• Υπάρχουν χρονικές απαγορεύσεις για ψάρεμα ορισμένων ειδών ψαριού όπως ο τόνος, ο ξιφίας, ο βακαλάος.
• Δεν έχουν τη δυνατότητα να ψαρεύουν σε περιοχές μέχρι να τελειώσει η «Ποσειδωνία», το σχέδιο που χαρτογραφεί την περιοχή που προστατεύονται για να πολλαπλασιαστή το αλίευμα, να αυξηθεί ο αλιευτικός πόρος.
• Υπάρχουν απαγορεύσεις σε εργαλεία αλίευσης.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Τούρκους ψαράδες και έτσι δημιουργούνται τριβές.
Για το τρίτο ζήτημα, που αφορά το αίτημα προς τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών για σύσταση κοινής επιτροπής από κτηνιάτρους, για τον έγκαιρο εντοπισμό ζωονόσων στην Τουρκία κυρίως και στην Ελλάδα:
Η Ελλάδα υπέφερε από τις ζωονόσους. Για τον λόγο αυτό, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον FAO Διεθνή Οργανισμό Γεωργίας. Ο κ. Σαχπαζίδης Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, ο κ. Διλαβέρης Διευθυντής υγείας ζώων και Λοιμωδών Νόσων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισκέφθηκαν πρόσφατα την Τουρκία και είχαν συναντήσεις με ομολόγους τους.
Εντός του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με Κτηνιατρικούς φορείς, όπως τα Κτηνιατρικά Πανεπιστήμια Καρδίτσας και Θεσσαλονίκης, με Ελληνικούς Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το τμήμα Κτηνιατρικής από το πρώην ΕΘΙΑΓΕ, για να χειρισθούμε από κοινού τα θέματα του καταρροϊκού πυρετού, της ευλογιάς, του αφθώδη πυρετού, αλλά και νεοφανών νόσων. Εν κατακλείδι συμφωνούμε να υπάρξει πυκνότητα επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την πρόληψη της μάστιγας αυτής.
Για το τέταρτο ζήτημα, σχετικά με το αίτημα προς τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών, από τις οποίες κινδυνεύουν οι ζωές, οι περιουσίες αλλά και ολόκληρα χωριά από τις δύο πλευρές του ποταμού Έβρου, θα υπερθεματίσω λέγοντας ότι:
Επισκέφθηκα την περιοχή του Έβρου και την ευρύτερη περιοχή που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Γίνεται απελευθέρωση τεράστιων όγκων νερού από τα φράγματα της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα τις καταστροφικές πλημμύρες στον Έβρο, τόσο στην πλευρά της Ελλάδας όσο και στην πλευρά της Τουρκίας, κυρίως στην περιοχή της Αδριανούπολης, του Πυθίου της Ορεστιάδας κλπ.
Χρειάζεται μια πιο ορθολογική διαχείριση των φραγμάτων στον Έβρο από τη Βουλγαρική πλευρά, προκειμένου να εμποδίσουν την υπερχείλιση των υδάτων σε περιπτώσεις σφοδρών βροχοπτώσεων.
Όμως ο καθαρισμός της κοίτης του Έβρου ποταμού από δασωμένες νησίδες, ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη ροή των υδάτων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, είναι μια αδήριτη ανάγκη που μόνο σε υψηλό επίπεδο μπορεί να διευθετηθεί.
Σας εύχομαι ευόδωση των εργασιών της ημερίδας, τα δε συμπεράσματα της συνάντησης θα χαρώ να κοινοποιηθούν στα δευτεροβάθμια όργανα Αυτοδιοίκησης, στους Βουλευτές και στο υπουργείο που συμμετέχουν.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι μόλις καταλαγιάσει η όξυνση των καιρικών φαινομένων πρέπει πολύ υπεύθυνα να μελετήσουμε την Ανασυγκρότηση της Οικονομίας του Έβρου.
Σας ευχαριστώ.