Όταν ο Κοτζιάς έτρεχε να προλάβει δίγλωσσα και Πομάκους – Σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτό που ενοχλεί τους Τούρκους σήμερα, είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι των Ρομά και των Πομάκων έχουν αποκτήσει εθνική ελληνική συνείδηση, περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, και μια αίσθηση της διαφορετικότητας προς το κομμάτι της μειονότητας που θα αυτοπροσδιοριστεί ως τουρκογενές. Το δεύτερο είναι ότι σε αυτό το τουρκογενές κομμάτι, υπάρχει ένα «κυνήγι μαγισσών», έχουν ανακαλύψει Γκιουλενιστές»

Αυτή την δήλωση είχε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά τον Φεβρουάριο του 2017. Μέσα από αυτή την δήλωση θα πρέπει να κρατήσουμε μόνο μια λέξη και αυτή είναι η “Πομακος”. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Ελλάδα μέσα από τα πιο επίσημα χείλη ανέφερε την λέξη Πομάκος, μια λέξη που είχε διαγραφεί ακόμα και από τα πιο χαμηλά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Μερικούς μήνες αργότερα, ο Ερντογάν στην επίσκεψη του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, στην ομιλία του σε εκπροσώπους τουρκόφρονων φορέων της μειονότητας ανέφερε: η Ελλάδα δεν πρέπει να επιδιώκει την αφομοίωση των «ομογενών” του και κανείς δεν πρέπει να αμφισβητήσει ότι οι Τουρκογενείς, Ρομά και Πομάκοι της Θράκης είναι «Τούρκοι”

Και μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ξάνθη, δήλωσε πως θέλει τα Ελληνικά σχολεία δίγλωσσα, σε όλες τις βαθμίδες, ώστε πλέον όλοι οι μουσουλμάνοι στην Θράκη να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα, τα τούρκικα. Με τον τρόπο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζει ως τουρκική μειονότητα όλους τους μουσουλμάνους, Πομάκους και Ρομά

Αυτοί όμως που έχουν έντονη δραστηριότητα με τους Πομάκους είναι οι Αμερικανοί οι οποίοι θεωρούν πως οι Πομάκοι είναι ένα «Ορφανό Έθνος» και το οποίο θα είναι χρήσιμο στα μελλοντικά σχέδια τους στην περιοχή. Κάθε χρόνο εκπρόσωποι της Αμερικανικής κυβέρνησης επισκέπτονται τα Πομακοχώρια σε Ελλάδα και Βουλγαρία για να διαπιστώσουν….την εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Αμερικάνοι θέτουν τις βάσεις για το Pomakistan, για το λόγο αυτό κάνουν και άμεσες παρεμβάσεις

Σύγκρουσης Κοτζιάς – Μαξίμου, αφορμή το ζήτημα των μειονοτήτων στη Θράκη

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκεται ο Νίκος Κοτζιάς και το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την παραίτηση τριών στελεχών της Κίνησης «Πράττω», ως απόρροια της αντιπαράθεσης για το ζήτημα των μειονοτήτων της Θράκης.

Ως προς τις βαθύτερες αιτίες των «αναγκαστικών παραιτήσεων, η κίνηση «Πράττω» παραπέμπει στην πολιτική της Κυβέρνησης και της Αριστεράς στη Θράκη.

Διαβάστε επίσης: Οι Πομάκοι της Βουλγαρίας και τα (νέα) «μαλακά σύνορα»

«Είναι θεμελιακή δημοκρατική απαίτηση να υπερασπιζόμαστε τις μειονότητες μέσα στη μειονότητα. Είναι θεμελιακό σε μια δημοκρατική πολιτεία το δικαίωμα των Ελλήνων Πομάκων, Ρομά και Αλεβιτών να μην υποτάσσονται στο τουρκικό προξενείο, στις προσπάθειές του να τους ποδηγετήσει με την παραδοσιακή συμβολή ορισμένων ελληνικών δυνάμεων».

«Ως ΠΡΑΤΤΩ υπερασπιστήκαμε με πάθος, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τα δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων και χριστιανών στην περιοχή. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα υπερασπιστούμε τα νηπιαγωγεία και τις βιβλιοθήκες που φτιάχτηκαν κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια στη Θράκη στα πλαίσια της κοινής πολιτικής μας.

Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Πομάκων να μην υποχρεώνονται να μαθαίνουν μια ξένη για αυτούς γλώσσα, τα τούρκικα. Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων. Θα πολεμήσουμε κάθε επιδίωξη δημιουργίας εκ νέου συνθηκών φόβου στις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων που αντιπαλέψαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια με μεγάλο κόπο και πολλές θετικές ενέργειες. Αυτό αφορά και συγκεκριμένους ελληνικούς θεσμούς. Τέλος, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ένταξη των συλλόγων των Πομάκων στην FUEN ώστε να σπάσει το μονοπώλιο διεθνούς αναγνώρισης των οργανώσεων του Προξενείου».

Και καταλήγει: «Το Πράττω αταλάντευτα θα παραμείνει στο μεγάλο μέτωπο για τη δημιουργία μιας Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Θα συμμετάσχει σταθερά στη μάχη ενάντια στη δεξιά και στην ακροδεξιά, τον νεοφιλελευθερισμό και τον αυταρχισμό, στην υπεράσπιση της πατρίδας και του λαού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

ViaDiplomacy Newsroom