Ο Ζελένσκι ζητά από Τουρκία και ΟΗΕ να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί το περασμένο καλοκαίρι τερματίζεται «ντε φάκτο».

«Ακόμη και χωρίς τη Ρωσία, πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον διάδρομο (για τις εξαγωγές) της Μαύρης Θάλασσας. Δεν φοβόμαστε», διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τις δηλώσεις που ανάρτησε στο Facebook ο εκπρόσωπός του, Σέρχιι Νικιφόροφ.

Στο βιντεοσκοπημένο, βραδινό μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι έστειλε «επίσημες επιστολές στον πρόεδρο της Τουρκίας (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (Αντόνιο) Γκουτέρες για να τους προτείνει να συνεχιστούν» οι εξαγωγές.

«Η Ουκρανία, ο ΟΗΕ και η Τουρκία μπορούν από κοινού να διασφαλίσουν τη λειτουργία του διατροφικού διαδρόμου και την επιθεώρηση των πλοίων», υποστήριξε. Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να καθορίσει ποιος θα έχει αρκετό φαγητό και η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να λειτουργήσει και χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, περίπου 33 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων εξήχθησαν σε 45 χώρες στο πλαίσιο της συμφωνίας που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2022 από την Ουκρανία και τη Ρωσία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η συμφωνία τερματίζεται, κάνοντας λόγο για εμπόδια στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, λόγω των κυρώσεων. Κατηγορεί επίσης τις πλούσιες χώρες ότι επωφελήθηκαν από το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών εξαγωγών, που θα έπρεπε να σταλούν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, είπε ότι το 60% των τροφίμων εξήχθησαν σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι τρεις χώρες που επωφελήθηκαν περισσότερο από τις ουκρανικές εξαγωγές είναι η Κίνα, η Ισπανία και η Τουρκία.

Ο Μπορέλ καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να τερματίσει τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική καταδίκασε χθες Δευτέρα την απόφαση της Ρωσίας να μην ανανεώσει την ισχύ της συμφωνίας του Ιουλίου του 2022 η οποία εγγυάτο την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο.

Ο Τζουζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για «εντελώς αδικαιολόγητη» απόφαση, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου της ΕΕ με τους ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Πρόκειται για κίνηση «πολύ σοβαρή», που θα «δημιουργήσει πολλά [προβλήματα] σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο». Απέρριψε τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες της Μόσχας πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις παρεμβάλλουν προσκόμματα στις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων, ιδίως σιτηρών και λιπασμάτων, μιλώντας για «ανοησίες».

Μελόνι: Η απόφαση της Ρωσίας για τα σιτηρά δείχνει «ποιος είναι φίλος και ποιος είναι εχθρός των φτωχότερων χωρών»

«Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την συμφωνία για τα σιτηρά αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του ποιος είναι φίλος και ποιος είναι εχθρός των φτωχότερων χωρών», έκρινε στην ανακοίνωσή Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της μετά τη λήξη της ισχύος της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

«Ας προβληματιστούν οι ηγέτες των εθνών εκείνων που δεν θέλουν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε θύμα και θύτη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom