Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας συναντήθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες

Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας συναντήθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για το Καραμπάχ που έχει πυροδοτήσει κύμα διαμαρτυριών στο Ερεβάν για τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είναι υποχωρητικός.

Τα αζερικά στρατεύματα έδιωξαν τις δυνάμεις των Αρμενίων από περιοχές του εδάφους που έλεγχαν από τη δεκαετία του 1990 μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ προτού η Ρωσία μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε διμερείς συνομιλίες τόσο με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ όσο και με τον Πασινιάν προτού πραγματοποιήσουν μια τριμερή συνάντηση στην οποία συζητήθηκε το Καραμπάχ.

Το Μπακού είπε ότι ο Αλίεφ ανέφερε στον Μισέλ «ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε θέσει πέντε αρχές βασισμένες στο διεθνές δίκαιο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας».

«Ο πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του ότι η διαδικασία σύνταξης της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών θα επιταχυνθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το προεδρικό γραφείο του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πασινιάν συζήτησε με τον Μισέλ την κατάσταση γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τα ανθρωπιστικά ζητήματα και τόνισε την ανάγκη επίλυσής τους, ανέφερε το γραφείο του Αρμένιου πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ο Πασινιάν δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό από τους αντιπάλους του που λένε ότι χειρίστηκε λάθος τον πόλεμο του 2020 και ισχυρίζονται ότι οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του δείχνουν ότι δίνει πάρα πολλά στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πασινιάν αντιμετώπισε μια σειρά διαδηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες στο Ερεβάν, αφού είπε ότι η διεθνής κοινότητα ήθελε η Αρμενία να «κατεβάσει τον πήχη» στις διεκδικήσεις της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η αναταραχή συμπίπτει επίσης με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος ώθησε πολλούς πρώην Σοβιετικούς γείτονες να επανεκτιμήσουν τη δική τους ασφάλεια, καθώς η Μόσχα είναι απασχολημένη με τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση εδώ και γενιές.

(πηγή: reuters)

ViaDiplomacy Newsroom