Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία να καταπολεμήσει τη «ρωσική επιθετικότητα» – Νέες προμήθειες όπλων
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία να καταπολεμήσει τη «ρωσική επιθετικότητα», μεταξύ άλλων με νέες προμήθειες όπλων και πιθανές κυρώσεις κατά του Nord Stream 2.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Τύπο στην πρώτη του σύνοδο κορυφής με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον.
“Σήμερα, θα συζητήσουμε πώς οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία καθώς προωθεί την ατζέντα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων”, πρόσθεσε.
«Σε μια δύσκολη στιγμή για τον κόσμο και τις Ηνωμένες Πολιτείες … ακόμα βρήκατε χρόνο για εμάς και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για αυτό», σημείωσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στην πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. «Αισθάνομαι ότι ο πρόεδρος προσωπικά, και όχι μόνο αισθάνεται – το άκουσα αυτό – υποστηρίζει την Ουκρανία σχετικά με τη χορήγηση της ιδιότητας του μέλους στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
«Ανησυχούμε πολύ, όπως κι εσείς, για την λειτουργία – του Nord Stream 2», είπε επίσης, αναφερόμενος σε ρωσο -γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος εγκυμονεί κίνδυνο για την Ουκρανία κάνοντας την ΕΕ φυσικό αέριο της σύστημα διαμετακόμισης παρωχημένο.
Οι δύο πλευρές εξέδωσαν ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο μιλούσε για την ευρύτερη γεωπολιτική σημασία του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τα τελευταία επτά χρόνια. «Η επιτυχία της Ουκρανίας είναι κεντρική για τον παγκόσμιο αγώνα μεταξύ δημοκρατίας και αυτοκρατίας», ανέφερε.
«Τον 21ο αιώνα, δεν επιτρέπεται στα έθνη να αναδιατυπώνουν τα σύνορα με τη βία. Η Ρωσία παραβίασε αυτόν τον βασικό κανόνα στην Ουκρανία. Τα κυρίαρχα κράτη έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις και να επιλέγουν τις δικές τους συμμαχίες», πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα αποστείλουν επιπλέον 60 εκατομμύρια δολάρια (51 εκατ. Ευρώ) στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων «πρόσθετων αντιπυραυλικών συστημάτων Javelin»-αντιαρματικών όπλων υψηλής τεχνολογίας, τα οποία οι Ουκρανοί στρατιώτες λένε ότι έχουν ήδη βοηθήσει ενάντια στα ρωσικά άρματα μάχης πεδίο μάχης στην ανατολική περιοχή Donbas της Ουκρανίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία συνεχίζουν να αντιτίθενται στο Nord Stream 2, το οποίο θεωρούμε ως απειλή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια», ανέφερε επίσης το ανακοινωθέν.
Και δεσμεύτηκε να συνεχίσει «τη χρήση μέτρων που προβλέπονται στη νομοθεσία» για να «αποτρέψει τη χρήση ενέργειας από το Κρεμλίνο ως γεωπολιτικό όπλο», παραπέμποντας σε πιθανές κυρώσεις που θα έκλειναν τον αγωγό εάν η Ρωσία τον χρησιμοποιούσε για να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου της Ουκρανίας για πολιτικούς λόγους.
Αλλά υπάρχει μικρή προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον παρά τα θερμά λόγια, λόγω της επιμονής των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ ότι ο Ζελένσκι πρέπει πρώτα να ξεριζώσει τη διαφθορά στο πολιτικό του σύστημα.
«Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, η Ουκρανία ακολουθεί μια μεταρρυθμιστική ατζέντα για τη μετατροπή της χώρας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές αρχές και πρακτικές», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας μια λίστα ανησυχιών για τη δικαστική μεταρρύθμιση και την προστασία των μειονοτήτων, μεταξύ άλλων θεμάτων.
«Υπάρχουν βήματα που πρέπει να κάνει η Ουκρανία. Είναι πολύ εξοικειωμένα με αυτά», δήλωσε επίσης η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν akiάκι.
Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε, σε σημείωμά του στο Κογκρέσο για τις προμήθειες όπλων, ότι η Ουκρανία χρειαζόταν περισσότερα όπλα λόγω της «μεγάλης αύξησης της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στα σύνορά της τον τελευταίο καιρό».
Και κατηγόρησε τη Ρωσία για την αύξηση των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός.