Ο Τζέφρι Πάιατ από την Σύρο ανακοίνωσε το ενδιαφέρον και για την Καβάλα

Και επίσημα πλέον, το ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου σηματοδοτεί την «νέα εποχή» της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας αλλά και την αρχή μιας καλπάζουσας -όπως φαίνεται- ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον κλάδο που θα επεκταθεί και σε άλλα ναυπηγεία με πρώτο εκείνο της Ελευσίνας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης με μια λαμπρή τελετή εγκαινίων σε έντονα εορταστικό κλίμα, με την παρουσία υψηλών πολιτικών προσωπικοτήτων, εγκαινιάστηκε η επίσημη ανάληψη της ιδιοκτησίας του ναυπηγείου από την ONEX A.E. του ελληνο-αμερικανού επιχειρηματία κ. Πάνου Ξενοκώστα, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την ολοκλήρωση «μιας δύσκολης μεταβίβασης που χρειάστηκε χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες».

Ενθαρρύνουμε το γεγονός ότι οι Αμερικανοί επενδυτές εξετάζουν σχέδια ιδιωτικοποιήσεων στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και τον Βόλο,  σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ στην ομιλία του

Όπως επεσήμανε, οι ΗΠΑ ωφελούνται πολύ από τη συνεργασία με την Ελλάδα και τα σημαντικά λιμάνια της ενώ έκανε αναφορά και στην αυξημένη χρήση λιμανιών όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το “κενό” στα σχέδια των Αμερικανών

Ενώ όλα δείχνουν πως το σημαντικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και αυτό του Βόλου θα περάσουν σε Αμερικανικά συμφέροντα, στην Θεσσαλονίκη τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Αυτό έχει προεκτάσεις  και πέρα από το ίδιο το λιμάνι με τους Αμερικανούς να στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα προς Ρώσους επιχειρηματίες που προσπαθούν να κάνουν την Βόρεια Ελλάδα “Οικονομική Κριμαία”

Με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης , αυτό της Καβάλας και της Φυσικής Αποθήκης, το λιμάνι του Βόλου και της Σούδας, καθώς επίσης και τα ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας υπό την επιρροή των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να φανταστούν ότι δεν θα έχουν Αμερικανικά συμφέροντα στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας

Η σημασία της Καβάλας – Ρυθμιστής τιμών η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου

Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στον Κόλπο της Καβάλας είναι τέτοια που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας τόσο στην Στρατηγική όσο και την Τακτική.

Πρώτα από όλα στην οικονομία, η υπόγεια αποθήκη θα δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να προχωρά σε ασφαλείς διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της και να συμβάλει σημαντικά στην σταθεροποίηση των τιμών του φυσικού αερίου.. Η ενεργειακή ασφάλεια δεν έχει να κάνει μόνο με το είδος, «Ενεργειακή Διαφοροποίηση», αλλά και με την ασφάλεια εφοδιασμού.

Θα δημιουργηθούν αυτά τα Στρατηγικά αποθέματα, δημιουργώντας έτσι διασπορά της ασφάλειας ανάμεσα στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που είναι και το μόνο στρατηγικό απόθεμα που διαθέτει η Ελλάδα. Με την δυνατότητα αποθήκευσης που φτάνουν σύμφωνα με εκτιμήσεις 1 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, και με ετήσια κατανάλωση 4 δις κυβικά, όλοι κατανοούν την σημασία

Η υπόγεια αποθήκη είναι σε Στρατηγικό σημείο, βρίσκεται «πάνω» και κοντά στο πέρασμα αγωγών φυσικού αερίου (Εθνικό Σύστημα, TAP, IGB). Επίσης βρίσκεται πολύ κοντά και στον τερματικό σταθμό LNG που δημιουργείται ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. 

Η απόκτηση της Αποθήκης από την Energean το τέλειο σενάριο για Ελλάδα και ΗΠΑ

Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου βρίσκεται σε υπό εξάντληση κοίτασμα και το οποίο εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία Energean, η ίδια που κάνει και την εξόρυξη πετρελαίου στον Πρίνο.

Η Energean το 2010 πρότεινε στο Ελληνικό δημόσιο τη μετατροπή του κοιτάσματος σε αποθήκη αερίου και το 2011 κατατέθηκε αίτηση για μετατροπή της άδειας

Ακολούθησε μια περίοδος αδράνειας από πλευράς του Δημοσίου η οποία μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα η αποθήκη να απενταχθεί από τα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Έργα Κοινού Ενδιαφερόντος (PCIs). Ωστόσο το έργο επανεντάχθηκε στη λίστα των PCIs κρίνοντας ότι η αποθήκη λειτουργεί υποστηρικτικά για τα υπόλοιπα έργα (TAP, IGB)

Η Energean με την δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο , το Ισραήλ και την Αίγυπτο, έχει αποκτήσει εκτός από εμπειρία, και δυναμική η οποία φεύγει από τα εταιρικά πλαίσια. Η απόκτηση της φυσικής αποθήκης από Ελληνική εταιρεία η οποία στηρίζεται από τον Αμερικανικό παράγοντα, θα ολοκληρώσει ένα σύνολο έργων που θα έχουν κοινή αποστολή και κοινή υποστήριξη

ViaDiplomacy Newsroom