Οι ΗΠΑ αφήνουν κενό; – Το ψηφιακό «αποτύπωμα» δείχνει το αντίθετο και η Ελλάδα είναι Στρατηγικός εταίρος στις νέες απειλές
«Η επένδυση αναδεικνύει ολοένα τον πιο σημαντικό το ρόλο της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης ως κέντρο επιστήμης και τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο. Ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Πάιατ δήλωσε ότι η φήμη της Θεσσαλονίκης αλλάζει δραστικά, καθώς εδραιώνεται διεθνώς ως έδρα μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας» υπογράμμισε ο Άλμπερτ Μπουρλά την Τρίτη από τα εγκαίνια του κέντρου της Pfizer στην Θεσσαλονίκη.
Ο πρώην Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλε΄γκέρ, στις 1 Αυγούστου 2020, λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από την Ελλάδα είχε σημείωσει επίσης, «βλέπω ένα εκπληκτικό μέλλον για τη Θεσσαλονίκη! Παρά το γεγονός ότι έφτασα στην Ελλάδα τη στιγμή που έβγαινε από μια πραγματικά επώδυνη περίοδο και παρά το γεγονός ότι περνάμε μια άλλη επώδυνη περίοδο με την πανδημία, το μέλλον της Θεσσαλονίκης παραμένει λαμπρό», ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 στην επίσημη παρουσίαση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Ψηφιακή Επικοινωνία είχε δηλώσει, «η Θεσσαλονίκη είναι το τέλειο μέρος για να φιλοξενήσει το Κέντρο, είναι (σ.σ. η πόλη) το καταλληλότερο μέρος, είναι ιστορικώς πρόσφορη λόγω της σταθερότητάς της, προς τους γείτονές της»
Δύο μήνες πριν, τον Οκτώβριο του 2020, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, επισκέπτεται την Αθήνα για τον 2ο κύκλο του Στρατηγικού Διαλόγου, και κατά την ομιλία του στο ίδρυμα Νιάρχος αναφέρει «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας», ενώ είχε τονίσει «μια ευημερούσα Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά και των ΗΠΑ καθώς και ευρύτερα για την Ευρώπη»
«Η Ελλάδα έχει την ήλιο της, τώρα έχει και το cloud (σύννεφο)» αυτό είχε ανέφερει ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση της επένδυσης της Microsoft. Eξήρε μάλιστα την σημασία της συγκεκριμένης επένδυσης στη χώρα μας και εστίασε στα οφέλη της. Είχε τονίσει με έμφαση ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας ως τον πιο κρίσιμο βραχίονα, προκειμένου η χώρα να κάνει άλμα στο μέλλον και να είναι όλοι οι Έλληνες με τους νικητές της 4ης βομηχανικής επανάστασης. Σε άλλες εποχές τρεις γιγαντιαίοι σταθμοί ψηφιακής αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων στην Ελλάδα θα έμοιαζε φανταστικό σενάριο, όμως έγινε πραγματικότητα».
Στις 2 Φεβρουαρίου 2020, και πριν τις κρίσεις του Έβρου και της Πανδημίας, το «V» σε άρθρο με τίτλο «Τι σημαίνει όταν λένε οι Αμερικανοί “Σας παρέχουμε Ασφάλεια” – Η πρώτη εφαρμογή» ανέφερε «οι σοβαρές απειλές που θα δέχονται οι χώρες από εδώ και πέρα, και μέσα σε αυτές και η Ελλάδα, θα είναι οι επιθέσεις στην κοινωνία, όπου αποτελέσματα αυτών θα είναι ο φόβος και οι εξεγέρσεις. Η Αμερικανική πολιτική θεωρώντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον Στρατηγικό Βάθος για την πολιτική της στην Ανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, την θέλει μια “Μικρή Νότια Κορέα”, δηλαδή, ισχυρή οικονομία και ισχυρή κοινωνική συνοχή. Για να ενισχυθεί αυτό χρειάζεται υψηλή τεχνολογία και για αυτό τον λόγο η Βόρεια Ελλάδα θα γίνει ένα άλλο μεγάλο Hub, αυτό της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης. Ήδη το επόμενο διάστημα και με τις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί στην Θεσσαλονίκη και την Θράκη θα υπάρχουν περισσότερα από 3000 στελέχη που θα εργάζονται σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας».
Άρθρο του «V» , «η Ελλάδα «Ασπίδα Ασφάλειας» στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», ανέφερε, «τον Οκτώβριο του 2019, στην Αθήνα βρέθηκαν Αμερικανοί ειδικοί σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τον Δεκέμβριο ύστερα από πληροφορίες ο υπουργός προστασίας του πολίτη μεταβαίνει στον Έβρο και προχωρά, σε συνεργασία με τον στρατό, στην προετοιμασία του Έβρου κάτι που θα αποδειχθεί σωτήριο μετά από την προσπάθεια εισβολής στις Καστανιές τον Μάρτιο. Στην συνέχεια, και με την έναρξη της Πανδημίας, η Ελληνική κυβέρνηση με την βοήθεια Αμερικανικών εταιρειών όπως η Cisco και Microsoft, κατορθώνει να εντάξει διαδικασίες στο Ελληνικό Δημόσιο που μέχρι τότε ήταν άγνωστες. Την ίδια στιγμή προχωρούσαν οι μεγάλες επενδύσεις της Cisco και Pfizer στην Θεσσαλονίκη, και πριν λίγες ημέρες η παρουσίαση της επένδυσης της Microsoft.»
Και συνέχιζε, «και αναρωτιέται κανείς, γιατί η Cisco κάνει το 6ο μεγαλύτερο κέντρο καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη, γιατί η Pfizer το 15ο μεγαλύτερο κέντρο έρευνας της εταιρείας και πάλι στην Θεσσαλονίκη, και τέλος, γιατί η Microsoft επέλεξε την Ελλάδα για να δημιουργήσει το 8ο datacenter στην Ευρώπη και ανάμεσα σε δεκάδες άλλες χώρες.»
Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο υφυπουργός Άμυνας και επικεφαλής Τεχνολογίας των ΗΠΑ, Μάικλ Κράτσιος, ο οποίος είχε βρεθεί στην Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο ανέφερε, «τη Δευτέρα θα συνοδεύσω τον υπουργό Μάικ Πομπέο στην υπογραφή τεχνολογικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, καθώς και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους για να συζητήσουμε τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα τεχνολογίας. Πρόκειται για μία συμφωνία που πραγματικά αποδεικνύει τη δέσμευση του έθνους μας στην προώθηση της τεχνολογίας για κάθε Αμερικανό, για το μέλλον της οικονομίας μας, αλλά και της εθνικής μας ασφάλειας. Γι’ αυτό ανυπομονώ να συναντηθώ με τους Ελληνες αξιωματούχους και να συζητήσουμε για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως τη σημασία του 5G. Εχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας, προκειμένου να προωθήσουμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας και να την υποστηρίξουμε μέσα από τις δημοκρατικές μας αξίες.»
Χθες, Δευτέρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στην εκδήλωση έναρξης κατασκευής του νέου Data Center της Lamda Hellix στο Κορωπί ανέφερε, «χαιρόμαστε πολύ όταν μεγάλες ξένες επιχειρήσεις επιλέγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεν είναι η μόνη η Digital Realty που το έχει κάνει. Είναι και αυτή όμως μία ψήφος εμπιστοσύνης στη συνολική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι και μία ψήφος εμπιστοσύνης στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε η χώρα μας να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας της»
Όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο την τεχνολογία και την Ασφάλεια της χώρας στο νέο μέτωπο που ανοίγεται από την 5η και 6η Διάσταση Πολέμου. Δεκάδες άλλες Αμερικανικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Ελλ΄αδα, οι ΗΠΑ προωθούν όλο και περισσότερο Ελληνικά προϊόντα και εταιρείες στην Αμερικανική αγορά, προωθούν όλο και περισσότερους τουρίστες προς την Ελλάδα, η στήριξη στους Έλληνες εφοπλιστές που θα μεταφέρουν το Αμερικάνικο ΥΦΑ είναι συνεχής,και τέλος, αυξάνουν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα με το βλέμμα στην Μαύρη Θάλασσα και την Βόρεια Αφρική. Η βάση της Σούδας θα αναβαθμιστεί, ενώ η Αλεξανδρο΄ύπολη θα είναι η αφετηρία για την πολιτική σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι Αμερικανοί δεν αποχωρούν, αναβαθμίζουν όλους τους σημαντικούς συμμάχους τους, όπου η ενεργοποίηση τους αν και όποτε χρειαστεί, θα αποτελεί μια πολιτικο-στρατιωτική «γροθιά»