Οι ΗΠΑ σπρώχνουν την Ελλάδα σε πιο στενές συνεργασίες- Της ζητούν να γίνει εταίρος στην «μπαταρία νερού»

Τη συγκρότηση ενός μόνιμου Διεθνούς Φόρουμ Αντλησιοταμίευσης προωθούν οι ΗΠΑ αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία συστράτευσης χωρών – εταίρων τους στα ενεργειακά θέματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο Ενέργειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Υδροηλεκτρικής Ενέργειας (IHA) απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο Έλληνα υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά καλώντας τη χώρα μας να συμμετέχει ουσιαστικά σε μία διεπιστημονική πλατφόρμα την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέτει υπό την αιγίδα της με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου της αντλησιοταμίευσης σε ενεργειακά συστήματα τώρα και στο μέλλον.

Οι Αμερικανοί αποκομίζοντας χρήσιμα συμπεράσματα κατά την περίοδο του lockdown που προκάλεσε η πανδημία σημειώνουν ότι η παροχή ηλεκτρισμού σε κατοικίες, νοσοκομεία και σχολεία των ΗΠΑ στηρίχτηκε και διασφαλίστηκε με αυτή τη μορφή παραγωγής και τεχνολογίας.

Η Ουάσιγκτον πάντα σε συνεργασία με την IHA βλέπει τα αντλησιοταμιευτικά ως  έργα που έχουν τη δυνατότητα «να παρέχουν αξιοπιστία στο δίκτυο αλλά και να υποστηρίξουν την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ».

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η «μπαταρία νερού», όπως χαρακτηρίζεται η αποθήκευση ενέργειας από τα αντλησιοταμιευτικά, είναι δοκιμασμένη τεχνολογία και μπορεί να εξελιχθεί στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης. Με βάση τα σημερινά μεγέθη, η αντλησιοταμίευση αντιπροσωπεύει περί το 94% της δυναμικότητας συστημάτων αποθήκευσης σε παγκόσμιο επίπεδο και σχεδόν 96% της αποθηκευμένης ενέργειας σε εφαρμογές δικτύου.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας καλεί τον Γεράσιμο Θωμά να συμμετάσχει η Ελλάδα με εκπρόσωπό της στη διακυβερνητική επιτροπή συντονισμού του Φόρουμ, που θα αποτελείται από τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών και θα προεδρεύει ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Daniel R Simmons (αξιωματούχος της γραμματείας ΑΠΕ), και στόχο θα έχει να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα του Φόρουμ θα αξιοποιηθούν για τις πολιτικές και τα σχέδια στήριξης της αντλησιοταμίευσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Ελλάδα με το επενδυτικό σχέδιο του αντλησιοταμιευτικού έργου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία θεωρείται πρωτοπόρος στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό πάνω από 500 εκ. ευρώ και ήδη το υπουργείο ΠΕΝ έχει κινηθεί προς την Κομισιόν ώστε να λάβει ειδική ενίσχυση.

Μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στη χώρα μας είναι επίσης εκείνο στο Αμάρι του Ρεθύμνου (και αυτό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) το οποίο είναι επιπλέον και υβριδικό, συνδυάζεται δηλαδή με αιολικά, οπότε σκοπός του είναι να αποθηκεύει «πράσινη» αιολική ενέργεια.

Το μεγάλο πρόβλημα για τις επενδύσεις αυτές είναι η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου. Ο Γεράσιμος Θωμάς, αλλά και συνολικά η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει αναφέρει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ότι το πλαίσιο για τα υβριδικά και την αποθήκευση ετοιμάζεται. Η αγορά είναι σε αναμονή προκειμένου να προχωρήσουν στη φάση της υλοποίησης παρόμοιες επενδύσεις. 

(πηγή: energypress)

ViaDiplomacy Newsroom