Ο τρίτος δρόμος… της ελληνικής οικονομίας
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δύσκολα θα παραμείνει στο ευρώ διατυπώνει το πρακτορείο Reuters μετά την σημερινή παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κορυφαίος αρθρογράφος του Reuters Hugo Dixon, «Εάν ο Τσίπρας δεν κρύβει κάποιον άσσο στο μανίκι του, δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ».
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι πιστωτές της χώρας να συμφωνήσουν με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης αφού ακόμη και οι αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για την υιοθέτηση τελικά από την ελληνική κυβέρνηση ενός πιο μετριοπαθούς προγράμματος παροχών τελικά διαψεύστηκαν.
Όπως τονίζει ο Hugo Dixon οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα οδηγήσουν τη Ελλάδα σε εξάντληση της ρευστότητας και στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων τις προσεχείς εβδομάδες.
Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών όπου σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έπεσαν κάτω από το όριο των 150 δισ ευρώ, το οποίο είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2012, όταν ο κίνδυνος για έξοδο της χώρας από το ευρώ ήταν περισσότερο από άλλοτε υπαρκτός.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνονται σήμερα στα επίπεδα των 147 δισ. ευρώ, από τα 163 δισ ευρώ που βρίσκονταν στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014.
Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν ότι το κατά την διάρκεια του διμήνου Δεκεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015 οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 16 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλήψεις χρημάτων συνεχίζεται και στο ξεκίνημα του Φεβρουαρίου.
Την κατάσταση φυσικά δεν βοήθησε και η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι, προσωρινά, αποδεκτά ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας.
Με την απόφαση αυτή κρατικές εγγυήσεις, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα της ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ με βάση τα οποία έχει αντληθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, θα καταπέσουν στον ELA.
Μετά τον, προσωρινό, αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο έκτακτος μηχανισμός χρηματοδότησης ELA αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική πηγή ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες και φυσικά δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα διότι όπως αναφέρει και το όνομα του πρόκειται για ένα έκτακτο μηχανισμό.
Πάντως την άποψη ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οδηγείται σε ρήξη με την ΕΕ συμμερίζεται και ο αρθρογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, ο οποίος χαρακτηρίζει ως μέγα λάθος του Αλέξη Τσίπρα να μην δεχτεί την παράταση του υπάρχοντος μνημονίου.
Όπως αναφέρει ο Peter Spiegel, «Ένα από τα κυριότερα μηνύματα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην πραγματοποιήσει μη αναστρέψιμες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, κάτι που ο Έλληνας πρωθυπουργός αγνόησε».
Την ίδια στιγμή η Μεγάλη Βρετανία καταστρώνει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό Grexit έχοντας υπόψη της την αναταραχή που θα προκληθεί στις αγορές από μία τέτοια εξέλιξη.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, George Osborne, «Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, αυτό θα δημιουργούσε αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρώπη.Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει διεθνής προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και των υπολοίπων μελών της Ευρωζώνης. Στη Βρετανία, εντείνουμε τον έκτακτο σχεδιασμό ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε κι αν μας προκύψει».