Ο υπερεθνικιστής υποψήφιος για την προεδρία της Ρουμανίας: Εάν η Μολδαβία δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία θα την στηρίξω

Η Ρουμανία, χώρα που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οργανώνει προεδρικές εκλογές τον Μάιο, αφού οι προηγούμενες, τον Δεκέμβριο, ακυρώθηκαν λόγω υπονοιών για ανάμιξη της Ρωσίας, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει. Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας βρίσκονται ο ρόλος της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ καθώς και η βοήθεια που παρέχει στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας δεν διαθέτει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες. Ωστόσο, προεδρεύει στο συμβούλιο που αποφασίζει για τη στρατιωτική βοήθεια και τις αμυντικές δαπάνες και μπορεί να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ για τις οποίες απαιτείται ομοφωνία των χωρών.

Ο 52χρονος Πόντα ήταν παλαιότερα πρωθυπουργός εκλεγμένος με την αριστερά, όμως τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εθνικιστική στροφή. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, έχει πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Τζεόρτζε Σιμιόν, τον υποψήφιο της ακροδεξιάς. Η Ρουμανία έχει βοηθήσει την Ουκρανία να εξάγει σχεδόν 29 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από το λιμάνι της Κωνστάντζας την τελευταία τριετία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, έχοντας γίνει έτσι η κυριότερη εναλλακτική διαδρομή για τις ουκρανικές εξαγωγές.

«Τα τελευταία χρόνια εφαρμόστηκε μια ευνοϊκή πολιτική για τα ουκρανικά σιτηρά όσον αφορά την πρόσβασή τους σε λιμενικές εγκαταστάσεις, εις βάρος των ρουμανικών σιτηρών και οι Ρουμάνοι αγρότες επηρεάστηκαν σοβαρά από αυτό», είπε ο Πόντα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Μέτρα στήριξης στην Ουκρανία

Ο Πόντα υποσχέθηκε πάντως ότι θα διατηρήσει άλλα μέτρα στήριξης της Ουκρανίας, όπως την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στο έδαφος της Ρουμανίας και τη διαμετακόμιση όπλων.

Ο Πόντα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2015, με αφορμή μια πολύνεκρη πυρκαγιά σε ένα νάιτκλαμπ.

Στη συνέντευξή του είπε επίσης ότι στηρίζει τη «ριζοσπαστική αλλαγή», όπως την αποκάλεσε, που συντελείται στις ΗΠΑ. Η ακύρωση των εκλογών του Δεκεμβρίου έφερε τη Ρουμανία στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ της Ευρώπης και της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για την ελευθερία της έκφρασης και την καταστολή των πολιτικών αντιπάλων.

«Πρέπει να είμαστε πραγματιστές και να καταλάβουμε ότι στην Ουάσινγκτον τα πράγματα έχουν αλλάξει εκ θεμελίων και (…) ότι μπορούμε να έχουμε μια σχέση βασισμένη σε διαφορετικά κριτήρια: τον πραγματισμό, τα κοινά συμφέροντα και τη στρατιωτική συνεργασία», είπε ο Πόντα. «Δόξα τω Θεώ παίζω γκολφ και, ευτυχώς, δεν κερδίζω τον πρόεδρο Τραμπ. Με κερδίζει εκείνος, μόλις και μετά βίας, αλλά με κερδίζει», αστειεύτηκε.

Αύξηση αμυντικών δαπανών

Ο Πόντα είπε ότι θα στηρίξει την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Ρουμανίας στο 3% του ΑΕΠ της χώρας (από 2,5% φέτος) και ότι θα επικεντρωθεί στην κατασκευή της μεγάλης αεροπορικής βάσης Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου, όπου εδρεύουν οι Αμερικανοί στρατιώτες.

«Ναι» σε ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ

Ο Πόντα είπε ότι ακολουθεί μια προσέγγιση κατά την οποία θέτει «πρώτα τη Ρουμανία» αλλά στηρίζει παράλληλα και την ένταξη της Μολδαβίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ενώ επικεντρώνεται και στις συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με την Πολωνία και την Τουρκία, την κυριότερη στρατιωτική δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα. «Πιστεύω ότι η Ρουμανία μπορεί να στηρίξει τη Μολδαβία στην περίπτωση επίθεση. Ρεαλιστικά, η Ρουμανία δεν μπορεί να στηρίξει μια άλλη χώρα, όπως την Ουκρανία ή κάποια άλλη. Αλλά έχει τη δυνατότητα να το πράξει για τη Μολδαβία.

Στα κοινωνικά θέματα, ο Πόντα είπε ότι δεν είναι υπέρ του πολιτικού γάμου για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

ViaDiplomacy Newsroom