Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας κέρδισε υπόθεση κατά της Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κέρδισε μια υπόθεση κατά του αρμενικού κράτους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με τη φυλάκισή του μια δεκαετία πριν έρθει στην εξουσία.
Ο Πασινιάν μήνυσε την Αρμενία το 2010 για τη σύλληψη και την καταδίκη του μετά τη θανατηφόρα καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών το 2008.
Η κυβέρνηση του Πασινιάν, ως κατηγορούμενος στην υπόθεση, δεν σχολίασε ενώπιον του δικαστηρίου τις κατηγορίες που της άσκησε ο πρωθυπουργός.
Σε μια απόφαση της 18ης Ιανουαρίου, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι οι αρχές της Αρμενίας παραβίασαν τα δικαιώματα του Πασινιάν στην ελευθερία της έκφρασης, στην ειρηνική συνάθροιση και στην ελευθερία και την ασφάλεια.
Ο Πασινιάν δεν ζήτησε καμία υλική αποζημίωση στην αίτησή του.
Το κράτος εκπροσωπήθηκε στην υπόθεση από τον Yeghisheh Kirakosyan, ο οποίος διορίστηκε εκπρόσωπος της Αρμενίας στην ΕΔΑ από την κυβέρνηση του Πασινιάν το 2018, αφού υπηρέτησε για λίγο ως σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Η απόφαση ήταν η τελευταία μιας σειράς αποφάσεων του ΕΔΑΔ κατά της Αρμενίας σχετικά με την καταστολή του 2008 για πολυάριθμες παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Θανατηφόρα καταστολή της αντιπολίτευσης
Ο Πασινιάν συνελήφθη τον Ιούλιο του 2009 με την κατηγορία της απόπειρας «ανατροπής της συνταγματικής τάξης». Καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2011 με χάρη της 20ης επετείου της ανεξαρτησίας της Αρμενίας.
Καταδικάστηκε για το ρόλο του στην υποστήριξη των διαδηλώσεων κατά των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2008, κατά τις οποίες ο Ρόμπερτ Κοτσαριάν ανέβηκε στην εξουσία.
Εκείνη την εποχή, ο Πασινιάν ήταν ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και αρχισυντάκτης του Haykakan Zhamanak (του Armenian Times).
Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου από τον πρώτο πρόεδρο της Αρμενίας, Λεβόν Τερ-Πετροσιάν, ο οποίος έχασε από τον Κοτσαριάν σε, όπως ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση, νοθευμένες εκλογές.
Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν , μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί, όταν οι αρχές διέλυσαν τις διαδηλώσεις την 1η Μαρτίου 2008.
Αφού ανήλθε στην εξουσία το 2018, ο Πασινιάν επανεξέτασε τα γεγονότα της 1ης Μαρτίου. Τον Ιούλιο του 2018, οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του Κοτσαριάν και των συμμάχων του με το ίδιο άρθρο που χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη του Πασινιάν το 2009: ανατροπή της συνταγματικής τάξης.
Οι κατηγορίες εναντίον του Κοτσαριάν, ο οποίος τώρα ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, απορρίφθηκαν τον Μάρτιο του 2021 από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας.