Ουκρανία – Ο «μοχλός» πίεσης της Μόσχας για την Βόρεια Θάλασσα και Βαλτική
Εδώ και μια δεκαετία υπάρχουν τέσσερα μέτωπα από τα οποία τα τρία είναι «αγκάθια» που βάζει η Μόσχα στην Δύση ώστε να αποφύγει έναν συμβιβασμό και να αναγκάσει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να υποχωρήσουν στο κύριο μέτωπο που ενδιαφέρει την Ρωσία, την Βόρεια Θάλασσα και Βαλτική. Τα άλλα τρία μέτωπα στα οποία πιέζει την Δύση είναι η Συρία, η Βόρεια Άφρική και η Μα΄ύρη Θάλασσα.
Στην Μαύρη Θάλασσα η κυριαρχία της Μόσχας δεν αμφισβητείται με μια γραμμή πίεσης που ξεκινά από την Κασπία Θάλασσα, περνά από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Ναγκόρνο-Καραμπάχ , από την αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία της Νότιας Οσετίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Γεωργίας, την κατεχόμενη Κριμαία και καταλήγει μέχρι την μη αναγνωρισμένη Υπερδνειστερία.
Από την στιγμή που Δύση και ειδικά οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να δώσουν λύση σε μια σειρά από κατεχόμενες περιοχές, είναι πέρα από βέβαιο πως δεν μπορούν να παρέχουν ουσιαστική και μόνιμη λύση στην Ουκρανία και σε μια άλλη κατεχόμενη περιοχή, το Ντονμπάς.
Πιο νότια στην Συρία, η Μόσχα κατόρθωσε να ακυρώσει όλα τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ και Αράβων με την μη πτώση του Άσαντ, αλλά το κυριότερο, εδραίωσε την παρουσία της για πρώτη φορά στα Νότια σύνορα μια νατοϊκής χώρας. Επίσης κέρδισε όλο την απαραίτητο χρόνο ώστε να αναγκάσει τον εξαρτημένο Ερντογάν να απομακρυνθεί από την Δύση και να στρέψει την Τουρκία προς την Κεντρική Ασία και την συνεργασία με καθεστώτα που είναι έξω από τις αξίες Δύσης και ΝΑΤΟ.
Και αν η στήριξη στον Άσαντ στοίχισε πολλά, η παρουσία ανάμεσα στις φυλές της Λιβύης είχε μικρότερο κόστος για την Μόσχα. Με μισθοφόρους και ευέλικτες συνεργασίες απέτρεψε τον κυριάρχο ρόλο της Τουρκίας.
Πίεση στην Μεσόγειο για οφέλη στην «Μεσόγειο του Βορρά»
Την περασμένη εβδομάδα το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε σε ανακοίνωση του πως ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες που θα απαιτούσαν επαρκή απάντηση από τη ρωσική πλευρά», γιατ΄ί το κύριο μέτωπο της Μόσχας είναι η Βόρεια Θάλασσα.
Μια ενδεχόμενη ένταξη της Σουδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έφερνε την Συμμαχία μπροστά σε όλα τα σύνορα της Μόσχας και θα επέτρεπε στο ΝΑΤΟ να έχει άμεση πρόσβαση στην Στρατηγική Χερσόνησο Κόλα, και την μοναδική έξοδο του Ρωσικού Στόλου σε ανοιχτή θάλασσα χωρίς επιτήρηση. Σήμερα η έξοδος μονάδων από την Βαλτική και την Μαύρη Θάλασσα περνά από τον απόλυτο έλεγχο του ΝΑΤΟ και των μελών της Συμμαχίας.
Η υποχώρηση των πάγων στρατιωτικοποίει όλη την περιοχή και ο λόγος δεν άλλος από τα τεράστια κοιτάσματα που υπάρχουν και ανακαλύπτονται από το λιώσιμο των πάγων.Σύμφωνα με έρευνες στην Αρκτική υπάρχει το ένα τέταρτο των παγκοσμίως γνωστών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, το 30% των διαπιστωμένων παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 15% του πετρελαίου. Το 84% από τα εκτιμώμενα 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 47,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου βρίσκονται σε υπεράκτιες περιοχές της Αρκτικής.
Οι εν΄τάσεις μεταξύ της Μόσχας και ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι πολλές και μερικές φορές κρύβονται πίσω από την δικαιολογία του απόρρητου. Τον Φεβρουάριο του 2018 11 Sukhoi-24 πραγματοποίησαν μια προσομοίωση επίθεσης σε ραντάρ στην Νορβηγία και στο νησί Vardo. Το Vardo βρίσκεται σε ένα μικρό νησί βόρεια της Νορβηγίας, στην Θάλασσα του Μπάρεντς και είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, αλλά η θέση του απέναντι από την βαριά στρατιωτικοποιημένη χερσόνησο Kola της Ρωσίας το καθιστά ιδανικό μέρος για επιτήρηση ραντάρ. Το ραντάρ Globus-II είναι ένας μεγάλος μπελάς για τους Ρώσους και είναι υπεύθυνο για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Όσλο. Επισήμως το ραντάρ παρατηρεί αντικείμενα στο διάστημα. Πιστεύεται επίσης ότι είναι σε θέση να παρακολουθεί και να δημιουργεί μια βάση δεδομένων ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων.
Αυτός είναι ο λόγος που το 2018 οι ΗΠΑ επανέφεραν τον 2ο στόλο στην Βόρεια Θάλασσα. Ο 2ος Στόλος σταδιακά αναμένεται να έχει στη διάθεσή του πλοία, αεροσκάφη και αποβατικές δυνάμεις και θα είναι αρμόδιος «για την Ανατολική Ακτή και τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό»,είχε δηλώσει ο ναύαρχος Ρίτσαρντσον.
Η Φιλανδία δηλώνει έτοιμη για την μεγάλη απόφαση
«Ας δηλωθεί για άλλη μια φορά: το περιθώριο ελιγμών της Φινλανδίας και η ελευθερία επιλογής περιλαμβάνουν επίσης τη δυνατότητα στρατιωτικής ευθυγράμμισης και υποβολής αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εάν εμείς οι ίδιοι το αποφασίσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της Φινλανδίας
«Η θέση της Φινλανδίας για την πολιτική ασφάλειας αλλάζει. Η σταθερή, δημοκρατική και ειρηνική ανάπτυξη της Ευρώπης δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, όπως θεωρήθηκε κατά την ιδεαλιστική αισιοδοξία της δεκαετίας του 1990. Η σύγκρουση στην Ουκρανία και η ρωσική κατοχή της Κριμαίας, η λαχτάρα της Ρωσίας κυριαρχία που έχει καταστείλει το δημοκρατικό κίνημα στη Λευκορωσία φέρνουν αστάθεια στη γειτονιά της Σκανδιναβικής χώρας. Η Φινλανδία θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει τη θέση της στη νέα κατάσταση.» Αυτό ανέφερε Φιλανδός Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρασίνων
Την ίδια στιγμή οι χώρες της Βαλτικής βλε΄πουν μια χρυσή ευκαιρία να δυναμώσουν έναντι της Ρωσικής απειλής. Η ένταξη της Σουηδίας και Φιλανδίας θα δημιουργήσει μια γραμμή άμυνας από την Ρουμανία έως την Βόρεια Θάλασσα, εδραιώνοντας τις ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές Χώρες