Ο σουλτάνος στέλνει τελεσίγραφα στην Ε.Ε

Του Γιώργου Σκαφίδα

Πηγή : Έθνος

Να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ στο Προσφυγικό απειλεί η Αγκυρα, ως μέσο εκβιασμού προκειμένου να εξασφαλίσει ανταποδοτικά «οφέλη» σε άλλα μέτωπα: στο εσωτερικό της Τουρκίας (απελευθέρωση της βίζας, οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη), αλλά και στο εξωτερικό: σε Συρία, Ιράκ και… δυτική Θράκη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν κατηγορηματικός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα «Neue Zurcher Zeitung». «Η υπομονή μας εξαντλείται. Περιμένουμε μια απάντηση (σ.σ.: για τη βίζα) αυτές τις ημέρες. Εάν αυτή η απάντηση δεν έρθει, θα ακυρώσουμε τη συμφωνία» στο Προσφυγικό, διακηρύττει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας μάλιστα με νόημα ότι η Αγκυρα «δεν θα περιμένει μέχρι το τέλος του έτους», καθώς θεωρεί ότι «έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου».

 

Η Κομισιόν

Οι Ευρωπαίοι ωστόσο έχουν διαφορετική άποψη. Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει επισήμως ότι από τα συνολικά 72 κριτήρια που απαιτούνται για την άρση της βίζας εκκρεμούν ακόμη επτά, με τη μεταρρύθμιση της «υπερβολικά ευρείας» τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας να κατέχει φυσικά την κορυφαία θέση μεταξύ των εκκρεμοτήτων.

Και σε αυτό το μέτωπο, ωστόσο, το καθεστώς Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμένο να κάνει πίσω. «Στο θέμα της τρομοκρατίας δεν βλέπω άλλες δυνατότητες. Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παραχώρηση απέναντι στην ΕΕ», δηλώνει ο Τσαβούσογλου, για να βγει εν συνεχεία στην αντεπίθεση κατά των Ευρωπαίων… προσδοκώντας οφέλη.

Οι Τούρκοι εκβιάζουν για τη βίζα. Αυτό είναι σαφές. Απαιτούν ωστόσο κι άλλα πολλά. Θέλουν, με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής, να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να κάνουν κουμάντο στη βόρεια Συρία (σε βάρος των Κούρδων).

Για να το πετύχουν, ζητούν τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας-απαγόρευσης πτήσεων στην περιοχή. «Εάν οι πρόσφυγες παραμείνουν σε μια τέτοια ζώνη, τότε η Ευρώπη θα ανασάνει. Εάν αυτοί αρχίσουν να περνούν πάλι στην Ευρώπη, τότε αυτός που θα βρεθεί υπό τη μεγαλύτερη πίεση θα είναι η κυρία Μέρκελ», σημειώνει με νόημα ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ωστόσο, δεν παραλείπει να ανακινήσει και την πάγια ρητορική της Αγκυρας περί «τουρκικής μειονότητας» στη δυτική Θράκη, τα δικαιώματα της οποίας «καταπιέζονται από την Ελλάδα». Υποστηρίζει μάλιστα ότι υπάρχουν και σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της χώρας μας, τις οποίες η Αθήνα επιμένει να αγνοεί.

«Οταν εμείς μιλάμε για τα δικαιώματα των Τούρκων σε κάποιες χώρες-μέλη της ΕΕ, μας λένε να μην ανακατευόμαστε στα εσωτερικά των άλλων. Στη δυτική Θράκη στην Ελλάδα για παράδειγμα οι Τούρκοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη “τουρκικός” στα ονόματα των ενώσεών τους, παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και κανείς δεν λέει τίποτα γι’ αυτό, επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ», σημειώνει ο Τσαβούσογλου.

«Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο καθένας μάχεται για τα συμφέροντά του», συνεχίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας… για να έρθει έπειτα να συγκρίνει τη Συνθήκη της Λωζάνης με τη Συμφωνία του Ντέιτον (και την Τουρκία με τη… Βοσνία-Ερζεγοβίνη) υποστηρίζοντας ότι πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για συμφωνίες «κακές αλλά δεδομένες».

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ενδεχομένως ελλιπής ή εσφαλμένη, αλλά έχει ισχύ», σημειώνει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

 

Στόχος το Βερολίνο

Οι τουρκικές πιέσεις ωστόσο δεν επικεντρώνονται επί του παρόντος μόνο στην Ελλάδα, αλλά επεκτείνονται ευρύτερα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αποκήρυξε χθες ανοιχτά τη Γερμανία ως «καταφύγιο τρομοκρατών».

«Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία το γεγονός ότι η Γερμανία, που εδώ και χρόνια προστατεύει τους Κούρδους του PKK και τους ακροαριστερούς του DHKP-C, έχει γίνει η πίσω αυλή της γκιουλενιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Θα κριθείτε από την ιστορία επειδή ενθαρρύνετε την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ερντογάν από την Αγκυρα «δοκιμάζοντας» για πολλοστή φορά τις σχέσεις του με την Ευρώπη.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.