Οι Κινέζοι προσπαθούν να χτυπήσουν την Ελληνοαμερικανική Συμμαχία στην Βόρεια Ελλάδα

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε ότι πέντε ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.» (ΟΛΚ Α.Ε.).

Οι πέντε αυτές εταιρείες είναι:

+Pfic Ltd
+Quintana Infrastructure + Development
+Ένωση Εταιρειών Imerys AE, Goldair Cargo & I.M.G.
+Κοινοπραξία International Port Investments Kavala η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – Efa Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
+ΟΛΘ Α.Ε

Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπως έγινε γνωστό στις 17 Οκτωβρίου όταν κατέθεσε την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ο ΟΛΘ Α.Ε ανήκει κατά πλειοψηφία και ελέγχεται από μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο, την South Europe Gateway Thessaloniki Limited (SEGT). Η κρατική εταιρεία China Merchants Port Holdings (CMPH) διατηρεί ένα έμμεσο ποσοστό 33% στη SEGT μέσω μιας άλλης εταιρείας χαρτοφυλακίου με έδρα την Κύπρο, την Terminal Link SA – μια κοινοπραξία που κατέχει η CMPH (China Merchants Port Holdings Co. Ltd 49%) και η CMA CGM της Γαλλίας (51%). Ένα άλλο 20% της SEGT ανήκει στην Belterra Investments, μια εταιρεία που ελέγχεται από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ο οποίος εκφράζει τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Η Κίνα, μέσω της κρατικής COSCO Shipping, ελέγχει επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου το 2016. Ο Πειραιάς είναι ένας κρίσιμος κόμβος για τον Belt and Road Initiative (BRI) του Πεκίνου. Τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης δίνουν αυξανόμενο ρόλο της Κίνας στα ευρωπαϊκά εμπορικά δίκτυα και στις υποδομές μεταφορών. Τα λιμάνια διευκολύνουν την πρόσβαση στα σιδηροδρομικά συστήματα της Σερβίας, Ουγγαρίας, και της Τουρκίας, τα οποία έχουν λάβει τεχνική και οικονομική υποστήριξη από κινεζικές εταιρείες.

Τον Ιούλιο του 2020, ο ΟΛΘ Α.Ε υπέγραψε δύο συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με την CMPH και τη θυγατρική China Merchants Holdings International Information Technology (CMHIT). Και οι δύο συμφωνίες αφορούσαν την ενοποίηση του λειτουργικού συστήματος τερματικών εμπορευματοκιβωτίων της CMPH από τους φορείς εκμετάλλευσης λιμένων της Θεσσαλονίκης, καθιστώντας το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι που εγκατέστησε το λειτουργικό λογισμικό της CMPH.

Διεκδικούν και την Φυσική Αποθήκη ανοιχτά της Καβάλας

Τρία ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου “Νότια Καβάλα”, με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε το αμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.).

Εκδήλωσαν οι εξής εταιρείες: 

CHINA MACHINERY ENGINEERING CO. LTD. (CMEC) –  MAISON GROUP  

– ENERGEAN OIL & GAS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

– ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

Υπενθυμίζεται ότι το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου “Νότια Καβάλα” βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ). Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου “Νότια Καβάλα” σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.

Η εγκατάσταση και λειτουργία της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην προστασία εφοδιασμού των καταναλωτών, καθώς και στην εκπλήρωση των σχετικών με την ασφάλεια εφοδιασμού υποχρεώσεων των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Ποιοι είναι οι Κινέζοι που διεκδικούν την Φυσική Αποθήκη

 H CMEC είναι κινεζική εταιρία έμμεσα ελεγχόμενη από το κινεζικό κράτος, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των διεθνών τεχνικών μελετών και της εργολαβίας. Η CMEC έχει παρουσία σε 47 χώρες και περιφέρειες στην Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Νότια Αμερική, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό, Μελέτη – Προμήθεια – Κατασκευή (EPC), χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση έργων. Είναι προσανατολισμένη στα ενεργειακά έργα αλλά ασχολείται μεταξύ άλλων και με έργα στους τομείς της μεταφοράς, των τηλεπικοινωνίων και της ύδρευσης. 

Η Maison είναι κινεζική εταιρία τεχνικών μελετών και εργολαβίας η οποία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε όλο τον κύκλο ζωής ενός έργου συμπεριλαμβανομένης της μελέτης, προμήθειας, κατασκευής, διαχείρισης, λειτουργίας, και συντήρησης. Η Maison ειδικεύεται στον ενεργειακό κλάδο και συγκεκριμένα στον τομέα των υδρογονανθράκων, προσφέροντας λύσεις μεταξύ άλλων στην παραγωγή, επεξεργασία, υγροποίηση, αεριοποίηση, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου.

Σιδηρόδρομος και Γεωθερμία οι άμεσες βλέψεις των Κινέζων

Αν και η απόκτηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας θα είναι μια δύσκολη υπόθεση για τους Κινέζους, όπως και η Φυσική Αποθήκη της Καβάλας, το ενδιαφέρον τους στρέφεται έντονα στον Σιδηρόδρομο και την Γεωθερμία, δύο πεδία που οι Αμερικανοί δεν έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Ο έλεγχος μέρους της Σιδηροδρομικής Εγνατίας είναι κύρια επιδίωξη αφού θα συνδεθεί με δίκτυα που ήδη ελέγχει σε Τουρκία και Σερβία.

Ακόμα πιο σημαντικό πεδίο δράσης για τους Κινέζους είναι η Γεωθερμία. Οι Κινέζοι έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για τα Γεωθερμικά πεδία Παγγαίου και Χρυσούπολης στο νομό Καβάλας, και σε αυτά στο κάμπο της Ξάνθης. Τον Ιούλιο του 2018, δύο Κινέζοι επενδυτές επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Παγγαίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στον δήμο, που σχετίζονται με το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου. Ο κ. Αναστασιάδης μεταφέρει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων αφορά δημοτική έκταση 10.000 στρεμμάτων, όπου οι Κινέζοι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της γεωθερμίας για να δημιουργήσουν τουριστικές υποδομές. Σημειώνει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, αυξάνοντας τα πλεονεκτήματα μιας εν δυνάμει επένδυσης.

Το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου εντοπίζεται στην παραλιακή ζώνη του δήμου Παγγαίου μεταξύ της περιοχής των Λουτρών Ελευθερών και της παραλίας της Κάριανης.

Τα παραπάνω Γεωθερμικά πεδία έχουν άμεση επαφή με την Σιδηροδρομική Εγνατία

ViaDiplomacy Newsroom