ΟΗΕ: Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας κλιμακώνουν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο

Σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο εξέφρασε χθες Τετάρτη η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις Ρόουζμαρι ΝτιΚάρλο, παροτρύνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου η Βόρεια Κορέα να μην είναι κράτος με πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ενημερώνοντας τους πρεσβευτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρόουζμαρι ΝτιΚάρλο υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να επιδιωχθεί αποκλιμάκωση και διάλογος, επισημαίνοντας «ενδείξεις» ότι η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει ενεργά κι εντατικοποιεί το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Η διπλωματία «παραμένει ο μοναδικός δρόμος για τη διαρκή ειρήνη και την πλήρη και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», τόνισε η κυρία ΝτιΚάρλο. Χαιρέτισε τις προσφορές που έγιναν για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με την κυρία ΝτιΚάρλο, η Βόρεια Κορέα «εργάζεται προς την κατεύθυνση» της απόκτησης νέων στρατιωτικών δυνατοτήτων, βάσει του πενταετούς πλάνου που παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε το 2024 σε εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς (IRBMs) και βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (SRBMs). Υπάρχουν επίσης πληροφορίες πως πλέον λειτουργεί δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στην Κανγκσόν, πέρα από αυτό στη Γιονγκμπγιόν.

Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα επιχείρησε να εκτοξεύσει δορυφόρο στρατιωτικής αναγνώρισης κι επέδειξε σε έκθεση στην Πιονγκγιάνγκ νέα οπλικά συστήματα που κατασκευάζει, κατά παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η απροκάλυπτη επίδειξη» των οπλικών συστημάτων αυτών «δείχνει πως η Βόρεια Κορέα πολύ απέχει από το να επιβραδύνει το πρόγραμμα της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων», επέμεινε η κυρία ΝτιΚάρλο.

Εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η κορυφαία αξιωματούχος του ΟΗΕ για τις πολιτικές υποθέσεις υπογράμμισε επίσης τη στρατιωτική συνεργασία της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία. Αναφέρθηκε σε πληροφορίες πως έχουν μεταφερθεί από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία πάνω από 13.000 εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά, πύραυλοι και στοιχεία του πυροβολικού, αν και οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν έχουν επαληθευτεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Κατά δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, βορειοκορεάτες στρατιωτικοί εκπαιδεύτηκαν, τους μοιράστηκε εξοπλισμός στη Ρωσία και πλέον αναπτύχθηκαν στην περιφέρεια Κουρσκ, μέρος της οποίας κατέχουν ουκρανικά στρατεύματα, για να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, θύμισε η κυρία ΝτιΚάρλο.

«Αν και τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι σε θέση να επαληθεύσουν αυτούς τους ισχυρισμούς, αποτελούν αιτία ανησυχίας», είπε η κ. Ντι Κάρλο, απηχώντας τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι πληροφορίες για την ανάπτυξη από τη Βόρεια Κορέα χιλιάδων στρατιωτικών σε εμπόλεμη ζώνη και την εμπλοκή τους σε μάχες ρίχνει λάδι στη φωτιά, κλιμακώνοντας και διεθνοποιώντας περαιτέρω τον πόλεμο, είπε.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλα τα μέρη που εμπλέκονται να απέχουν από οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση και εντατικοποίηση του πολέμου στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Τήρηση των κυρώσεων

Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας υπενθύμισε πως βάσει αποφάσεων του ΣΑ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 1718 (2006), η Βόρεια Κορέα υποχρεούται «να σταματήσει κάθε εξαγωγή όπλων και στρατιωτικού υλικού» και όλα τα κράτη μέλη «να απαγορεύσουν κάθε προμήθεια όπλων και στρατιωτικού υλικού από τη Βόρεια Κορέα ή υπηκόους της».

Τονίζοντας τον νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, επανέλαβε τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα πως οι σχέσεις κάθε χώρας με τη Βόρεια Κορέα «πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως προς τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» σε βάρος της χώρας αυτής.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση, η κυρία Ντι Κάρλο τόνισε επίσης την κατά πληροφορίες δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, προτρέποντας την Πιονγκγιάνγκ να επισπεύσει την επιστροφή της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, για να ενισχυθεί η υποστήριξη του λαού της και να προωθηθεί η εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

ViaDiplomacy Newsroom