Ο Τραμπ «έστειλε» τον λογαριασμό για την αναβάθμιση των F-16: Θα φτάσει τα $2,4 δισ.
«Θα υπάρξει αναβάθμιση των F-16» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα.
«Θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας, θα συζητήσουμε και επιπλέον τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς» επισήμανε ο κ. Τραμπ.
Υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα στο Οβάλ Γραφείο του στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υπογράμμισε: «Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει».
«Κι εμείς» συνέχισε ο κ. Τραμπ «συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς όπως είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16».
«Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση, έχουμε υπάρξει καλοί φίλοι και σύμμαχοι» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Είμαι βέβαιος για τη στρατηγική συνεργασία και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία» απάντησε ο κ. Τσίπρας ευρισκόμενος εξ ευωνύμων του προέδρου Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ο λογαριασμός της αναβάθμισης των F-16
Ο πρόεδρος Τράμπ στις σύντομες αλλά άκρως περιεκτικές του δηλώσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης φρόντισε να… στείλει το λογαριασμό αναβάθμισης των F-16 ύψους 2, 4 δισ δολάρια. Ο πλανητάρχης τόνισε ότι μέσω της αναβάθμισης θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, κάτι που είναι πολύ θετικό για την οικονομία της.
Αυτό δεν αποκλείει να θεωρηθεί ως sub-contractor η ΕΑΒ σε δεύτερη φάση, αλλά η αναφορά «The proposed sale will require the assignment of approximately 3-5 additional U.S. Government or contractor representatives to Greece», σε αυτή τη φάση, δεν αφήνει πολλά περιθώρια τέτοιας ερμηνείας. Ο αριθμός 3-5 είναι πολύ μικρός για την επίβλεψη τέτοιων εργασιών. Κατά την διάρκεια των επικείμενων διαπραγματεύσεων δεν αποκλείεται βέβαια να συμφωνηθεί τελικά η πραγματοποίηση των εργασιών να γίνει στην ΕΑΒ. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο μπορεί τελικά να μην γίνει αυτό, είναι η μείωση του κόστους του προγράμματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απαιτείται η μεταφορά τεχνογνωσίας, κάτι που κοστίζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν ξεκινήσουν οι επίσημες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον των δημοσιογράφων στο Οβάλ γραφείο , ο κ. Τραμπ έσκυψε προς την πλευρά του κ. Τσίπρα και του είπε: «Φαίνεται ότι κάνετε τεράστια («tremendous» ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε) πρόοδο… Τεράστια!».