Ο πρώην αρχηγός πληροφοριών του Κοσόβου καταδικάστηκε για απέλαση «γκιουλενιστών» στην Τουρκία
Ο Ντρίτον Γκάσι, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Κοσόβου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών αφού το Δικαστήριο της Πρίστινα τον έκρινε ένοχο για την αμφιλεγόμενη απέλαση έξι Τούρκων φερόμενων «γκιουλενιστών» τον Μάρτιο του 2018.
Η δικαστής Violeta Namani είπε ότι ο Gashi κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση εξουσίας. Εκτός από την ποινή φυλάκισης, του απαγορεύεται να ασκήσει οποιοδήποτε δημόσιο καθήκον για τέσσερα χρόνια μετά την έκτιση της ποινής του.
Δύο άλλοι κατηγορούμενοι, ο πρώην διευθυντής του Τμήματος Ιθαγένειας και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Valon Krasniqi, και ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Αλλοδαπών στη Συνοριακή Αστυνομία, Rrahman Sylejmani, αθωώθηκαν επειδή το δικαστήριο δεν μπορούσε αποδείξει τις κατηγορίες.
Ο δικηγόρος του Gashi, Florent Latifaj, είπε στο BIRN ότι θα ασκήσει έφεση. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την ετυμηγορία. Φυσικά, θα κάνουμε έφεση. Είναι εντελώς άδικο. Περιμέναμε την αθώωσή του», είπε ο Λατιφάι.
Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ειδική Εισαγγελία του Κοσόβου κατηγόρησε τους Gashi και Krasniqi για «κατάχρηση επίσημης θέσης ή εξουσίας». Ο Συλεϊμάνι κατηγορήθηκε για «κατάχρηση υπηρεσιακής θέσης ή εξουσίας» και «παράνομη στέρηση της ελευθερίας».
Ο Γκασί απολύθηκε από τη θέση του μετά την έκδοση των έξι Τούρκων πολιτών, τον Μάρτιο του 2018, τους οποίους η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι ήταν οπαδοί του εξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για στήριξη της τρομοκρατίας.
Ο τότε πρωθυπουργός, Ramush Haradinaj, ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό συνέβη εν αγνοία του.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από μια κοινοβουλευτική επιτροπή του Κοσόβου τον Φεβρουάριο του 2019 διαπίστωσε ότι κατά την απέλαση σημειώθηκαν 31 παραβιάσεις νόμων και διαδικασιών. Μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής κατηγόρησαν τον πρώην πρόεδρο Χασίμ Θάτσι ότι βρίσκεται πίσω από το περιστατικό.
Ορισμένες από τις ομάδες που εκδόθηκαν στην Τουρκία έχουν έκτοτε καταδικαστεί σε βαριές ποινές φυλάκισης ως μέλη μιας «ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας» λόγω των δεσμών τους με το κίνημα του Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα αναφέρει ως «Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ», FETO, και κατηγορεί για ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.
Τον Ιανουάριο του 2020, ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε έναν από τους έξι, τον Hasan Hyesin Gunakan, σε φυλάκιση οκτώ ετών και ενός μήνα.
Η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Κοσσυφοπεδίου ανέφερε συγκεκριμένα την απέλαση του Γκουνακάν ως παράνομη, αναφέροντας ότι παραβίαζε το σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, τις διοικητικές οδηγίες και τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πέντε από τους συλληφθέντες εργάζονταν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα «γκιουλενιστών» στο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένου του γυμνασίου Mehmet Akif και των δημοτικών σχολείων στην Πρίζρεν και την Γκιάκοβα.
Μετά την επιχείρηση, το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, HRW, έκρινε ότι η σύλληψη και η απέλαση ήταν σκληρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
«Εκτός από τις αμφισβητούμενες συλλήψεις, οι άνδρες στάλθηκαν σε μια χώρα όπου αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο βασανιστηρίων. Ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Κοσόβου, που ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν την επιχείρηση, θα πρέπει να απαιτήσουν μια ενδελεχή έρευνα και να εξηγήσουν πώς έγινε αυτή η παρωδία», ανέφερε η HRW.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο BIRN, οι έξι εκτίουν τις ποινές φυλάκισής τους σε διαφορετικές τουρκικές πόλεις και έχουν ελάχιστη ή καθόλου επαφή με τις οικογένειές τους.