Οι ΗΠΑ υπόσχονται υποστήριξη στις ειρηνευτικές προσπάθειες Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν 

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε τη συνεχή υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις ειρηνευτικές προσπάθειες από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς μίλησε ξεχωριστά τηλεφωνικά με τους ηγέτες των δύο χωρών το Σαββατοκύριακο.

Τα τηλεφωνήματα ήρθαν καθώς το Ερεβάν και το Μπακού ανακοίνωσαν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών τους κατευθύνονταν στην Ουάσιγκτον για νέο γύρο συνομιλιών αυτή την εβδομάδα.

Η ανάγνωση της τηλεφωνικής συνομιλίας του Μπλίνκεν με τον Πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν που δόθηκε στη δημοσιότητα από εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών στις 29 Απριλίου ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μίλησε με τον Αρμένιο ηγέτη «για να υπογραμμίσει τη σημασία των ειρηνευτικών συζητήσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και υποσχέθηκε τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Ο υπουργός Μπλίνκεν επανέλαβε ότι ο άμεσος διάλογος και η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος για μια διαρκή ειρήνη στον Νότιο Καύκασο. Εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεχιζόμενη δέσμευση του πρωθυπουργού στην ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε.

Την επόμενη μέρα ο Μπλίνκεν επανέλαβε το μήνυμα για τη σημασία των ειρηνευτικών συζητήσεων και τη συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, κατά τη διάρκεια της οποίας «μοιράστηκε την πεποίθησή του ότι η ειρήνη ήταν δυνατή».

Τα τηλεφωνήματα έγιναν εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αφού το Μπακού στις 23 Απριλίου έστησε ένα σημείο ελέγχου στην είσοδο του διαδρόμου του Λατσίν, του μοναδικού δρόμου που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία.

Το οδόφραγμα του Αζερμπαϊτζάν έσφιξε αυτό που ήταν ήδη αποτελεσματικός αποκλεισμός της περιοχής από διαδηλωτές του Αζερμπαϊτζάν που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο.

Η Αρμενία χαρακτήρισε την κίνηση ως «παράνομη» και «απαράδεκτη», τονίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020 με τη μεσολάβηση της Μόσχας, η οποία όριζε αποκλειστικά Ρώσους ειρηνευτικές δυνάμεις επιφορτισμένες με την παροχή ασφάλειας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας του λαού της κατά μήκος των πέντε χιλιομέτρων. – ευρύς διάδρομος. Το Ερεβάν απέκλεισε επίσης τυχόν νέες διαπραγματεύσεις σχετικά με τον διάδρομο του Λατσίν που είπε ότι το Μπακού πρέπει να ξεμπλοκάρει.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του στις 30 Απριλίου με τον Αλίεφ Μπλίνκεν «εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η δημιουργία σημείου ελέγχου από το Αζερμπαϊτζάν στον διάδρομο Λατσίν υπονομεύει τις προσπάθειες για εδραίωση εμπιστοσύνης στην ειρηνευτική διαδικασία και τόνισε τη σημασία της να ανοίξει εκ νέου ο διάδρομος του Λατσίν σε επαγγελματικά και ιδιωτικά οχήματα το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του, ο Πασινιάν έθεσε και το θέμα του διαδρόμου του Λατσίν στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Μπλίνκεν. Συγκεκριμένα, φέρεται να τόνισε ότι «τα βήματα που έγιναν από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν στον διάδρομο του Λατσίν στοχεύουν στη συνεπή εφαρμογή της πολιτικής της για εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην πλήρη έξωση των Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός «τόνισε επίσης τη σημασία της κατάλληλης απάντησης της διεθνούς κοινότητας στις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια, και τη λήψη ενεργών μέτρων για την άνευ όρων εφαρμογή της διάταξης του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη αποφάσισε στις 22 Φεβρουαρίου ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν πρέπει «να λάβει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη κίνηση προσώπων, οχημάτων και φορτίων κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Το επίσημο Μπακού αρνείται ότι έχει αποκλείσει το Καραμπάχ, δεσμευόμενο να εξασφαλίσει, σε συνεργασία με Ρώσους ειρηνευτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην περιοχή, όλες τις «απαραίτητες προϋποθέσεις» για «διαφανή και εύρυθμη διέλευση Αρμενίων κατοίκων που ζουν στην περιοχή Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν» και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εγκλωβιστεί σε μια σύγκρουση για το Καραμπάχ εδώ και δεκαετίες. Περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έναν πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που άφησε τους Αρμένιους να έχουν τον έλεγχο της κυρίως αρμενικής κατοίκησης περιοχής και των επτά γειτονικών περιοχών του Αζερμπαϊτζάν.

Δεκαετίες διεθνώς μεσολαβούμενων συνομιλιών απέτυχαν να καταλήξουν σε διπλωματική λύση και η σύγκρουση που βράζει οδήγησε σε άλλον έναν πόλεμο το 2020, στον οποίο σκοτώθηκαν σχεδόν 7.000 στρατιώτες και από τις δύο πλευρές.

Ο πόλεμος έξι εβδομάδων κατά τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε όλες τις ελεγχόμενες από την Αρμενία περιοχές έξω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και κομμάτια εδάφους εντός της αυτόνομης περιφέρειας της Σοβιετικής εποχής, έληξε με μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, βάσει της οποίας η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 στρατιώτες. η περιοχή να χρησιμεύσει ως ειρηνευτικές δυνάμεις.

Οι εντάσεις κατά μήκος των ανήσυχων συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ που οδήγησαν σε σποραδικές μάχες και απώλειες ανθρώπινων ζωών συνεχίστηκαν παρά την κατάπαυση του πυρός. Τουλάχιστον τρεις στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν και τέσσερις Αρμένιοι σκοτώθηκαν στην πιο πρόσφατη συνοριακή συμπλοκή στις 11 Απριλίου.

ViaDiplomacy Newsroom