Ο Βόισλαβ Σέσελιε ως “χρήσιμος ηλίθιος”
Στις 18 Νοεμβρίου, επέτειο της πτώσης του Βούκοβαρ (στη διάρκεια των συγκρούσεων για την απόσχιση της Κροατίας από την πρώην Γιουγκοσλαβία), ο Σέσελιε είπε ότι το κόμμα του, το SRS, δεν παραιτείται από ένα σερβικό Βούκοβαρ ή μια Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να γίνουν και πάλι ξανά τμήμα της Μεγάλης Σερβίας.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά Κροατών αξιωματούχων, οι οποίοι χαρακτήρισαν τον Σέσελι δυνάμει επικίνδυνο «διασπαστικό παράγοντα» στην περιοχή και ξεκίνησαν εκστρατεία για την επιστροφή και κράτησή του στο Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Στη συνέχεια αυτών των δηλώσεων, ένα ψήφισμα για τον Βόισλαβ Σέσελι ψηφίσθηκε στις 27/11/2014 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύστερα από συζήτηση μιας ώρας, με το οποίο καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) να επανεξετάσει τις προϋποθέσεις για την προσωρινή αποφυλάκιση του ηγέτη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), υπό τις νέες συνθήκες. Παροτρύνει δε, τις σερβικές αρχές να πάρουν αποστάσεις από τις δηλώσεις του Σέσελι.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στήριξαν την πρόταση ψηφίσματος, με τους Κροάτες ευρωβουλευτές να είναι οι πλέον επικριτικοί, αφού με δική τους πρωτοβουλία κατατέθηκε το ψήφισμα.
Στο τέλος της συζήτησης, μίλησε στους ευρωβουλευτές ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος εκ μέρους της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι σημείωσε ότι η ΕΕ σέβεται τις αποφάσεις του ICTY, ενώ τόνισε ότι οι δηλώσεις του Σέσελι ανήκουν στο παρελθόν.
Δίνεται περιττή σημασία στα δημόσια ξεσπάσματα του κατηγορούμενου Βόισλαβ Σέσελι, δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Τέοντορ Μερόν.Νομίζω ότι τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνουν υπερβολικά στον Σέσελι και τού δίνουν δημοσιότητα, την οποία δεν αξίζει, δήλωσε ο κ. Μερόν, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Σαράγεβο.Σημείωσε δε, ότι ο ίδιος δεν μπορεί να επηρεάσει τις δημόσιες δηλώσεις του κατηγορούμενου και πρόσθεσε πως η Σερβία, στην οποία επέστρεψε πρόσφατα ο Σέσελι, είναι ένα κυρίαρχο κράτος, το οποίο και θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα.
Ο Κροάτης πρόεδρος, Ίβο Γιοσίποβιτς ανήγγειλε ότι η Κροατία, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα μέσα Δεκεμβρίου, θα παρουσιάσει τις θέσεις της για τις δημόσιες τοποθετήσεις του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελιε, τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αποφυλάκισε προσωρινά για ανθρωπιστικούς λόγους.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Aleksandar Vučić, δήλωσε ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον Βόισλαβ Σέσελιε, αρχηγό του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, προσβάλει τη Σερβία, προκαλεί ανησυχία και αποτελεί εξαιρετικά μεγάλη απογοήτευση για τη χώρα μας, και συμπλήρωσε ότι για αυτόν δεν αποτελεί καθόλου πρόβλημα να πει το ίδιο και ενώπιον των Ευρωβουλευτών. «Σήμερα η Σερβία καταδικάστηκε επειδή η ίδια δεν αντέδρασε, με πολιτικό και νομικό τρόπο, στην άφιξη του κυρίου Šešelj. Ποιος τον απελευθέρωσε από τη Χάγη, εμείς ή εσείς; Μας ρωτήσατε, καθόλου, αν πρέπει να τον απελευθερώσετε; Όχι, δε μας ρωτήσατε» δήλωσε ο κ.Vučić στην έκτακτη Συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας ότι οι παράγοντες του Δικαστηρίου της Χάγης δεν έχουν ενημερώσει τη Σερβία ούτε για τους όρους υπό τους οποίους θα απελευθερώσουν προσωρινά τον Σέσελιε. Για την ακρίβεια, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, σήμερα ψηφίστηκε απόφαση για τον Šešelj, στην οποία οι παράγοντες του Δικαστηρίου της Χάγης καλούνται να επανεξετάσουν τους όρους της προσωρινής απελευθέρωσής του, και οι σερβικές Αρχές καλούνται να διαφοροποιήσουν τη θέση τους από τις δηλώσεις του.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Tomislav Nikolić, δήλωσε εξαφορμής της χτεσινής ψήφισης απόφασης στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με τoν αρχηγό του Σερβικού ριζοσπαστικού κόμματος, Vojislav Šešelj, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέτρεψε στην Κροατία να κάνει την κατάχρησή του και να το εκμεταλλευθεί για προεκλογικούς σκοπούς. Επιπλέον, ο κ. Nikolić τόνισε πως το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε απόφαση που αφορά τη Σερβία, χωρίς να δώσει στην ίδια τη Σερβία την ευκαιρία έστω και να εκφράσει τη στάση της σχετικά με το θέμα αυτό. Στη συνέχεια, ο κ. Nikolić διεμήνυσε πως η Σερβία ασκεί την πολιτική της ειρήνης και της σταθερότητας, και ότι για αυτήν είναι ανεπίτρεπτο να ανέχεται τις προκλήσεις που φθάνουν από την Κροατία, την Αλβανία ή από κάποια άλλη χώρα. «Δυστυχώς, όμως, οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου δεν αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στη Σερβία, ακόμα και τότε όταν λένε ότι η Σερβία είναι χώρα η οποία αξίζει να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με παράγοντες της ΕΕ, επειδή έχει τηρήσει στην πράξη πολλές αξιόλογες μεταρρυθμίσεις.
Όλα δείχνουν ότι η Κροατία θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και αυτό δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνον της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη Προέδρου το 2015 αλλά μάλλον ανάγεται σε μία καλά προμελετημένη στρατηγική η οποία συνδέεται με τις προσεχείς εξελίξεις στη Σερβία. Κατ’αρχάς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εικόνα της χώρας εν όψει της ανάληψης της Προεδρείας του ΟΑΣΕ τον Ιανουάριο 2015 και ενδεχομένως να λειτουργεί και ως αντίμετρο για τη στάση της Σερβίας στο θέμα της (μη) επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία. Η Κροατία επιθυμεί να διατηρήσει τον τίτλο του προηγμένου γείτονα της Σερβίας, βλέποντας ταυτόχρονα τη θέση της στην “ηγεσία” των Βαλκανικών χωρών με ισχυρή στήριξη από την Γερμανία. Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στην Κροατία υπάρχει και ένα ισχυρό αλβανικό λόμπυ το οποίο και θα πιέζει την κροατική κυβέρνηση να επιμείνει στην τήρηση των όσων προβλέπονται στο κεφάλαιο 35 για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου το οποίο και αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την ενταξιακή διαπραγμάτευση της Σερβίας με την ΕΕ.
Ο Βόισλαβ Σέσελιε, εξασθενημένος και μανιοκαταθλιπτικός, είναι ο σύγχρονος “χρήσιμος ηλίθιος” που με τα κηρύγματα μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας και μισανθρωπίας θα δίνει πάντα αφορμές για την αποσταθεροποίηση της Σερβίας και εξασθένιση της σερβικής κυβέρνησης ενώ , όλως περιέργως, εμφανίζεται σχεδόν ταυτόχρονα με την αναβίωση βαλκανικών μεγαλαοϊδεατισμών και την ενδυνάμωση του ριζοσπαστικού ισλαμικού στοιχείου στην περιοχή των Βαλκανίων με φόντο την αναζοπύρωση ψυχροπολεμικών ανταγωνισμών.