Ο Τζέφρι Πάιατ επιβεβαιώνει ότι η ΟΝΕΧ φέρνει πιο κοντά στην Ελλάδα τον 6ο στόλο

Σε συνέντευξη του στην Real της Κυριακής, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, έστειλε και πάλι ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης την Ελλάδας προς κάθε κατεύθυνση. Η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι μια από τις απειλές που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ελλάδα και κατ επέκταση στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι υπόλοιπες προέρχονται από χώρες όπως η Ρωσία, Κίνα και Γερμανία, των οποίων τα συμφέροντα σήμερα προσκρούουν στο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό τείχος που έχει χτιστεί στην Ελλάδα

Στην συνέντευξη του ο Αμερικανός Πρέσβης αναφέρθηκε και σε κάτι το οποίο διαφαινόταν εδώ και πολύ καιρό αλλά λόγω προτεραιοτήτων προχωρούσε με αργά βήματα. Στα τέλη του 2017 ο Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη διάρκεια του 7oυ Συνεδρίου, «Navigator 2017 «The Shipping decision Makers forum» που πραγματοποιήθηκε στο πλωτό Μουσείο «Hellas Liberty», αναφέρθηκε στην υλοποίηση σχεδίου που έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα σε ενέργεια, λιμάνια, ναυπηγεία, ναυτιλιακές υποδομές και την ναυτιλία εν γένει

Είχε αναφέρει επίσης «ήδη προχωράμε μία τεράστια επένδυση στα ναυπηγεία της Σύρου. Θα γιορτάσουμε τη μεγάλη αυτή αμερικανική επένδυση»ενώ είχε τονίσει ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας.

Διαβάστε επίσης: Κρήτη – Θράκη: Το «Στρατηγικό Βάθος» και ο «Αντικαταστάτης» της Τουρκίας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουνίου 2020

Η επένδυση προχώρησε και τον Μάρτιο του 2018 σε μια συμβολική κίνηση για την αξία των ναυπηγείων του νησιού, αγκυροβολεί στην Σύρο το πλέον σύγχρονο ταχύπλοο της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το  USNS Carson Cityστο με τον Αμερικανό Πρέσβη να το επικοινωνεί, όπως όλες τις δράσεις του και ειδικά αυτές υψηλού συμβολισμού.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 στην ΔΕΘ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, γίνεται πρόταση από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ελλάδας, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

Σε σχετικό άρθρο του Viadiplomacy τον Δεκέμβριο του 2018 αναφερόταν «τα ναυπηγεία δεν θα συνεχίσουν απλά να λειτουργούν και να κατασκευάζουν πλοία του Ελληνικού πολεμικού Ναυτικού, αλλά θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις με τις οποίες θα μπορούν να υποστηριχθούν οι μεγάλες μονάδες του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο»

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ φέρνουν ανάπτυξη από την Θάλασσα και σταθερότητα από την Εκπαίδευση

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2019

Ενώ σε άρθρο στις 19 Σεπτεμβρίου του 2018 με τίτλο Βάση συντήρησης Πολεμικών Σκαφών τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Ελευσίνας; σημειωνόταν «η αγορά των συγκεκριμένων ναυπηγείων έχει διπλή σημασία για τους Αμερικανούς. Πρώτα αποκόπτει την Κινεζική επιρροή στην περιοχή στην περίπτωση που προχωρούσαν στην απόκτηση τους και επίσης, τα ναυπηγεία με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορούν να προχωρήσουν στην συντήρηση προηγμένων πολεμικών σκαφών ανάμεσα τους αυτά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και φυσικά των Ελληνικών»

Στην χθεσινή του συνέντευξη στην Real ο Αμερικανός Πρέσβης έκανε μια σημαντική αναφορά που επιβεβαιώνει τα σχέδια των ΗΠΑ. Σημείωσε ότι η ΟΝΕΧ στην Σύρο «έχει πιστοποιηθεί από τον 6ο στόλο, το πολεµικό ναυτικό των ΗΠΑ έχει µια ανταγωνιστική «τοπική» επιλογή, επωφελή για την Ελλάδα. Βλέπουµε ένα πολύ σηµαντικό εθνικό ενδιαφέρον ασφάλειας στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του «Νεώριον» εξυπηρετεί αµερικανικά και ελληνικά πολεµικά πλοία. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών µας έχουν δεσµευτεί στην επίτευξη ανάλογης επιτυχίας στην Ελευσίνα. Επιπλέον, η Αµερικανική Εταιρεία Ανάπτυξης και Χρηµατοδότησης έχει αναγνωρίσει ότι η Ελευσίνα αποτελεί στρατηγική υποδοµή και έχει υπογράψει συµφωνία προκαταβολής µε την ONEX, ώστε να προχωρήσει µε την αγορά και την ανακαίνιση του ναυπηγείου, ενισχύοντας ακόµα περισσότερο την αξία της Ελλάδας ως στρατηγικού σύµµαχου και εταίρου στην ανατολική Μεσόγειο»

Η δυνατότητα των ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας να εξυπηρετούν τον 6ο στόλο, θα δώσει φέρει και επιπλέον στρατηγικά και οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Κατά την ομιλία του στην 84η ΔΕΘ, λίγες ημέρες πριν κλείσει ο Στρατηγικός Διάλογος με τις ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στις επενδύσεις, για την αμυντική βιομηχανία και των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Το πρωί της ίδιας ημέρας πριν την έναρξη της εκδήλωσης, “ Τοπική Αλλαγή – Παγκόσμιο Αποτύπωμα Νεώριο Σύρου: Ο Άνεμος της Αλλαγής – Μια Νέα Εποχή για τον Τομέα της Ναυπηγοεπισκευής”ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, είχε συναντηθεί με εργαζομένους των ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας. 

Στο άρθρο Ο Μητσοτάκης πάει κόντρα σε Ευρωπαίους για τα ναυπηγεία οι οποίοι δεν τα θέλουν σε Αμερικανικά χέρια σημειωνόταν , «στην Ευρώπη , και ειδικά στην Γερμανία, δεν βλέπουν θετικά την περίπτωση το σύνολο των Ελληνικών ναυπηγείων (Ελευσίνα, Σκαραμαγκά, Σύρος) να περάσουν σε Αμερικανικά συμφέροντα. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει ένα διπλό χτύπημα στους Ευρωπαίους εφοπλιστές και τα συμφέροντα των εταιρειών. Από την μια ο τεράστιος στόλος που χτίζουν για την μεταφορά LNG οι Έλληνες εφοπλιστές, παραγκωνίζοντας τους Γερμανούς και τα οποία ξεπερνούν στο σύνολο τα 100, και από την άλλη, ο στόλος αυτός ο οποίος θα αναλάβει την μεταφορά του ΥΦΑ (υγροποιημένου αερίου) από την Αμερική στην Ευρώπη, να συντηρείται αποκλειστικά από Αμερικανικές εταιρείες στο ίδιο χώρο που δραστηριοποιούνται τα πλοία αυτά.

Και κατέληγε το άρθρο «ένας επιπλέον προβληματισμός για τους Ευρωπαίους είναι ότι μια πιθανή αναβάθμιση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά με την απόκτηση τους από Αμερικανικά συμφέροντα, είναι πέρα από βέβαιο ότι θα φέρει ανταποδοτικά που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την ναυπήγηση πολεμικών σκαφών.»

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.