Ο τζάμπα εκσυγχρονισμός των Leopard 2A4 που δεν “βλέπει” ο Π. Καμμένος
Του Σάββα Δ. Βλάσση
Στην ετήσια έκδοση ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2016-2017, περιγράφεται το λεγόμενο Σχέδιο Βελτιστοποιήσεως Κυρίου Άρματος Μάχης Leopard 2 (OMBT–Leo2) από πλευράς Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), ο οποίος για την υλοποίησή του έχει απευθυνθεί και στην Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη ενδιαφέροντος.
Το Σχέδιο αφορά την παραχώρηση μεταχειρισμένων αρμάτων Leopard 2 από μέλη του EDA προς άλλα ενδιαφερόμενα κράτη – μέλη, υπό καθεστώς χρονομισθώσεως ή ενοικιάσεως για 10ετή περίοδο, ή και πωλήσεως σε συνδυασμό με αναβάθμιση των αρμάτων. Την πρόταση αυτή που απευθύνθηκε στο ΥΠΕΘΑ, κλήθηκε να εξετάσει το ΓΕΣ, καθώς ο Ελληνικός Στρατός είναι ο μόνος στην Ευρώπη μαζί με τον Ισπανικό, που διαθέτει υπολογίσιμο αριθμό Leopard 2Α4.
Είναι απολύτως σαφές ότι από την πρωτοβουλία του EDA εξυπηρετούνται πρωτίστως συμφέροντα της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία μέσω αυτού του τρόπου, εξασφαλίζει νέους πελάτες για ένα πετυχημένο προϊόν της.
Θα λέγαμε δε ότι η όλη ιδέα, δεν είναι τίποτε άλλο από μια μελέτη – project της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας. Όχι μόνο δημιουργούνται νέοι πελάτες αλλά επιπλέον, μέσω της εφαρμογής προγράμματος αναβαθμίσεως των Leopard 2, εξασφαλίζεται έργο σε σειρά γερμανικών εταιρειών. Όλα αυτά, με το «περιτύλιγμα» της δήθεν ενισχύσεως της ευρωπαϊκής αμύνης.
Εάν όμως η Ισπανία, η οποία έχει δηλώσει ότι μπορεί να διαθέσει 60-70 άρματα, δεν αντιμετωπίζει απειλές που να καθιστούν απολύτως απαραίτητη την διατήρηση της οροφής του αρματικού της δυναμικού, η Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση.
Η προμήθεια των Leopard 2 προ δεκαπενταετίας περίπου, απέβλεπε στην ενίσχυση της Αποτροπής στο μέτωπο της Θράκης και την εξισορρόπηση του συσχετισμού δυνάμεων έναντι της υπάρχουσας τουρκικής απειλής εκεί.
Επειδή στο μέλλον όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το τουρκικό αρματικό δυναμικό θα ενισχυθεί αποφασιστικώς με την προμήθεια μεγάλων αριθμών του εγχώριας αναπτύξεως άρματος Altay, η διατήρηση υψηλής ποιότητος αρματικού δυναμικού από πλευράς Δ΄ Σώματος Στρατού έχει αυξημένη σημασία.
Όπως αποκαλύπτει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2016-2017, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, εισηγήθηκαν την δυνατότητα διαθέσεως το μέγιστο μίας μόνο Επιλαρχίας Leopard 2A4, υπό προϋποθέσεις.
Η βασική αντίληψη πίσω από την ευνοϊκή εξέταση της προτάσεως του EDA, προσβεύει ότι επειδή η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που έχει υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να περικόψουν δραστικώς τις αμυντικές δαπάνες, δεν υφίστανται ρεαλιστικές πιθανότητες εφαρμογής κάποιου προγράμματος αναβαθμίσεως των 183 Leopard 2A4.
Τα άρματα αυτά σε μερικά έτη θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υποστήριξη επιμέρους υποσυστημάτων και ένα πρόγραμμα αναβαθμίσεως καλύπτει την αδυναμία αυτή, πέραν της γενικότερης βελτιώσεως της μαχητικής ικανότητος του άρματος.
Από πλευράς προτεραιοτήτων σε μια τέτοια αναβάθμιση, σύμφωνα με την αντίληψη της ΔΙΤ/ΓΕΣ, είναι κατά πρώτον το Σύστημα Ελέγχου Πυρός με σύγχρονες θερμικές κάμερες και δευτερευόντος βελτίωση του συστήματος μεταδόσεως κινήσεως ώστε να ανέλθει στο επίπεδο αυτού στο Leopard 2 HEL. Πρόκειται για παρεμβάσεις προσιτού κόστους που ακόμη και υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι δυνατό να υλοποιηθούν.
Αυτό όμως που δεν δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει οι αρμόδιοι, εάν ιεραρχηθούν πάνω απ’ όλα οι αμυντικές ανάγκες της χώρας, είναι ότι η περιορισμένη αναβάθμιση του συνόλου των Leopard 2A4 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καμία δαπάνη!
Είναι απολύτως εντός των δυνατοτήτων του ΥΠΕΘΑ να ενεργήσει διά της ΓΔΑΕΕ και να πετύχει κάτι τέτοιο. Πώς; Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες εξευρέσεως συμβιβαστικών λύσεων με ξένους οίκους που έχουν εκκρεμότητες με το ελληνικό Δημόσιο.
Στις 14 Νοεμβρίου 2017 μόλις, δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία έκρινε νόμιμη την συμφωνία συμβιβασμού που ολοκληρώθηκε το 2012 μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών Siemens AG και Siemens ΑΕ, εξ αφορμής του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της μητρικής εταιρείας και μίζες. Σημειώνεται ότι από την συμφωνία, η οποία δεν αφορά άμεσα το ΥΠΕΘΑ, αυτό θα λάβει ιατρικό εξοπλισμό αξίας 2,2 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Εάν όμως η υπόθεση της Siemens είναι παλαιότερη και δεν αφορά άμεσα το ΥΠΕΘΑ, το 2015 προέκυψε η υπόθεση της Rheinmetall, η οποία έπειτα από έρευνα στην Γερμανία και καταδικαστική απόφαση για μίζες στην πώληση των αντιαεροπορικών συστημάτων ASRAD στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο του έτους εκείνου ενημέρωσε το ΥΠΕΘΑ ότι επιζητεί την έναρξη συζητήσεων προς εξεύρεση συμβιβασμού.
Η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούλιο και η γερμανική εταιρεία πρότεινε την καταβολή 40 εκατ. ευρώ πλην όμως, κατά πληροφορίες, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος απαίτησε αποζημίωση ύψους 80 εκατ. ευρώ, η οποία κρίνεται από την γερμανική εταιρεία εξωπραγματική.
Δυόσιμη χρόνια μετά, η γερμανική πλευρά είναι πεποισμένη ότι η θεωρούμενη απ’ αυτήν υπερβολική αξίωση της ελληνικής πλευράς υποκρύπτει απλώς πολιτική σκοπιμότητα. Η απουσία οποιασδήποτε προόδου, επιτρέπει στον ΥΕΘΑ να διατηρεί το αντιγερμανικό προφίλ που έχει «πουλήσει» στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ και να συντηρεί την ρητορική της σκανδαλολογίας από μέρους του, ως πρωταγωνιστής της καθάρσεως στα παλαιά σκάνδαλα
Το μείγμα EDA, Leopard 2A4, Rheinmetall παρουσιάζει σήμερα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο Π. Καμμένος εμφανίζεται να εξετάζει θετικά την προοπτική μισθώσεως Leopard 2Α4, όπως επιδιώκει ο EDA και τα γερμανικά συμφέροντα ενώ ταυτοχρόνως αρνείται έναν λογικό συμβιβασμό με την Rheinmetall, από τον οποίο θα εξασφάλιζε περίπου δωρεάν τον εκσυγχρονισμό των 183 Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού.
Πηγή : http://www.doureios.com/wp/2018/01/20/%CE%BF-%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-leopard-2a4-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD/