Οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για μάχες μέσα στο Κίεβο – Οι εικόνες ανθρωπιστικής κρίσης ο «εχθρός» της Μόσχας

Τον Δεκέμβριο η γερμανική εφημερίδα Bild  επικαλούμενη διαρροές απόρρητων πληροφοριών από πηγές του ΝΑΤΟ,  ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδίαζαν μια πολύπλευρη επίθεση στην Ουκρανία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Μετά από επιθέσεις με μηχανοκίνητους σχηματισμούς στο νότο και ανατολικά, καθώς και επιθέσεις με πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρη τη χώρα, η Bild σημείωνε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται στη συνέχεια να επιχειρήσουν να περικυκλώσουν το Κίεβο και να κόψουν τις οδούς ανεφοδιασμού προς την πρωτεύουσα.

«Εάν η Λευκορωσία είναι έτοιμη ως σημείο εκκίνησης για ρωσικές ή ακόμη και λευκορωσικές επιθέσεις, θα ήταν το σχέδιο της Ρωσίας να περικυκλώσει και να πολιορκήσει το Κίεβο από βορειοανατολικά και βορειοδυτικά με μια κίνηση τσιμπίδας», ανέφερε η Bild στις 3 Δεκεμβρίου, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Να σημειώθεί πως λίγα εικοσιτετράωρα πριν, Ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί στην Λευκορωσία

Σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να επιτεθεί αυτόν τον χειμώνα, πολλοί δυτικοί και ουκρανοί ειδικοί αναμένουν από το Κρεμλίνο να ξεκινήσει αεροπορικές επιθέσεις καθώς επίσης και με πυραύλους ακριβείας κατά των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας — πιθανώς εναντίον πολιτικών και βασικών τοποθεσιών υποδομής σε ολόκληρη τη χώρα. προκειμένου να ωθήσει την κυβέρνηση Ζελένσκι να αναζητήσει όρους κατάπαυσης του πυρός.

Για αυτόν τον λόγο, υπάρχει πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να στοχοποιήσουν το Κίεβο, δήλωσε ο Κονσταντίν Γκρίντσουκ, πρώην διοικητής ειδικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας και απόστρατος συνταγματάρχης που υπηρέτησε στο Αρχηγείο Πολιτικής Άμυνας της Ουκρανίας και στο Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης μέχρι το 2005.

«Οι κύριοι και πρωταρχικοί στόχοι σε πολέμους μεγάλης κλίμακας είναι τα κέντρα ελέγχου», είπε ο Γκρίντσουκ στο Coffee or Die . «Αν μιλάμε για πόλεμο πλήρους κλίμακας και θέσουμε το ερώτημα «για την πραγματική πιθανότητα βομβαρδισμού του Κιέβου», τότε εγώ, όπως κάθε αξιωματικός, καταλαβαίνω ότι ο κύριος στόχος στο πεδίο της μάχης είναι ο διοικητής, ο οποίος πρέπει να καταστραφεί πρώτα.»

Σχέδιο εκκένωσης 3.000.000 κατοίκων από το Κίεβο

Το σχέδιο εκκένωσης για το Κίεβο βασίζεται σε ένα μέτρο του 2013 που θεσπίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας και αξιωματούχοι στη συνέχεια τροποποίησαν τη νομοθεσία πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σήμερα στην πόλη ζούνε περισσότεροι από 3.000΄.000 άνθρωποι και η μετακίνηση τους κατά την διάρκεια του χειμώνα θα δημιουργήσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Κάτι τέτοιο θα φέρει στις μνήμες των Ουκραν΄ών αλλά και όλου του κόσμου τον  Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας (1932-1933) ή Γολoντομόρ που υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας και προήλθε από την οικονομική πολιτική του Στάλιν.

Μια νέα αθρωπιστική κρίση μετά από μια επίθεση της Ρωσίας σε όλη την Ουκρανία θα ενεργοποιήσει όλη την Διεθνή Κοινότητα με την Μόσχα να αδυνατεί να την αντιμετωπίσει με την παραδοσιακή της προπαγάνδα.

Μια εκκένωση δεν είναι μόνο οι άνθρωποι,  είναι αρχεία, τράπεζες, μουσεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, φυλακές, μοναδικός εξοπλισμός — και μετά η τοποθέτησή του σε νέα μέρη, και η Ουκρανία δεν έχει προετοιμαστεί για αυτόν τον κίνδυνο.

ViaDiplomacy Newsroom