Οι ΗΠΑ είναι αυτές που συμβιβάστηκαν με την Τουρκία: Αγορά S-400,Συμφωνίες με Χαμάς και συμμετοχή σε άσκηση με Ρωσία
Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, την Κυριακή κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι «δεν κουνούν το μικρό τους δαχτυλάκι» για να εμποδίσουν το εμπόριο των όπλων με το Ιράν, αρνούμενοι να υποστηρίξουν την επαναφορά από την Ουάσινγκτον των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών κατά της Τεχεράνης.
«Πολλά πράγματα θα είχαν συμβεί αν δεν επανέρχονταν χθες το βράδυ οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε στο Fox News ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και έδωσε την διαβεβαίωση ότι χωρίς την αμερικανική πρωτοβουλία, «όπλα, τανκς, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας» θα είχαν αποκτηθεί από την Τεχεράνη «σε λίγες εβδομάδες».
Οι ΗΠΑ βέβαια, και πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός Πρόεδρος, δεν φαίνεται να κρατά την ίδια σκληρή στάση με την Τουρκία η οποία εκθέτει όλη την πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η στήριξη των επιλογών της Τουρκίας, και η μη εφαρμογή διαδικασιών που εφαρμόζονται αντίστοιχα σε άλλες χώρες, κάνει την πολιτική των ΗΠΑ αναξιόπιστη.
Η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να είχε επιβάλλει ήδη κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά των S-400 από την Ρωσία, την ώρα μάλιστα που ζητά από συμμάχους της, ανάμεσα και η Ελλάδα, να εφαρμόσουν κυρώσεις σε άλλες χώρες, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα. Τον Ιούλιο με διακομματική τροπολογία του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Άνταμ Κίνζινγκερ και της Δημοκρατικής βουλευτού Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, επαναβεβαιώθηκε ότι η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος συνιστά «σημαντική συναλλαγή» στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων – Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) και ορίζε ότι μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή του νόμου, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, οι οποίες ποτέ δεν έγιναν.
Ο νόμος CAATSA για τις κυρώσεις σε αντιπάλους των ΗΠΑ, ορίζει ποινές για οποιαδήποτε χώρα προβεί σε σημαντικές συναλλαγές με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Επίσης η Δημοκρατική Βουλευτής Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ είχε σημειώσει «το Κρεμλίνο ασχολείται με αποσταθεροποιητικές και επιθετικές συμπεριφορές σε όλο τον κόσμο. H Τουρκία – μέλος του ΝΑΤΟ – πρέπει να είναι υπόλογη για τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία που απειλεί την ασφάλειά μας». Όπως φαίνεται όμως η Τουρκία δεν πρόκειται να απολογηθεί ούτε στις ΗΠΑ αλλά ούτε και στους Συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την συμμετοχή της στην άσκηση Kavkaz 2020 κατά την οποία λαμβάνουν μέρος οι χώρες που έχουν σχηματίσει έναν αντινατοϊκό σχηματισμό. Ανάμεσα τους η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ένα τμήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ένιωσε άβολα και όταν είδε τον Τούρκο Πρόεδρο να υποδέχεται και να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με στελέχη της Χαμάς, μια οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ. Επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Συρία, στην Λιβύη, και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, έγιναν με την αιτιολογία πως στόχος ήταν τρομοκρατικές οργανώσεις.
Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έχουν συμβιβαστεί με έναν καθεστωτικό ηγέτη που για πρώτη φορά κάνει την πολιτική της Ουάσιγκτον να φαίνεται αναξιόπιστη