Η ώρα του κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ: Η «σκληρή» απάντηση στο σχέδιο των «μαλακών συνόρων»
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοβ, αρνήθηκε αργά το απόγευμα της 1/3/2017 να δώσει την διερευνητική εντολή στον Ζόραν Ζάεβ του SDSM, παρά το γεγονός ότι είχε συγκεντρώσει τις υπογραφές εξήντα εφτά βουλευτών, από τις εξήντα ένα που προβλέπονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κατόπιν συμφωνίας που συνήψε με τα κόμματα των αλβανοφώνων.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της πΓΔΜ ισχυρίσθηκε πως δεν δίνει την διερευνητική στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ διότι, όπως είπε, η συμφωνία μεταξύ SDSM και των αλβανικών κομμάτων εμπεριέχει στοιχεία της ατζέντας τους η οποία έχει γίνει γνωστή ως ″πλατφόρμα των Τιράνων″ και αν αυτή υλοποιηθεί απειλείται το σύνταγμα της χώρας.
Όπως ανέφερε, δεν επιθυμεί να παραδώσει τη χώρα σε ″ξένα κέντρα″, υπογραμμίζοντας ότι η πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων αποφασίστηκε εκτός ΠΓΔΜ.
Το διάγγελμα του Προέδρου της ΠΓΔΜ
«Πριν από δύο ημέρες έλαβα αποδείξεις ότι το [σοσιαλδημοκρατικό] SDSM έχει συλλέξει υπογραφές [και Αλβανών βουλευτών] για πλειοψηφία. Για αυτό το θέμα συνεχάρην τους πολιτικούς εταίρους, διότι είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά σήμερα κάλεσα τον ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) σε μια συμβουλευτική συνεδρίαση για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εντολή.
«Κατά τη συνάντηση του κοινοποίησα τις γνωμοδοτήσεις νομικών και εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με τους νομικούς εμπειρογνώμονες, υπάρχει πρόβλημα στις προθεσμίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.
«Επιπλέον, εμπόδιο αποτελεί η μετεκλογική πλατφόρμα που παρουσιάζεται [των Αλβανών] που υπογράφεται από μια ξένη χώρα [τον πρωθυπουργό Αλβανίας] και έχει ως στόχο να σπάσει την ενότητα και την κρατική υπόσταση της χώρας.
«Το πολιτικό περιεχόμενο είναι έξω από κάθε συνταγματική τάξη. Απειλείται η κυριαρχία της χώρας. Απειλείται η ενότητα του κράτους. Αντί να αποσοβηθεί αυτή η πολιτική κρίση, μπαίνουμε σε μια μεγαλύτερη κρίση.
«Περίμενα επί μακρόν να δω ορισμένα κόμματα να αντιδρούν βλέποντας την απειλή της κρατικής υπόστασης, αλλά αυτό δεν συνέβη.
«Άρχισαν να διαπραγματεύονται με την πλατφόρμα και δεν συνειδητοποίησαν ότι δεν τίθενται σε δημοπρασία τα κρατικά και τα εθνικά συμφέροντα.
«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών και αυτό που λέει η πλατφόρμα.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ζόραν Ζάεφ, του ζήτησα να καταδικάσει και να απορρίψει την πλατφόρμα, η οποία πέρα από το ότι είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα, αποτελεί αδίκημα δυνάμει του Ποινικού Κώδικα», δήλωσε ο Ιβάνοβ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει σαφώς και δημόσια να καταδικασθεί η πλατφόρμα, αλλά επειδή δεν συμβαίνει αυτό, τώρα ο Ιβάνοφ αναμένει ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα προτείνει λύσεις που θα είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα του κράτους.
«Αυτό το κενό σιωπής επιβεβαιώνει ότι το μέλλον της χώρας εξαρτάται μόνο από εμάς. Αυτή η πλατφόρμα είναι μια άρνηση της κυριαρχίας στη «Μακεδονία». Στη «Μακεδονία» η κυριαρχία πηγάζει από τους πολίτες. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως πρόεδρος δεν θα δώσω εντολή σε ένα κόμμα ή ένα πρόσωπο που έχει στην πλατφόρμα του προγράμματός του την ανατροπή του κράτους», ανέφερε , μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του Ιβάνοβ.
Τα πιθανά σενάρια
Το κόμμα του Ν. Γκρουέβσκυ VMRO DPMNE διαθέτει 51 βουλευτές, το SDSM 49,και τα αλβανικά κόμματα συνολικά 20 βουλευτικές έδρες (DUI 10, Besa 5, Alijansa za Albance 3 DPA 2). Μία πιθανή λύση βρίσκεται είτε σε νέες εκλογές ή σε μία διευρυμένη «οικουμενική κυβέρνηση» των σλαβοφώνων κομμάτων.
Ως εναλλακτικό σενάριο προβάλλει ο κίνδυνος εμφύλιας διαμάχης με κλιμάκωση που παραπέμπουν στις συγκρούσεις του 2001 με εκ νέου διεθνοποίηση του «αλβανικού ζητήματος» στην περιοχή στα πρότυπα της κοσοβικής κρίσης που θα προκαλέσει την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα.
Το ενδεχόμενο να επανέλθει στο προσκήνιο το αίτημα για την «ομοσπονδιοποίηση των αλβανικών γαιών» είναι πλέον ορατό, με κίνδυνο άμεσης εμπλοκής του αλβανικού παράγοντα στη Νότια Σερβία.
Η (χαμένη) ευκαιρία της ελληνικής διπλωματίας;
Ήδη από το μακρινό 2012, ειδικοί αναλυτές των βαλκανικών υποθέσεων είχαν επισημάνει τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στη χώρα του ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ διατυπώνοντας ταυτόχρονα την πρόταση για μία προσέγγισή του από την ελληνική διπλωματία , παρακάμπτοντας τους προβεβλημένους πολιτικούς των Σκοπίων.
Η πρόταση αυτή , επανήλθε μετά την επανεκλογή του κ. Ιβάνοβ το 2014, καθώς ήταν εμφανής και η φθορά του Ν. Γκρουέβσκυ αλλά και τα σχέδια μέρους της διεθνούς κοινότητας για την περιοχή.
Να επισημανθεί, ότι αρκετά στελέχη δυτικών think-tanks προέβλεπαν την ανάδειξη του κ. Ιβάνοβ ως νέου δυναμικού ηγέτη στο εσωτερικό των Σκοπίων.
Η στάση του κ.Γκιόργκι Ιβάνωφ στην πιο κρίσιμη φάση της προσφυγικής κρίσης τον έφερε πιο κοντά σε αρκετές δομές της διεθνούς διπλωματίας και στα διεθνή στρατηγικά κέντρα .
Η νέα ηγεσία του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. και ο κ. Νίκος Κοτζιάς φαίνεται ότι προσπάθησαν , έστω και καθυστερημένα, να καλλιεργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας , προκρίνοντας την παγίωση κλίματος εμπιστοσύνης στις κοινωνίες των δύο χωρών αλλά και στο ύψιστο πολιτικό επίπεδο ως τον δρόμο που σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει και στη διευθέτηση του ακανθώδους αυτού ζητήματος.
Ο κ. Γκιόργκι Ιβάνοβ, αποτελεί την «απρόσμενη έκπληξη» της νέας (;) «βαλκανικής άνοιξης» αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι οι ηγετικές φυσιογνωμίες διακρίνονται από την τόλμη τους κι όχι από την φιλοδοξία τους.
Οι τρέχουσες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ δημιουργούν μία ακόμη πιθανή εστία πολλαπλών συγκρούσεων στα βόρεια σύνορά μας και υπαγορεύουν διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.