Οι ηγέτες των αυτονομιστών του Καραμπάχ λένε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για τους διαδρόμους μεταφορών
Οι υποστηριζόμενοι από την Αρμενία αυτονομιστές ηγέτες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσαν ότι οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να επιτρέψουν τις παραδόσεις βοήθειας στην αποσχισθείσα περιοχή μέσω του Διαδρόμου Λατσίν από το αρμενικό έδαφος σε μια επιχείρηση που θα ελέγχεται από τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα και τον Ερυθρό Σταυρό.
Σε αντάλλαγμα, οι αρχές του Καραμπάχ συμφώνησαν στις 9 Σεπτεμβρίου να επιτρέψουν επίσης τη βοήθεια που παρέχεται από τη Ρωσία να παραδίδεται απευθείας από το έδαφος που ελέγχεται από το Μπακού μέσω του δρόμου Agdam, ανοίγοντας μια συγκοινωνιακή σύνδεση από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά από τότε που το Καραμπάχ αποσχίστηκε από το Μπακού.
Ο βοηθός του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Χικμάτ Χατζίεφ επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η συμφωνία είχε επιτευχθεί, προσθέτοντας ότι τα σημεία ελέγχου του Αζερμπαϊτζάν στη διαδρομή Λατσίν θα παραμείνουν σε ισχύ.
Ο Haciyev, ωστόσο, προσπάθησε να διευκρινίσει αργότερα στις 9 Σεπτεμβρίου ότι «είναι μια ξεχωριστή συμφωνία και δεν πρέπει να συγχέεται με την πρόταση για ταυτόχρονο άνοιγμα των δρόμων Agdam-Khankandi [Stepanakurt] και Lachin-Khankandi για τη [Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ] παράδοση.”
Η επισιτιστική βοήθεια “από τον Ρωσικό Ερυθρό Σταυρό θα πάει κατά μήκος του δρόμου Agdam-Askaran προς το Khankandi σε συντονισμό με την Ερυθρά Ημισέληνο του Αζερμπαϊτζάν”, έγραψε ο Haciyev.
Το Μπακού άσκησε πιέσεις ώστε η διαδρομή του στο Άγκνταμ να χρησιμοποιηθεί για παραδόσεις βοήθειας αντί για τον αποκλεισμένο Διάδρομο Λατσίν από το αρμενικό έδαφος. Οι αυτονομιατές του Καραμπάχ, ωστόσο, ισχυρίστηκαν ότι είναι μια προσπάθεια του Μπακού να ελέγξει τις αποστολές βοήθειας και να αποκαταστήσει την εξουσία της περιοχής μακριά από τους Αρμένιους ηγέτες.
Σε πρόσφατα σχόλια, ο Χατζίεφ είπε ότι η χρήση του δρόμου ήταν μια ευκαιρία για τους Αρμένιους του Καραμπάχ να “εγκαταστήσουν επικοινωνία με άλλα μέρη του Αζερμπαϊτζάν”.
Οι δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για το μπλοκάρισμα της διαδρομής του Λατσίν τους τελευταίους μήνες, μια κίνηση που άφησε τους Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε απελπιστική ανάγκη για τρόφιμα, ενεργειακά εφόδια και άλλες βασικές ανάγκες.
Το Μπακού αρνείται ότι αποκλείει την περιοχή και προσέφερε την εναλλακτική διαδρομή Άγκνταμ για μεταφορά βοήθειας.
Νωρίτερα, στις 9 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζόζεφ Μπορέλ δήλωσε στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης X ότι, σε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, «επανέλαβε ότι ο Διάδρομος του Λατσίν πρέπει να ανοίξει ξανά τώρα. Άλλοι δρόμοι, όπως π.χ. Το Agdam, μπορεί να ανοίξει ως μέρος της λύσης, αλλά όχι εναλλακτική».
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, σε τηλεφωνήματα με ξένους ηγέτες, προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει «επείγουσες» συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για να αποτραπεί νέα έξαρση της βίας στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.
Η προσφορά ήρθε καθώς και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες για «παραπληροφόρηση» και «προκλήσεις» τις τελευταίες ημέρες και καθώς αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν στις 9 Σεπτεμβρίου κατηγόρησαν τις αρμενικές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν τα στρατεύματά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, έναν ισχυρισμό που ο Ερεβάν απέρριψε .
Το Μπακού είπε ότι η πιο πρόσφατη σύγκρουση έλαβε χώρα στο βόρειο τμήμα του Ναχτσιβάν, έναν θύλακα του Αζερμπαϊτζάν που συνορεύει με την Αρμενία, την Τουρκία και το Ιράν. Δεν ανέφερε αν υπήρξαν θύματα.
Οι επίμονες εντάσεις μεταξύ Ερεβάν και Μπακού έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω του καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μιας ορεινής περιοχής που ελέγχεται από Αρμένιους που κατηγόρησαν το Αζερμπαϊτζάν για αποκλεισμό της αποσχισθείσας περιοχής.
Η αρμενική κυβέρνηση κατηγόρησε επίσης το Αζερμπαϊτζάν ότι συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και της «γραμμής επαφής» του Καραμπάχ σε πιθανή προετοιμασία για άλλη μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση.