Οι ΗΠΑ έχουν πλήξει πάνω από 100 στόχους σε τομείς της Υεμένης υπό τον έλεγχο των Χούθι

Οι ΗΠΑ έχουν πλήξει πάνω από 100 στόχους σε τομείς της Υεμένης υπό τον έλεγχο των Χούθι αφότου άρχισαν τη 15η Μαρτίου την πιο πρόσφατη εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών τους εναντίον του ένοπλου κινήματος, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, δήλωσε χθες Τετάρτη αμερικανός αξιωματούχος.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν σχεδόν καθημερινά αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τη 15η Μαρτίου, λέγοντας πως σκοπός τους είναι η προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς στρατηγικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, όπου οι Χούθι έχουν εξαπολύσει εκατοντάδες επιθέσεις από τον Νοέμβριο του 2023 για να υποστηρίξουν, όπως επαναλαμβάνουν, τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, υπό πολιορκία και βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

«Οι ΗΠΑ έπληξαν πάνω από 100 στόχους σε περιοχές της Υεμένης ελεγχόμενες από τους Χούθι» έκτοτε, δήλωσε αξιωματούχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Καταστρέψαμε κέντρα ελέγχου και διοίκησης, εργαστήρια κατασκευής όπλων και εγκαταστάσεις αποθήκευσης προηγμένων όπλων», πρόσθεσε.

Το κίνημα, το οποίο κάνει συχνά λόγο για θανάτους αμάχων εξαιτίας των αμερικανικών βομβαρδισμών, ανακοίνωσε πως 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε πλήγματα που απέδωσε στις ΗΠΑ κι έπληξαν τομείς της παραθαλάσσιας επαρχίας Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη.

Έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά ήταν ανάμεσα στα θύματα της «σφαγής» αυτής, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα των Χούθι.

Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν τις επιθέσεις των Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, ιδίως σχεδόν όλο το βόρειο τμήμα της, έπειτα από δεκαετή πόλεμο με τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίχτηκαν από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, η πλούσια μοναρχία του Κόλπου δεν μπόρεσε να συντρίψει τους Χούθι παρότι επιδόθηκε σε εκστρατεία εντατικών αεροπορικών βομβαρδισμών από τον Μάρτιο του 2015.

Οι αντάρτες άρχισαν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων χονδρικά έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του καταστροφικού πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023. Οι Χούθι λένε πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία συνδεόμενα με το Ισραήλ και τον βασικό στρατιωτικό υποστηρικτή του, τις ΗΠΑ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Στα μέσα Μαρτίου, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε πως εφεξής θα θεωρεί το Ιράν «υπεύθυνο» για «κάθε τουφεκιά» – κάθε φορά που ανοίγουν πυρ οι Χούθι.

Εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης σε κίνδυνο λόγω των περικοπών της βοήθειας των ΗΠΑ

Η μαζική μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία χορηγούν οι ΗΠΑ διεθνώς, σε συνδυασμό με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των ανταρτών Χούθι, θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Υεμένης, από τον οποίο ο μισός και πλέον έχει ανάγκη βοήθεια απλά και μόνο για να επιβιώσει, προειδοποιεί σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό. Ακολούθησε η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον πως ακυρώνει το 83% των προγραμμάτων της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας, της USAID.

Καθώς οι ΗΠΑ ήταν η χώρα που παρείχε το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς βοήθειας στην Υεμένη για χρόνια, διαθέτοντας 768 εκατ. δολάρια το 2024, οι δραστικές περικοπές αυτές απειλούν να επιδεινώσουν περαιτέρω μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο στο κράτος 38 εκατομμυρίων κατοίκων, προειδοποιεί η ΜΚΟ.

Επικαλούμενη εργαζόμενους στο πεδίο, η Αμνηστία υπογραμμίζει πως το ότι έκλεισαν οι κρουνοί της χρηματοδότησης οδήγησε στο «κλείσιμο ζωτικής σημασίας υπηρεσιών αρωγής και προστασίας».

Πλήττονται κυρίως η θεραπεία του υποσιτισμού παιδιών, εγκύων και θηλαζουσών, η προσφορά στέγης σε θύματα βίας λόγω του φύλου και τις παιδιατρικές υπηρεσίες. Πολλές από τις υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας ή προστασίας γυναικών επίσης απειλούνται.

«Η βάναυση και ανεύθυνη μείωση της αμερικανικής βοήθειας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις πιο ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες στην Υεμένη, ειδικά για τις γυναίκες και τα κορίτσια, για τα παιδιά και τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν εξαναγκαστικά», ανέφερε η Ντιάλα Χαϊντάρ, ερευνήτρια της ΜΚΟ ειδικευμένη στη Μέση Ανατολή.

«Εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη θα βρεθούν χωρίς την υποστήριξη που έχουν απελπιστικά ανάγκη» αν δεν αποκατασταθεί η βοήθεια, προειδοποίησε.

«Χρειάστηκε να πάρουμε αποφάσεις ζωής και θανάτου με βάση ελάχιστων ή καθόλου πληροφοριών. Συχνά, δεν υπάρχει κανένας να απαντήσει» διότι η USAID ουσιαστικά καταργήθηκε, αφηγήθηκε εργαζόμενος στον ανθρωπιστικό τομέα στη Διεθνή Αμνηστία.

Πελώριοι τομείς της χώρας ελέγχονται από τους Χούθι και γίνονται από τα μέσα του Μαρτίου στόχοι σχεδόν καθημερινών αεροπορικών βομβαρδισμών, στο πλαίσιο νέας εκστρατείας της Ουάσιγκτον με σκοπό οι αντάρτες να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον της εμπορικής ναυσιπλοΐας που κινείται ανοικτά της Υεμένης προς τη Διώρυγα του Σουέζ, ενέργειες τις οποίες άρχισαν χονδρικά έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η στρατιωτική κλιμάκωση» και «η μείωση της αμερικανικής βοήθειας» χωρίς αμφιβολία «θα χειροτερέψουν την ανθρωπιστική καταστροφή», υπογραμμίζει η Ντιάλα Χαϊντάρ.

Η ΜΚΟ θυμίζει ακόμη πως το ότι η Ουάσιγκτον κατέταξε ξανά τον Μάρτιο τους Χούθι στις «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις» ανάγκασε διάφορες οργανώσεις να αναστείλουν κάθε δραστηριότητα σε περιοχές ελεγχόμενες από το κίνημα ανταρτών.

Τα αμερικανικά μέτρα που βάζουν στο στόχαστρο τις de facto αρχές των Χούθι «πρέπει να προβλέπουν σαφείς και αποτελεσματικές εξαιρέσεις για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», επιχειρηματολογεί η κυρία Χαϊντάρ, προσθέτοντας ότι «η πλειονότητα των πολιτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια» ΄ζει σε περιοχές ελεγχόμενες από το κίνημα στη βόρεια Υεμένη.

ViaDiplomacy Newsroom