Οργή Τσίπρα για Τουσκ και κλειστά σύνορα

Ένταση προέκυψε χθες αιφνιδιαστικά ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, με αφορμή ανάρτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος στο twitter ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη συνεργασία τους στην προσφυγική κρίση, ενώ εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, κοινή απόφαση της ΕΕ των 28.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού – από το ίδιο μέσο – ήταν άμεση και οργισμένη: «Μην ενθαρρύνεις όσους αγνοούν τις κοινές αποφάσεις», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πολωνός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προχώρησε χθες το απόγευμα σε δύο διαδοχικές αναρτήσεις για το θέμα από τον επίσημο του λογαριασμό.

Στην πρώτη σημείωνε ότι «οι παράτυπες ροές κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου τερματίστηκαν. Δεν πρόκειται για ζήτημα μονομερούς ενέργειας αλλά κοινή απόφαση των 28 της ΕΕ». Στην δεύτερη πρόσθετε: «Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».

Η ανάρτηση αυτή ενόχλησε το Μαξίμου, αφού ακολούθησε τις ανακοινώσεις της Σλοβενίας, της Σερβίας και της Κροατίας για νέους περιορισμούς στις προσφυγικές ροές, που θα υιοθετηθούν και από την ΠΓΔΜ οδηγώντας σε οριστικό «σφράγισμα» του Βαλκανικού Διαδρόμου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου.

Στην απάντησή του, σε τέσσερεις διαδοχικές αναρτήσεις ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχληση του γι’ αυτήν την εξέλιξη.

Αφού υπενθύμισε ότι «ο Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», εκτίμησε πως η ΕΕ δεν έχει μέλλον , «αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα» και συνέστησε αυστηρά στον κ. Τουσκ, να «επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Στο πλευρό του κ. Τσίπρα βρέθηκε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, πήρε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Τουσκ και προειδοποίησε, ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση» και ότι «τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προσφυγική κρίση».

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Πρωθυπουργός ζήτησε χθες με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ν. Βούτση, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαφθορά.

Με τη συζήτηση αυτή, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη, ο κ. Τσίπρας θέλει να περάσει στην αντεπίθεση, με στόχο πρώτον να βγάλει την κυβέρνηση από τη θέση του αμυνόμενου για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και δεύτερον να φέρει τη ΝΔ σε δύσκολη θέση. Στη συζήτηση αυτή εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να αναφερθεί εκ νέου στην υπόθεση Μαυρίκου και να ζητήσει εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης στις υποθέσεις με τις λίστες Μποργιανς και Λαγκάρντ, από τις οποίες ενδέχεται να προκύψουν στη συζήτηση νέα στοιχεία.

Στην επιστολή του, ο κ. Τσίπρας αναφέρει, πως «την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης και προωθούνται από συγκεκριμένα κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη δικαιοδοτική λειτουργία», χαρακτηρίζει δυστύχημα πως οι «αιτιάσεις αυτές αναπαράγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από άλλα κόμματα του κοινοβουλίου», κάνει αναφορές στη διερεύνηση των υποθέσεων της λίστας Μπόργιανς και Λαγκάρντ, και άλλων οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού δημοσίου που «ενδεχόμενα αγγίζουν ακόμα και το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας» και αποκαλεί «χρέος μας να ανοίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τον σχετικό δημόσιο διάλογο εντός του κοινοβουλίου και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα όπως επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση».

ViaDiplomacy Newsroom