Ο Τραμπ παρέδωσε την Λευκορωσία στον Πούτιν
Σκοπεύω να κάνω ό, τι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του κράτους της Λευκορωσίας», είχε δηλώσει στις αρχές Ιουνίου ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.
«Δημιουργήσαμε το πρώτο ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος της Λευκορωσίας. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα μακριά σε κανέναν να χλευάζεται ή να αποσταθεροποιείται κάθε μέρα, να σκίζεται σε κομμάτια και να δίνεται σε κάποιον », είχε τονίσει στην ίδια δήλωση ο ηγέτης της Λευκορωσίας.
Ο Λουκασένκο κυβερνά την πρώην Σοβιετική χώρα για 26 έτη, αλλά αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και χρόνια, καθώς η απογοήτευση για τον χειρισμό της πανδημίας κοροναϊού συνδυάστηκε με παράπονα για την οικονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ πριν λίγες ημέρες κατηγορήθηκε για βία και νοθεία στις πρόσφατες εκλογές.
Όμως οι αντιδράσεις αυτές έχουν μεγαλύτερο βάθος και αφορούν τις σχέσεις με τον παραδοσιακό σύμμαχο της Ρωσίας, σχέσεις που έχουν επιδεινωθεί από την αρχή του 2020. Η Μόσχα με όπλο την ενέργεια, όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, εκβίασε τον Λουκασένκο φέρνοντας τον σε μια εξαιρετικά δύσκολή θέση.
Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο Λουκασένκο παίρνει την απόφαση να απεξαρτηθεί ενεργειακά και πολιτικά από την Ρωσία, βασιζόμενος στην υποστήριξη των ΗΠΑ, η μεταφορά μιας ετοιμοπόλεμης Ρωσικής Ταξιαρχίας από την Μόσχα στα σύνορα με την Λευκορωσία, ανέτρεψε τα πάντα.
Τι είχε συμβεί
Τον Φεβρουάριο κατά την συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Ρωσίας και Λευκορωσίας, ο Λουκασένκο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα πρόσφερε στο Μινσκ μια συμφωνία για τις τιμές στο πετρέλαιο και τα παράγωγα του, σε αντάλλαγμα την ένταξη της Λευκορωσίας σε ένα ενοποιημένο κράτος με τη Ρωσία, κάτι που θα άνοιγε την αλλαγή του Συντάγματος και την επέκταση της θητείας του Ρώσου Προέδρου
Στις αρχές Ιανουαρίου, ρωσικές εταιρείες πετρελαίου ανέστειλαν τις μεταφορές πετρελαίου στη Λευκορωσία, ενώ η Ρωσία παρείχε αργό πετρέλαιο στο Μινσκ, χωρίς τέλη εξαγωγής βάσει εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Πάραυτα, η Μόσχα με την τροποποίηση που έκανε στον Κώδικα Φορολογίας το 2019 κατέστρεψε την κερδοφορία των λευκορωσικών διυλιστηρίων προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως στις αρχές Φεβρουαρίου, βρέθηκε στη Λευκορωσία και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ενώ με σχετική του δήλωση ο πρώτος, είπε πως οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τη Λευκορωσία ως κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα. Στις 15 Μαΐου ο Μάικ Πομπέο με tweet ανέφερε «Η πρώτη αποστολή πετρελαίου των ΗΠΑ θα αναχωρήσει για τη Λευκορωσία αυτήν την εβδομάδα. Αυτή η ανταγωνιστική συμφωνία ενισχύει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λευκορωσίας και εκπληρώνει τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της Λευκορωσίας τον Φεβρουάριο με κυβερνητικούς ηγέτες στο Μινσκ.»
Μέσα στον Ιούνιο όμως τα πράγματα άλλαξαν δραματικά για τον Λουκασένκο, οι Αμερικανοί κατά ένα περίεργο(!) τρόπο σταμάτησαν όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τον ηγέτη της Λευκορωσίας, ενώ Ρώσοι παρακρατικοί άρχισαν να εισέρχονται στην χώρα. Στο διαδίκτυο δημοσιογράφοι , κυρίως από την Ανατολική Ουκρανία ξεκίνησαν την προπαγάνδα όπως ακριβώς το 2014 Ουκρανία που οδήγησε στην απόσχιση, ενώ μέχρι και η γνωστή ομάδα μισθοφόρων Wagner εισήλθε στην χώρα με αποτέλεσμα την σύλληψη ορισμένων.
Ο Λουκασένκο είπε τον Ιούνιο ότι υπήρξε ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο για την προώθηση μιας επανάστασης παρόμοια με τις οδικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία το 2014. Ανέφερε ότι οι πολιτικές δυνάμεις τόσο από τη Δύση όσο και από την Ανατολή, είχαν συγκεντρώσει τα ενδιαφέροντά τους στη Λευκορωσία και ότι «ορισμένες δυνάμεις» ενέτειναν τις προσπάθειές τους, φωτογραφίζοντας την Μόσχα
«Αυτός ήταν ο στόχος. Οι μάσκες έπεσαν όχι μόνο από ορισμένες μαριονέτες που είχαμε εδώ, αλλά και από μαριονέτες που κάθονται έξω από τη Λευκορωσία », σημείωσε
Και αν για το εξωτερικό φωτογράφιζε την Μόσχα, για το εσωτερικό εννοούσε τον Βίκτορ Μπαμπάρικο ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη. Ο Μπαμπάρικο είναι πρώην επικεφαλής του τοπικού υποκαταστήματος της ρωσικής τράπεζας Gazprombank. Ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας ανέφερε ότι το Μπαμπαρίκο ελέγχεται από Ρώσους και ο Λουκασένκο ανέφερε ότι τα χρήματα της τράπεζας χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Μπαμπάρικο.
Η περίπτωση η Λευκορωσία να έχει πέσει θύμα διαπραγμάτευσης μεταξύ Τραμπ και Πούτιν είναι το πιο πιθανό σενάριο, και αναζητείται η αντιπαροχή η οποία μπορεί να είναι η στήριξη στις Αμερικανικές εκλογές εκ νέου
Να σημειωθεί ότι ο Λουκασένκο, σήμερα Κυριακή, ζήτησε δημοσίως και με αγωνία να συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο