Ο Τσελίκ ζητάει από Γερμανία και Ρωσία να κάνουν συστάσεις στην Ελλάδα
Νέες αιχμές κατά της Ελλάδας, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τις διερευνητικές από την Κύπρο, άφησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet κάλεσε τους «σύμμαχοι μας πρέπει να κάνουν υποδείξεις στην Ελλάδα».
Ερωτηθείς σχετικά για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «στόχος μας είναι να τερματίσουμε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο», ο Τσελικ επισήμανε ότι «προσπαθούμε να δείξουμε ευαισθησία για μία υγιή εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις« και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «στην αρχή προσπάθησαν να αλλάξουν την ατζέντα των διερευνητικών συνομιλιών».
«Όλοι πρέπει να αξιολογούν σωστά την ατζέντα. Οι σύμμαχοί μας, μας είπαν πως οι Ευρωπαίοι φίλοι μας, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους στον πρόεδρό μας για τη θετική μας ατζέντα με την Ελλάδα. Η Τουρκία έχει την πιο θετική συμβολή. Οι σύμμαχοι μας πρέπει να κάνουν υποδείξεις στην Ελλάδα», τόνισε
Αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι «ο τουρκικός στρατός δεν έχει κάνει κατάληψη στην Κύπρο, αντιθέτως, είναι μια ειρηνική δύναμη. Ο τουρκικός στρατός πήγε εκεί για να αποτρέψει τη σφαγή, να αποτρέψει τη γενοκτονία. Βλέπουμε πως κάποιες ομάδες αψηφούν ακόμα τη λογική και παράγουν ρατσιστικές προσεγγίσεις» και διαμήνυσε ότι «οι Τούρκοι στρατιώτες δεν θα αποσυρθούν από εκεί».
Υποστήριξε δε ότι «οι Ελληνοκύπριοι αρνούνται να μοιραστούν τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούν να πάρουν τα πάντα και να μην δώσουν τίποτα. Διαπραγματεύονται με ξεπερασμένη λογική. Σκοπός τους είναι να σφετεριστούν τους Τουρκοκύπριους».
Και συνέχισε: «Ο τουρκικός στρατός δεν είναι δύναμη κατοχής στην Κύπρο, αντίθετα, είναι δύναμη ειρήνης. Οι Τούρκοι στρατιώτες πήγαν εκεί για να αποτρέψουν τη σφαγή, για να αποτρέψουν τη γενοκτονία. Όταν εξετάζουμε τις ενέργειες που έγιναν κατά καιρούς, δυστυχώς βλέπουμε ότι ορισμένα τμήματα που εξακολουθούν να έχουν τη λογική αυτών των σφαγών εξακολουθούν να είναι απασχολημένα με την παραγωγή ρατσιστικών προσεγγίσεων».
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)