Οι Αμερικανοί δεν πεθαίνουν και δεν πληρώνουν πλέον για τους Συμμάχους τους

«Σε ορισμένους γερουσιαστές που πιστεύουν ότι δεν μου αρέσει ούτε εκτιμώ να είμαι σύμμαχος με άλλες χώρες, έχουν άδικο, ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ. Αυτό που δεν μου αρέσει, αντιθέτως, είναι όταν ορισμένες από τις αυτές τις ίδιες χώρες εκμεταλλεύονται τη φιλία τους με τις ΗΠΑ, είτε για τη Στρατιωτική Προστασία είτε για το Εμπόριο»

Αυτό είχε γράψει τον Δεκέμβριο του 2018 στο twitter ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ τον Αύγουστο του 2019 ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Γερμανία είχε αναφέρει επίσης, «είναι πραγματικά προσβλητικό να περιμένει κανείς ότι ο αμερικανός φορολογούμενος θα εξακολουθήσει να πληρώνει για περισσότερους από 50.000 στρατιώτες στη Γερμανία, αλλά οι Γερμανοί να χρησιμοποιούν το εμπορικό τους πλεόνασμα για εσωτερικούς σκοπούς» είχε δηλώσει ο κ. Γκρενέλ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και, σχολιάζοντας δήλωση της αμερικανίδας πρεσβευτού στην Βαρσοβία Τζορτζέτ Μποσμπέικερ, ότι η Πολωνία, «η οποία εκπληρώνει την υποχρέωσή της προς το ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία όχι, θα καλωσόριζε με χαρά στρατιωτικούς των ΗΠΑ οι οποίοι σήμερα σταθμεύουν στην Γερμανία», δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο και η Τζορτζέτ Μοσμπέικερ έχει δίκιο. Πολλοί Πρόεδροι έχουν παρακαλέσει την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να πληρώσει για την ίδια της την άμυνα. Πρόκειται για μια παράκληση η οποία τραβάει εδώ και πολλά χρόνια και πολλές κυβερνήσεις. Τώρα φτάσαμε στο σημείο όπου οι Αμερικανοί και ο αμερικανός Πρόεδρος πρέπει να αντιδράσουν»

Και δεν είναι μόνο η Γερμανία η «ντροπ΄ή» της Συμμαχίας όσο αφορά την υποχρέωση του 2%. Και άλλες χώρες με μεγάλες και σημαντικές οικονομίες δεν τηρούν το όριο του 2%. Ισπανία, Ιταλία με 1,02% και 1,41% αντίστοιχα ενώ ο Καναδάς μετά βίας πιάνει το 1,39%. Και δεν είναι μόνο τα μέλη του ΝΑΤΟ που περιμένουν από τις ΗΠΑ και κάποιες άλλες μικρότερες χώρες να πληρώσουν. Η Ταϊβάν που δέχεται την μεγαλύτερη απειλή από την Κίνα, διαθέτει μόλις το 2,1% για την άμυνα της, την ίδια στιγμή που ζητά από τις ΗΠΑ, Αγγλία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, να σταθούν δίπλα της σε ενδεχόμενη εισβολή από το Πεκίνο.

Αλλά και απέναντι στην Ρωσική απειλή δεν είναι καλύτερα τα πράγματα. Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Πολωνία Λιθουανία και Εσθονία, ακροβατούν στο όριο του 2% περιμένοντας τους Αμερικανούς όχι μόνο να πληρώσουν, αλλά να αποκομίσουν και εμπορικό κέρδος από την παρουσία τους στις παραπάνω χώρες.. Ακόμα και χώρες που θέλουν ηγετικό ρόλο σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από την χώρα τους, όπως η Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, το όριο του 2% βρίσκεται σε πλαίσια των διεκδικήσεων τους παρά στην διάθεση της Συμμαχίας

Αντίθετα στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ενώ όλες οι χώρες διαθέτουν τα χρήματα κυρίως για την Ρωσική απειλή, η Αθήνα ξεπερνά κατά πολύ το όριο του 2% φτάνοντας σχεδόν στο 3,60%, για να αντιμετωπίσει την απειλή ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Όταν τον Αύγουστο του 2019 ο Ντόναλντ Τραμπ σε tweet έδειχνε την εικόνα με τα χρήματα που ξοδεύουν οι ΗΠΑ μέσα στο ΝΑΤΟ, η δεύτερη χώρα ήταν η Ελλάδα.

Εξαίρεση αποτελεί επίσης η Κροατία η οποία βρίσκεται πάνω από το 2,5% παρόλο που δεν απειλείται άμεσα από κάποια χώρα

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.