Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι «παρενοχλεί» τους ξένους δημοσιογράφους
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν σήμερα την Κίνα ότι «απειλεί» και «παρενοχλεί» τους ξένους δημοσιογράφους, μετά την απόφαση του Πεκίνου να παγώσει τις διαπιστεύσεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, η οποία ελήφθη με φόντο ζωηρές εντάσεις.
Η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε τις εχθροπραξίες το 2020 εναντίον των κινεζικών μέσων ενημέρωσης που έχουν παρουσία στις ΗΠΑ στο όνομα της μάχης κατά των περιορισμών που αντιμετωπίζει ο ξένος Τύπος στην Κίνα.
Αυτή η αμερικανική πολιτική προκάλεσε αντίμετρα από το Πεκίνο. Οι δύο δυνάμεις απέλασαν εναλλάξ τους τελευταίους μήνες έναν αριθμό δημοσιογράφων της άλλης χώρας.
«Εδώ και δεκαετίες, η Κίνα απειλεί, παρενοχλεί και απελαύνει αμερικανούς και ξένους δημοσιογράφους», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μόργκαν Όρταγκους, την οποία επικαλείται ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο.
Το πιο πρόσφατο σημείο τριβής μεταξύ των δύο δυνάμεων αφορά τη διάρκεια των διαπιστεύσεων.
Η Ουάσινγκτον δεν χορηγεί πια παρά βίζα 90 ημερών στους κινέζους δημοσιογράφους που είναι παρόντες στο αμερικανικό έδαφος.
Σε αντίποινα, τουλάχιστον πέντε ξένοι ανταποκριτές τεσσάρων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης (μεταξύ των οποίων η εφημερίδα Wall Street Journal, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και το πρακτορείο Bloomberg) δεν μπόρεσαν να ανανεώσουν τις δημοσιογραφικές ταυτότητές τους, κάτι που είναι απαραίτητο για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με τη Λέσχη Ξένων Ανταποκριτών στην Κίνα (FCCC).
Οι εν λόγω δημοσιογράφοι, που δεν είναι απαραιτήτως αμερικανικής υπηκοότητας, έλαβαν στη θέση των δημοσιογραφικών ταυτοτήτων επίσημες επιστολές.
Τα έγγραφα αυτά τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στην Κίνα, όμως μπορούν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή.
Οι ΗΠΑ «εργάζονται ακατάπαυστα» για να πείσουν την Κίνα να επιτρέψει στους ξένους δημοσιογράφους να εργάζονται φυσιολογικά, διαβεβαίωσε η Όρταγκους.
Οι κινεζικές αρχές απέλασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αριθμό ρεκόρ 17 ξένων δημοσιογράφων ακυρώνοντας τη δημοσιογραφική ταυτότητά τους, σύμφωνα με τη FCCC.
Η Ουάσινγκτον είχε επιβάλει τον Μάρτιο μεγάλη μείωση του αριθμού των Κινέζων που επιτρέπεται να εργάζονται για κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκτοτε 60 κινέζοι δημοσιογράφοι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεκίνο.