Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης στην πολιτική ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ενισχύει την προσπάθεια της Διακομματικής
Τριήμερη περιοδεία στη Θράκη πραγματοποιεί η πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη και αντιπροσωπεία βουλευτών, μελών της Επιτροπής.
Πρώτος σταθμός είναι η Αλεξανδρούπολη, όπου η κ. Μπακογιάννη και τα μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος, Κώστα Χατζημιχαήλ και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, στα γραφεία του Οργανισμού. Στην σύσκεψη που ακολούθησε η Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το λιμάνι καθώς επίσης και τις προοπτικές που δημιουργούνται για την Θράκη
Ο ρόλος που έχει η Αλεξανδρούπολη στην πολιτική του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, της δίνει έναν τέτοιο ρόλο που η Θράκη καλείται να εκμεταλλευτεί προς όφελος της ανάπτυξης. Η αμερικανική επένδυση που θα ακολουθήσει στο λιμάνι θα ξεκλειδώσει έργα όπως η Εγνατία Οδός και η αποκρατικοποίηση της και η Σιδηροδρομική Εγνατία, δύο έργα τα οποία είναι ικανά μα δημιουργήσουν και δύο εμπορικά hub σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.
Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του ο επικεφαλής της DFC, της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας, Άνταμ Μπούλερ, σημείωσε για την Αλεξανδρούπολη «σε ό,τι αφορά την προοπτική του LNG, ανοίγονται εξαιρετικές δυνατότητες για δραστηριότητες όχι μόνο στην Ελλάδα. Έχουμε συζητήσεις με το Κόσοβο, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, ώστε το τερματικό να εξελιχθεί σε περιφερειακή ενεργειακή υποδομή για την ευρύτερη περιοχή και αυτή η προοπτική είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Και νομίζω ότι αυτή είναι η πιο συναρπαστική προοπτική για το λιμάνι» ενώ τόνισε «υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψουν projects τα οποία θα μπορούσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας χωρίς την ίδια στιγμή να προσελκύσουν το ενδιαφέρον κάποιας αμερικανικής εταιρείας. Θα μπορούσαμε λοιπόν να “συμμαχήσουμε” με κάποια εταιρεία ευρωπαϊκών, ισραηλινών, γιαπωνέζικων κ.ο.κ. »
Να σημειωθεί πως τον Δεκέμβριο κατά την επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη και σε συνέντευξη του στο «V», ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα, είχε αναφέρει «καθώς πλησιάζει ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ήρθα εδώ, με αρκετά στελέχη Ιαπωνικών εταιρειών που ενδιαφέρονται για επιχειρηματικές ευκαιρίες. Μάλιστα στη συνάντηση που είχα με τον Δήμαρχο της πόλης Γιάννη Ζαμπούκη, δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις πως η Αλεξανδρούπολη, είναι ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις και η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη να τις καλωσορίσει.»
Σε άλλη απάντηση του σημείωσε «χαρακτηρίζω ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντηση με τον πρόεδρο και τον διευθύνων σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος της Αλεξανδρούπολης κυρίους Κ.Χατζημιχαήλ και Κ. Χατζηκωνσταντίνου, οι οποίοι μας έκαναν εκτενή ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση του λιμανιού. Πιστεύω ότι όσοι συμμετείχαν στην εν λόγω συνάντηση, ενδιαφέρονται για κερδοφόρα έργα υποδομών, όπως λιμάνια, σιδηρόδρομους, οδικά δίκτυα και ενέργεια. Μάλιστα το γεγονός ότι συνοδευόμουν από στελέχη της Mitsubishi, της Marubeni, της Mitsui OSK και της Hitachi Rail, καταδεικνύει το εν λόγω ενδιαφέρον. Τα παραπάνω στελέχη δεν προέρχονται μόνο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Κωνσταντινούπολη, οι επιχειρηματικές επιδιώξεις των οποίων διαφέρουν από αυτές του LNG, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ναυτιλίας.»
Και καταλήγοντας τόνισε «η Ιαπωνία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και όπως πολύ σωστά επισημάνατε η αμερικανική παρουσία εδώ στην Αλεξανδρούπολη συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής. Μετά τη διεξοδική ενημέρωση που είχαν οι Ιάπωνες επιχειρηματίες, ευελπιστώ πως θα αναπτύξουν τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια για την Αλεξανδρούπολη, όχι μόνο στον τομέα των επενδύσεων αλλά και στη χρήση του ιδιαίτερα σημαντικού γεωπολιτικά και στρατηγικά λιμανιού για τις επιχειρήσεις τους.»