Οι επιλογές του Υπουργού Εξωτερικών που άλλαξαν το «παιχνίδι» στην Θράκη
Το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή, Μουράτ Ομέρογλου, προβαίνει σε ακραίες ενέργειες οι οποίες είναι στις παρυφές της απέλασης. Η οργανωμένη επίθεση στον βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, η στοχοποίηση του δημοσιογράφου Νίκου Αρβανίτη, καθώς και η επίθεση στο πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι το αποκορύφωμα σε μια σειρά από προκλητικές ενέργειες οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
Ειδικά όσο αφορά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, οι επιθέσεις στο πρόσωπο της [όσο αφορά την Θράκη] ξεκίνησαν από τις πρώτες ημέρες της θητείας της, και οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι.
Στις 28 Μαΐου 2020, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στη Ξάνθη και πιο συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή και το χωριό Γλαύκη. «Αφού σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή, πρέπει να σας πω ότι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση επισκέπτομαι σήμερα τη Γλαύκη. Βρίσκομαι σήμερα κοντά σας για να ενημερωθώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε αλλά και για να τονίσω τη σημασία της εκπαίδευσης και της παιδείας στη διαμόρφωση των πολιτών του μέλλοντος. Ξέρω ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Πολλά νέα παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο, άντρες της περιοχής μεταναστεύουν για να βρουν δουλειές, οι γυναίκες επωμίζονται πολλά βάρη και δεν συμμετέχουν όσο θα έπρεπε στη δημόσια ζωή.»
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 20 Ιανουρίου 2021
Τα παραπάνω είχε αναφέρει η κ.Σακελλαροπούλου στους κατοίκους του χωριού ενώ είχε σημειώσει επίσης, «κατάγομαι από την Σταυρούπολη και πιστεύω ότι ο διαπολιτισμικός χαρακτήρας της Θράκης είναι πλούτος για την Ελλάδα. Δύο θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και εποικοδομητικά, με αλληλοσεβασμό και με αγάπη για την πατρίδα. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, άντρες και γυναίκες συνιστούν ένα μωσαϊκό πολιτισμού και παραδόσεων που πρέπει να αξιοποιηθεί για να μπορέσει η περιοχή της Ξάνθης και οι κάτοικοί της να βελτιώσουν τη ζωή τους. Για να μην αισθάνεται κανένας στη χώρα μας, σε όποια περιοχή της και αν ζει, όποια και να είναι η θρησκεία του, όποιο και να είναι το πιστεύω του, ότι υπάρχει διάκριση σε βάρος του.»
Η Άγκυρα θορυβήθηκε τόσο πολύ από την πετυχημένη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στα Πομακοχώρια, που έδωσε εντολή στο Τουρκικό Προξενείο να προβεί σε ακραίες δηλώσεις εναντίον της, με την γνωστή μέθοδο, μέσω των κηρυγμάτων στα Τεμένη
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα κηρύγματα αυτά δεν έγιναν αποδεκτά από την κοινωνία των μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα κατά την περιοδεία της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Θράκη, δύο χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2022, να υπάρχει ένα κλίμα ενθουσιασμού για το πρόσωπο της
Η αποφάσεις του Νίκου Δένδια που άλλαξαν τους συσχετισμούς επιρροής
Φυσικά οι δύο περιοδείες της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δεν ήταν απλές επισκέψεις που οργάνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά ένα οργανωμένο σχέδιο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Είναι η πρώτη φορά που στην Θράκη υπάρχει ένα τόσο οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο σε όλα τα επίπεδα, και ο λόγος είναι η στάση και οι αποφάσεις του Νίκου Δένδια για την Θράκη.
Μέχρι και την ανάληψη της θητείας του Υπουργείου από τον νυν υπουργό εξωτερικών, η Θράκη ήταν μια ενοχλητική ασχολία για τους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ. Όσο για το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων στην Ξάνθη, οι Διπλωμάτες τις πρώτες ημέρες λειτουργούσαν με ενθουσιασμό, και στην συνέχεια απλά περνούσαν τον χρόνο μέχρι να πάνε στο επόμενο πόστο τους, αφού κάθε πρόταση τους απορριπτόταν.
Διαβάστε επίσης: Καταρρίπτοντας τον Τουρκικό μύθο περί «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης»
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου 2021
Ο Νίκος Δένδιας άλλαξε ακριβώς αυτό, έδωσε εντολή να λαμβάνονται τα πάντα υπόψη, με την ίδια βαρύτητα που λαμβάνονται για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η απόφαση αυτή, συνέπεσε με την ανάληψη της διεύθυνσης του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ στην Ξάνθη, από έναν νεαρό διπλωμάτη που έμελλε να αφήσει το πλουσιότερο έργο υλοποιώντας τις οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών και συνεργατών του.
Όσοι γνωρίζουν τα πράγματα πολύ καλά στην περιοχή [από όλες τις πλευρές], έκανε μεγάλη εντύπωση πως ο Συμεών Τέγος, ο νέος διευθυντής του Γραφείου, προχώρησε σε μια κίνηση συμβολική και ταυτόχρονα εντυπωσιακή. Η έδρα του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων στην Ξάνθη, βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, σε ένα εντυπωσιακό κτήριο, το οποίο πάντα αντιμετωπιζόταν με καχυποψία. Ο νέος διευθυντής το άλλαξε αυτό χρησιμοποιώντας τον πάνω όροφο του κτηρίου για να στεγάσει την οικογένεια του.
Ουδείς μπορεί να ξέρει αν και η κίνηση αυτή ήταν σε συνεννόηση με τους προϊσταμένους του στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το αποτέλεσμα ήταν οι μουσουλμάνοι να το εκτιμήσουν, ακόμα και αυτοί που πληρώνονται από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να φωνάζουν πως είναι Τούρκοι
Η πρώτη πετυχημένη ενέργεια των αποφάσεων Δένδια
Έχοντας τις εντολές του Υπουργού Εξωτερικών, απελευθερώθηκαν τα χέρια πολλών στο ΥΠΕΞ όσο αφορά την Θράκη, και η πρώτη πετυχημένη ενέργεια των προσπαθειών ήταν η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στα Πομακοχώρια και στο χωριό Γλαύκη.
Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων στην Ξάνθη, λειτούργησαν υποδειγματικά – ναι για πρώτη φορά – δίνοντας στους κατοίκους της περιοχής αυτό που αποζητούν πάντα από την πολιτεία, το αίσθημα ασφάλειας.
Διαβάστε επίσης: Η Άγκυρα δεν περίμενε αυτό που έπαθαν οι «αντιπρόσωποι» της στην Θράκη
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 6 Ιανουαρίου 2020
Ο Υπουργός Εξωτερικών και οι συνεργάτες του δεν έμειναν εκεί. Συνέχισαν να υλοποιούν πράγματα τα οποία είχαν «αραχνιάσει» για χρόνια παρά τις ενημερώσεις. Το αυτοκίνητο του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων άρχισε και πάλι να γράφει χιλιόμετρα, με τους δύο νεαρούς διπλωμάτες (Διευθυντή και Υποδιευθυντή) να βρίσκονται σε όλη την Θράκη, οι υπηρεσίες, στρατός, δήμοι, άρχισαν να συνεργάζονται και πάλι με το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων, και να μην κάνει ο καθένας του «κεφαλιού εφαρμόζοντας την συνολική πολιτική της Πολιτείας, ενώ οι «σωτήρες» της Θράκης, ΜΜΕ, «παράγοντες» και πολιτικάντηδες, βρίσκουν διαρκώς την «πόρτα» κλειστή
Οι επισκέψεις στον Έβρο και οι Αλεβίτες
Η αλλαγή φαίνεται και στις προτεραιότητες που δίνονται. Οι παρατημένοι για χρόνια από την πολιτεία (αφού δεν επηρεάζουν εκλογικό αποτέλεσμα) Αλεβίτες, βλέπουν για πρώτη φορά τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας να τους επισκέπτεται.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2021, , ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται το Θρησκευτικό κέντρο των Αλεβιτών στον Βόρειο Έβρο, που είναι γνωστό ως ο Τεκές της Ρούσσας.
Ήταν κάτι που δεν περίμενε κανείς αλλά ήταν η αρχή. Στις 22 Απριλίου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Κατερίνα Σακελλαροπουλου, βρέθηκε στο Μικρό και Μεγάλο Δέρειο Έβρου. Στο Μεγάλο Δέρειο η κ. Σακελλαροπούλου και έξω από το τέμενος συνάντησε τον τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά και εκπροσώπους της Βακουφικής Επιτροπής, οι οποίοι της πρόσφεραν μια χειροποίητη Ελληνική σημαία, ενώ στον Ευκτήριο Οίκο Αλεβιτών (Τζεμ Εβίτ) συνάντησε τον διευθυντή του μειονοτικού σχολείου Μουμίν Πιρελλί, την πρόεδρο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ιμπραχήμ, και γυναίκες του χωριού.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου 2021
Ο Ευκτήριος Οίκος Αλεβιτών του Μεγάλου Δερείου, είναι στην Ελλάδα ο πρώτος, εκτός Τεκέ, χώρος προσευχής για τη θρησκευτική κοινότητα των Αλεβιτών.
Όλη αυτή η οργανωμένη προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών, είχε ως αποτέλεσμα στις 19 Ιουνίου 2022, να εγκαινιαστεί το πρώτο Τζεμ Εβί στην Ελλάδα για τους Αλεβίτες.
«Σήμερα είμαστε όλοι εδώ, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Τι είναι αυτό που μας έχει φέρει σήμερα εδω; Η κοινή αγάπη μας για τον Θεό», είχε τονίσει ο ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής.
«Και αυτό ακριβώς είναι κάτι πολύ σημαντικό που έχει γίνει σήμερα εδώ, στην άκρη της χώρας μας, στο χωριό το δικό σας, χάρη στη δική σας δουλειά, στη δική σας πίστη, στις δικές σας προσπάθειες, στη δική σας αγάπη. Αυτό, λοιπόν, που μας έφερε εδώ, αυτό που μας ενώνει, από διαφορετικές θρησκείες και από διαφορετικές χώρες, είναι η απάντηση για το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον. Ένα μέλλον κοινό για όλους μας, ένα μέλλον ευημερίας, ένα μέλλον ειρήνης. Γιατί όλοι μας στο τέλος της ημέρας αυτό που θέλουμε είναι τα παιδιά μας να ζήσουν καλύτερα από ότι ζήσαμε εμείς. Και αυτό που μας διδάσκει σήμερα το Μεγάλο Δέρειο, αυτό που βλέπουμε σήμερα εδώ, για το λόγο που είμαστε εδώ, είναι ότι αυτός είναι ο δρόμος.Η ελληνική πολιτεία ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι υποστηρίκτρια. Γιατί αυτό λέει το Σύνταγμα μας. Το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 13, λέει ότι το ελληνικό κράτος, η ελληνική πολιτεία έχει το καθήκον να προστατεύει και να εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία όλων. Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα όχι μόνο για σας εδώ αλλά για όλους μας και έγινε πραγματικότητα χάρη στη δική σας δουλειά στη δική σας θέληση. Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που είναι ιδιαίτερα τιμητική και για το υπουργείο Παιδείας και για τη χώρα μας και εύχομαι οι μέρες που έρχονται να είναι και θα είναι καλύτερες από τις μέρες που αφήσαμε πίσω μας», είχε καταλήξει στις δηλώσεις του
Ο Πυρελή Μουμίν, διευθυντής του μειονοτικού σχολείου στο Μεγάλο Δέρειο, γενικός γραμματέας του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου, που είναι και η “ψυχή” του Τζεμ Εβί, είχε δηλώσει, «ήταν ένα τρελό όνειρο που κανείς δεν μπορούσε να το πάρει στα σοβαρά. Και τα τρελά, όμως, όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν από κάποιους τολμηρούς και αποφασισμένους. Η σημασία και ο ρόλος του Τζεμ Εβί είναι καθοριστικός για τα επόμενα χρόνια, κάθε πέτρα του έχει έναν ανώνυμο ή επώνυμο κτίστη και είναι το αποτέλεσμα της συλλογικότητας, της συνεργασίας εκείνων που πίστεψαν στην ανάγκη του. Η επόμενη μέρα θα μας βρει πιο δυνατούς, πιο ώριμους και πιο αποφασισμένους να πετύχουμε και άλλους στόχους, να αγαπήσουμε ακόμη πιο πολύ το χώμα που πατούν, το χώμα της πατρίδας μας»
Το Ισλάμ της Θράκης «όπλο» στις σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο
Όμως το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έμεινε εκεί, με εντολή του Πρωθυπουργού, αποφασίστηκε να δοθεί ένα τέλος στην ροτορική της Άγκυρας για τους Μουφτήδες στην Θράκη.
Ο τρόπος που η Ελλάδα αντιτωπίζει το Ισλάμ, και ειδικά τους μουσουλμάνους στην Θράκη, είναι ένα τεράστιο «όπλο» στα χέρια της Ελληνικής Διπλωματίας στις σχέσεις με τις Αραβικές χώρες. Οι Άραβες, και ειδικά ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία, το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν.
Αυτή η αντιμετωπίση έχει εκθέσει την Τουρκία, αφού οι Άραβες βλέπουν τον Ερντογάν να χρησιμοποιεί το Ισλάμ ώστε να επιτεθεί εσωτερικά στην Ελλάδα, μέσω των μουσουλμάνων της Θράκης. Βλέπει δηλαδή μια «εργαλειοποίηση» του Ισλάμ από την πλευρά της Τουρκίας
Διαβάστε επίσης: Θράκη: Παράλληλες Δομές και Μαύρο Χρήμα ή πώς στήνεται το παρακράτος
Το άρθρο δημοσιεύτηκε 18 Νοεμβρίου 2019
Έτσι, μετά από πολύ δουλειά – εντυπωσιακή μάλιστα – ομοθετικές ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών, που «καλύπτουν ένα σημαντικό κενό στη νομοθεσία για μια σειρά από ζητήματα κομβικής σημασίας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης» κατέθεσε πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στη Βουλή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στη Θράκη λαμβάνει υπόψιν τις συνταγματικές επιταγές αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Επιλύεται, έτσι, σειρά προβλημάτων που είχαν διαπιστωθεί στην πράξη και τα οποία, είτε λόγω ασάφειας διατάξεων που ίσχυαν μέχρι τώρα είτε λόγω αλλαγής των συνθηκών, συνιστούσαν εμπόδιο στη σωστή λειτουργία των Μουφτειών, στην εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, στην αποτελεσματική διαχείριση των θρησκευτικών υποθέσεων και στη σωστή άσκηση των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Αναλυτικά, οι νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν:
1. Ένα πλήρες πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία της Μουφτείας, με προβλέψεις για τη στέγασή τους, για την ασφάλεια, για τη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού, για τις μετακινήσεις, για κάλυψη εξόδων για τις εργασίες τους, για έκδοση εντύπων, για δημιουργία ιστοσελίδων κλπ. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, «προωθείται καθοριστικά η οικονομική ανεξαρτησία του θεσμού, ενώ παράλληλα διευκολύνεται το συνολικό έργο Μουφτειών και Μουφτήδων, ενισχύεται η εικόνα και το κύρος τους».
2. Μετατόπιση της έμφασης, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, από το πρόσωπο του Μουφτή στον θεσμό της Μουφτείας, την καλή λειτουργία της οποίας προωθεί, ενισχύει και εγγυάται η Πολιτεία.
3. Σαφής περιγραφή της τριπλής ιδιότητας του Μουφτή στη χώρα μας: θρησκευτικού λειτουργού, επικεφαλής δημόσιας υπηρεσίας και λειτουργού με δικαιοδοτικές αρμοδιότητες.
4. Προστασία και σε ατομικό επίπεδο του κύρους των Μουφτήδων, με πρόνοιες για την καθιέρωση ασυμβίβαστων και κωλυμάτων ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος αιτιάσεων σε βάρος τους και να αποφεύγονται αμφισβητήσεις της ακεραιότητάς τους.
5. Καινοτομίες σε σχέση με τη διαδικασία επιλογής των Μουφτήδων υπέρ της ευρύτερης δυνατής αποδοχής τους ως προσώπων αυξημένου κύρους, με ιδιαίτερους δεσμούς με τους πολίτες που καλούνται να υπηρετούν. Κρίσιμο πρόσωπο στη διαδικασία επιλογής είναι ο τοποτηρητής Μουφτής, και όχι πια ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Με απόφαση του Τοποτηρητή Μουφτή συγκροτείται μια διευρυμένη, αριθμητικά και ποιοτικά, Συμβουλευτική Επιτροπή που αποτελείται από 33 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας τα οποία επιλέγονται μέσω δημόσιας κλήρωσης και προέρχονται από τους διδάσκοντες στην Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών ή τα Μουσουλμανικά Ιεροσπουδαστήρια Θράκης, τους Ιμάμηδες, τους Ιεροδιδασκάλους Ισλαμικής Θρησκείας και τους επιφανείς θεολόγους. Η Συμβουλευτική Επιτροπή εξετάζει τις υποψηφιότητες και κρίνει εάν κάθε υποψήφιος είναι επαρκής για να αναλάβει τα καθήκοντα του Μουφτή ή όχι. Στη συνέχεια υποβάλλει στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων τον αλφαβητικό κατάλογο όσων είναι επαρκείς για τη θέση του Μουφτή και ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζει έναν από αυτούς στη θέση του Μουφτή με Προεδρικό Διάταγμα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις «είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, διαβούλευσης με τους άμεσα ενδιαφερόμενους θρησκευτικούς λειτουργούς της μουσουλμανικής μειονότητας, συνεργασίας με ειδικούς επιστήμονες, μελέτης των ισχυόντων διεθνώς και σύμφωνες με τις προτάσεις της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Ειδικά η διαδικασία επιλογής Μουφτή είναι σύμφωνη και με τις αρχές του Ισλάμ».
Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι «η δημιουργία ενός θεσμού που λειτουργεί με εγγυήσεις νομιμότητας, διαφάνειας, ανεξαρτησίας, αποτελεσματικότητας, με επικεφαλής πρόσωπα κύρους, στους οποίους η Πολιτεία εξασφαλίζει τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες επιτέλεσης των καθηκόντων, διαθέτοντάς τους επαρκή οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη».