Ομιλία του Πρέσβη Δρα Ερνστ Ράιχελ με με αφορμή την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας
Aγαπητοί φίλοι!
Σας καλωσορίζω θερμά και εξ’ ονόματος της συζύγου μου και όλων των συναδέλφων μου στη γερμανική πρεσβεία και σας ευχαριστώ για την αποψινή σας παρουσία εδώ. Χαιρόμαστε πολύ που γιορτάζετε μαζί μας την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας και τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Επιτρέψτε μου να διατυπώσω, όσα έχω να πω σήμερα, σε έναν λίγο πιο προσωπικό τόνο απ’ ότι συνηθίζεται.
Στις αρχές του 1990, έπειτα από την πτώση του Τείχους, η σύζυγός μου κι εγώ ταξιδέψαμε στην ανατολική Γερμανία, όπου και συμμετείχαμε ως Δυτικογερμανοί σε μία από τις «διαδηλώσεις της Δευτέρας» στη Λειψία. Σε εκείνη τη διαδήλωση, το σύνθημα «εμείς είμαστε ο λαός» έδωσε τη θέση του στο σύνθημα «είμαστε ένας λαός». Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία η συμμετοχή σε μία ιστορική στιγμή, κατά την οποία ο λαός επέβαλε ειρηνικά αλλά και αδιαμφισβήτητα τη βούλησή του.
Η πτώση του Τείχους και η αποκατάσταση της γερμανικής ενότητας διαδέχτηκαν, όπως κάποιοι θυμούνται, η μία την άλλη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα δύο αυτά γεγονότα αποτέλεσαν τον θρίαμβο της βούλησης του κόσμου στην τότε Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας για ελευθερία. Ήταν εφικτά, διότι εμείς οι Γερμανοί είχαμε την αλληλεγγύη των φίλων μας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και γιατί η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης είχε τότε τη σύνεση να μην σταθεί εμπόδιο στον ρου της ιστορίας.
Σήμερα, η Γερμανική Ενότητα είναι κάτι το αυτονόητο. Μεμονωμένες ανησυχίες για το ποια Γερμανία θα προέκυπτε από την επανένωση αποδείχτηκαν λανθασμένες και αβάσιμες. Περισσότερο ακόμα και από εκείνη την εποχή, η Γερμανία είναι σήμερα μια χώρα προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή ιδέα. Η αλληλεγγύη με τους ευρωπαίους φίλους μας, η συνοχή, η ενότητα στην Ευρώπη και η προσήλωση στην πολυμέρεια είναι για εμάς υψίστης σημασίας. Και αυτό καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό, καθώς έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό, τον παραλογισμό και τον εγωισμό που συναντούμε καθημερινά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές στερέωμα.
Αυτή είναι, λοιπόν, η φιλοσοφία, με την οποία η Γερμανία θέλει να προσεγγίσει την ιστορικά τόσο στενή της σχέση με την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Είμαι πεπεισμένος ότι και στη Γερμανία και στην Ελλάδα έχει έρθει ο καιρός να παραμερίσουμε στερεότυπα και εμμονές και να αναλογιστούμε, πόσα μας έχουν ενώσει στο πέρασμα των αιώνων και πόσα πολλά μας ενώνουν σήμερα. Να βρούμε μια ομαλότητα, που θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον.
Έπειτα από μια βαθιά οικονομική κρίση, από την οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμη και σήμερα συνέλθει, όλες οι προσπάθειες είναι στραμμένες στην οικονομική ανάκαμψη. Η Γερμανία είναι σε αυτό ένας πολύ πρόθυμος και αλληλέγγυος εταίρος. Και ως παγκοσμίως δικτυωμένη και μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με πρωτοπόρο ρόλο στον τομέα της πράσινης οικονομίας έχουμε πιστεύω πολλά να προσφέρουμε. Είμαστε παραδοσιακά ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές περαιτέρω δυνατότητες.
Για αυτό και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Γερμανία θα είναι του χρόνου η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Προετοιμαζόμαστε ήδη εντατικά για την παρουσία μας εκεί. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την έκθεση αυτή ως σημείο αναφοράς για την ενδυνάμωση της οικονομικής μας συνεργασίας, της συνεργασίας μας στους τομείς της επιστήμης και της εκπαίδευσης αλλά και για την πολιτιστική προβολή της Γερμανίας. Για αυτό και διοργανώνουμε μεταξύ άλλων και μία σειρά από οικονομικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, οι οποίες θα μας οδηγήσουν μέχρι την έκθεση τον επόμενο Σεπτέμβριο:
- τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε ήδη το Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων στην Αθήνα
- τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί ένα φόρουμ καινοτομίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
- και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο η σύσκεψη που συμφώνησαν η Ομοσπονδιακή Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ με τον έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα την «Πράσινη Ανάπτυξη».
Όλα αυτά με κάνουν αισιόδοξο ότι ναι μεν δεν θα βιώσουμε κάποιο θαύμα, αλλά θα μπορέσουμε στα τέλη του 2020 να έχουμε συνδιαμορφώσει μία ευνοϊκότερη κατάσταση. Τα θεμέλια γι’ αυτό τίθενται τώρα, αλλά έχουν τεθεί και τα τελευταία χρόνια, έπειτα από θυσίες.
Κυρίες και κύριοι!
Γνωρίζετε ότι ήρθα στην Ελλάδα μόλις πριν από δύο μήνες. Πρόκειται για μία ευτυχή συγκυρία για εμένα, το ότι μπορώ να βοηθήσω να αδράξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται σήμερα τόσο για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, όσο και για την ελληνογερμανική εταιρική σχέση και φιλία σε όλο της το φάσμα.
Υψώνω το ποτήρι μου στην επιτυχία της Ελλάδας και την φιλία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ως στενών εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.