Όλαφ Σολτς: Είναι «η στιγμή της αλήθειας» για το Ιράν
Ο καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε χθες Σάββατο το Ιράν να μην οδηγήσει σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις με σκοπό να περισωθεί η διεθνής συνθήκη του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καλώντας την Τεχεράνη να κάνει παραχωρήσεις από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Η ιρανική ηγεσία «έχει μπροστά της μια επιλογή»· «τώρα έχει έρθει η στιγμή της αλήθειας», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
«Διανύσαμε πολύ δρόμο στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη τους τελευταίους δέκα μήνες. Όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι πάνω στο τραπέζι», συνέχισε ο κ. Σολτς.
Ωστόσο, ο γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε ότι θα θεωρηθεί απαράδεκτη η συνέχιση του εμπλουτισμού ουρανίου την ώρα που συνεχίζει να τελεί υπό αναστολή η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του Ιράν στο πεδίο από παρατηρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
«Η απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου (από το Ιράν) είναι απαράδεκτη για εμάς. Επειδή επίσης η ασφάλεια του Ισραήλ δεν είναι διαπραγματεύσιμη».
Σύντομα θα κριθεί εάν θα υπάρξει επάνοδος στη συνθήκη του 2015, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), πρόσθεσε ο κ. Σολτς.
«Έχουμε τώρα την ευκαιρία να καταλήξουμε σε συμφωνία που θα επιτρέψει την άρση των κυρώσεων», συμπλήρωσε ο γερμανός καγκελάριος, προειδοποιώντας ωστόσο πως «εάν δεν την συνάψουμε γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να αποτύχουν».
Αργότερα, από το ίδιο βήμα, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αντέτεινε ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων εξαρτάται εξίσου από τα άλλα μέρη, υπογραμμίζοντας πως η Τεχεράνη επιδεικνύει σοβαρότητα και έχει σημειωθεί πρόοδος. Διαβεβαίωσε ότι η ιρανική ηγεσία θέλει να συναφθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, τα άλλα μέρη, και ειδικά οι ΗΠΑ, θα πρέπει επίσης να επιδείξουν καλή θέληση, κρίνοντας ότι το μπαλάκι είναι πλέον στο δικό τους μέρος του γηπέδου.
Οι συνομιλίες στη Βιέννη τους τελευταίους μήνες έχουν σκοπό να υπάρξει συνεννόηση προκειμένου η Τεχεράνη να επανέλθει στην πλήρη τήρηση της συνθήκης και η Ουάσινγκτον να επανενταχθεί σε αυτή, αίροντας κυρώσεις που επέβαλε εκ νέου. Το ΚΟΣΔ προέβλεπε την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, με αντάλλαγμα αυστηρούς περιορισμούς στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, ώστε στη θεωρία τουλάχιστον να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Η απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει το 2018 την Ουάσινγκτον από τη συμφωνία μονομερώς και να επιβάλει τις προηγούμενες κυρώσεις καθώς και νέες οδήγησε το Ιράν να αρχίσει τον Μάιο του 2019 να εγκαταλείπει την τήρηση πολλών από τους περιορισμούς στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας που προβλέπονταν δυνάμει της συνθήκης.
Αρκετοί ειδικοί εκτιμούν πλέον ότι το Ιράν απέχει μόνο μερικές εβδομάδες από το να έχει στη διάθεσή του επαρκή ποσότητα σχάσιμου υλικού για να προχωρήσει στην παραγωγή πυρηνικού όπλου – αν και υπάρχουν αρκετά ακόμη, εξαιρετικά περίπλοκα, βήματα για να μπορέσει να φτιάξει όντως τέτοιο όπλο.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μίλησε την Πέμπτη για «ουσιώδη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη, κρίνοντας πως είναι πιθανή η σύναψη συμφωνίας «εντός ημερών» αλλά αν το Ιράν «δείξει ότι αντιμετωπίζει το θέμα με σοβαρότητα».
Ο ιρανός διαπραγματευτής Αλί Μπαγερί διαβεβαίωσε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι οι απεσταλμένοι βρίσκονται «πιο κοντά παρά ποτέ» στον στόχο τους, προσθέτοντας «όμως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί ώσπου να συμφωνηθεί».
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)