Ο Πούτιν δημιούργησε εφεδρική αστυνομική δύναμη για να υποστηρίξει τον Λουκασένκο
Η Ρωσία με παράκληση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δημιούργησε μια εφεδρική αστυνομική δύναμη για να υποστηρίξει τον Λευκορώσο ηγέτη, η οποία όμως δεν θα χρησιμοποιηθεί στην γείτονα χώρα, παρά μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη. Την δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».
«Ο Αλεξάντρ Γκριγκόριεβιτς (Λουκασένκο) μου ζήτησε να συγκροτήσω μια εφεδρεία από αστυνομικούς. Και εγώ το έκανα. Αλλά παράλληλα συμφωνήσαμε ότι η δύναμη αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί εάν η κατάσταση δεν γίνει ανεξέλεγκτη» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι στην μεταξύ τους συζήτηση «καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει. Για αυτό δεν χρησιμοποιούμε την εφεδρική αυτή δύναμη».
Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα η διένεξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο, λέγοντας ότι αν υπάρξουν παραβιάσεις από οποιαδήποτε πλευρά, τότε θα υπάρξουν αντιδράσεις σύμφωνα με τον νόμο. «Ξεκινάμε από το ότι, όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα στην Λευκορωσία, θα επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο, αλλά εάν υπάρξουν παραβιάσεις … είτε από την πλευρά των κρατικών οργάνων εξουσίας, της αστυνομίας, είτε από την πλευρά εκείνων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, εφόσον υπερβούν τα όρια της ισχύουσας νομοθεσίας, τότε θα υπάρξουν ανάλογες αντιδράσεις σύμφωνα με την νομοθεσία» δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι προς το παρόν τα όργανα επιβολής της τάξεως στην Λευκορωσία συμπεριφέρονται «με αρκετή εγκράτεια, παρόλα αυτά».
Στο μεταξύ σήμερα η Μαρία Κολέσνικοβα, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, κλήθηκε στην Ανακριτική Επιτροπή της Λευκορωσίας, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στο Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης με την κατηγορία ότι επιχειρεί να καταλάβει την εξουσία, παρότι έχει ανακοινώσει ότι σκοπός του είναι η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.
Η ίδια η Κολέσνικοβα ανακοίνωσε ότι ζήτησε με αίτηση που υπέβαλε προσωπική συνάντηση με τον πρόεδρο της Ανακριτικής Επιτροπής της Λευκρορωσίας Ιβάν Νόσκεβιτς, για να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών που σχετίζονται με την χρήση βίας κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.
Ο ίδιος ο Λουκασένκο έχει χαρακτηρίσει την σύσταση του Συντονιστικού Συμβουλίου ως προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας. Δύο ηγετικά του στελέχη καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δέκα ημερών με την κατηγορία ότι διοργάνωσαν συγκεντρώσεις χωρίς την άδεια των αρχών, αλλά η Κολέσνικοβα αφέθηκε μετά την ανάκριση ελεύθερη, δηλώνοντας ότι υπέγραψε συμφωνία να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες.
Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Λευκορωσία επιδιώκοντας να ασκήσει πιέσεις στον Λουκασένκο να διεξαγάγει εκ νέου εκλογές. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί υποστηρίζοντας τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Λουκασένκο προτίθενται να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία, σε περισσότερους από 20 αξιωματούχους που ευθύνονται για την βίαια καταστολή των διαδηλωτών.