Ο Turkish Stream το πρώτο “θύμα” της Στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στην ενέργεια
Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του Turkish Stream προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, o Αλεξέι Μίλερ κλήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της χώρας ώστε ο αγωγός Turkish Stream να περάσει και από την Ελλάδα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom ανέφερε ότι “τα δύο τμήματα του αγωγού που θα περάσει από την Μαύρη Θάλασσα έχουν ήδη κατασκευαστεί και με συνομιλίες και τις απαραίτητες συμφωνίες θα μπορούσε να γίνει επέκταση”
Παράλληλα, η στρατηγική διάσταση της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Transatlantic Leadership Network» στην Ουάσινγκτον, με τίτλο «Μεσόγειος: Ευκαιρίες και Προκλήσεις». Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές από την αμερικανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια επίκαιρη χρονική συγκυρία, καθώς είχε προηγηθεί ο εναρκτήριος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ μια σειρά από σημαντικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι ομιλητές επισήμαναν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σπεύσει να αξιοποιήσει τις ενεργειακές ευκαιρίες που αναδύονται στην περιοχή και εξέφρασαν την εκτίμηση πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της πραγματοποίησης επενδύσεων και της παροχής τεχνογνωσίας.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Τζόζεφ Ούντο, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση «ενθαρρύνει την καινοτομία έναντι των ρυθμίσεων και στηρίζει τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού». Την ελληνική πρεσβεία εκπροσώπησε ο Δημήτρης Αγγελοσόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία που έχει η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας για την υλοποίηση των στόχων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.