Ο Τσαβούσογλου με άρθρο του στην «Κ» προβάλλει την Τουρκία ως «Ειρηνοποιό»
Με άρθρο του στην «Καθημερινή», ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χωρίς καμιά δυσκολία αναλύει πως η Τουρκία είναι δύναμη, Ειρήνης, Διαμεσολάβησης και όπως σημειώνει «η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακουφίσει τον ανθρωπιστικό πόνο»
Αναλυτικά το άρθρο στην «Καθημερινή»
Αυτή την εβδομάδα η Ιστανμπούλ θα φιλοξενήσει δύο ξεχωριστές αλλά συναφείς διεθνείς διασκέψεις για τη διαμεσολάβηση. Η πρώτη διάσκεψη θα είναι αφιερωμένη στην κατάσταση του χάρτη των συγκρούσεων και στην ικανότητα διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της συμμετοχής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC). Η δεύτερη, δε, θα υιοθετήσει ένα ευρύ πεδίο στο οποίο θα συζητηθούν οι σχέσεις μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης, της ειρήνης και της διαμεσολάβησης, καθώς και οι τρόποι αύξησης της συμμετοχής ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία στις διαδικασίες διαμεσολάβησης. Αυτή η διάσκεψη θα περιλαμβάνει μια συνεδρία που θα προκαλέσει σκέψεις για τον ρόλο των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάλυση των συγκρούσεων και της διαμεσολάβησης. Μπορεί να θεωρηθεί ότι οι διασκέψεις είναι διασκέψεις, αλλά οι Διασκέψεις Διαμεσολάβησης της Ιστανμπούλ έχουν αποδειχθεί αρκετά σημαντικές στην καλλιέργεια μιας κοινής αντίληψης των θεμάτων και ενός προγράμματος δράσης στον τομέα της διαμεσολάβησης και της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων. Ως οικοδεσπότης αυτών των διασκέψεων και ως η μόνη χώρα που συνδιευθύνει τους Φίλους των Ομάδων Διαμεσολάβησης σε τρεις ξεχωριστούς σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, δηλαδή στα Ηνωμένα Εθνη, στον ΟΙC και στον ΟΑΣΕ, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να μοιράζεται τα ευρήματα των εν λόγω διασκέψεων στους διεθνείς οργανισμούς.
Το γεγονός είναι ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια ξεχωριστή πρόκληση στον 21ο αιώνα. Τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι σκέφτονταν ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο όσον αφορά τα επιτεύγματα στο διεθνές δίκαιο, στα θεσμικά όργανα, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, στην ευθύνη, στο ελεύθερο εμπόριο, στην ισότητα των φύλων και σε άλλα, το άδειο μισό του ποτηριού έχει αρχίσει να επιβεβαιώνεται. Τα συμπτώματα είναι γνωστά σε όλους μας και δεν χρειάζεται να τα υπενθυμίσουμε. Οι εμπορικοί πόλεμοι, οι νέες μορφές διεθνούς εκμετάλλευσης, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, οι μεγάλοι πόλεμοι δι’ αντιπροσώπων (proxy wars), τα έθνη-κράτη που αποσυντίθενται, η τρομοκρατία, η ξενοφοβία, η εχθρότητα εναντίον του Ισλάμ, οι αυξανόμενες ανισότητες και η αδικία συγκαταλέγονται στις σύγχρονες τάσεις που κάνουν το ποτήρι μισοάδειο. Οι προκλήσεις της ανθρωπότητας εξαφανίζουν τα επιτεύγματα και τις ευκαιρίες της. Ποια πλευρά θα επικρατήσει; Η απάντηση εξαρτάται από το πώς ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πόσο εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να συνεργαστούμε για θετικά αποτελέσματα. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι: αν δεν αναλάβουμε πρωτοβουλία και δεν είμαστε πρωτοπόροι και ανθρωπιστικοί, θα επικρατήσει το κακό. Η στάση αναμονής δεν είναι πλέον εφικτή. Οι επιλογές πολιτικής διαφέρουν από τη διαμεσολάβηση έως την πραγματική χρήση βίας κατά των τρομοκρατών.
Πάρτε την κατάσταση στη Συρία. Η πρωτοποριακή και ανθρωπιστική προσέγγιση της Τουρκίας καθάρισε συνολικά 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, το DAΕSH και το PKK/PYD/YPG. Αν δεν είχαμε παρέμβει, ο λαός μας θα ήταν υπό συνεχή επίθεση από αυτούς τους τρομοκράτες και μια πολιτική λύση για τη συριακή τραγωδία θα ήταν αδύνατη. Η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακουφίσει τον ανθρωπιστικό πόνο, φιλοξενώντας τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως, δαπανώντας περισσότερο από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ως τον κορυφαίο ανθρωπιστικό φορέα στον κόσμο. Η Τουρκία επίσης συνάπτει συμφωνίες για τη διαφύλαξη δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων χιλιάδων ζωών, και την προώθηση μιας πολιτικής λύσης βασισμένης στην εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής Συρίας.
Εδωσα το παράδειγμα της Συρίας για κάποιο λόγο. Η Συρία μάς δείχνει για άλλη μία φορά ότι η πρόληψη είναι σημαντική επειδή μόλις η πυρκαγιά της σύγκρουσης κατακλύσει ένα έθνος, τότε το μόνο που παραμένει προβλέψιμο είναι ότι θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες για αυτό το κράτος. Μια γενιά πολιτών θα χαθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το μέλλον θα είναι επίσης θλιβερό. Ολοι, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, θα υποφέρουν, με τη μορφή της τρομοκρατικής απειλής, του οικονομικού σοκ, της άτυπης μετανάστευσης ή της τραυματισμένης ανθρώπινης συνείδησης.
Εάν η πρόληψη και η ειρηνική επίλυση των διαμαχών έχει ύψιστη σημασία, τότε πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε σοβαρά. Αυτή η εκτίμηση οδηγεί τις προσπάθειες της Τουρκίας στον τομέα της διαμεσολάβησης ως συμπροέδρου του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και των φίλων του OIC, των ομάδων διαμεσολάβησης και του οικοδεσπότη σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης για τη διαμεσολάβηση στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στις δύο διασκέψεις διαμεσολάβησης που θα διοργανώσουμε αυτή την εβδομάδα στην Ιστανμπούλ.
* Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.