Ο Πασινιάν αντιστέκεται στην διασπορά που ζητά «Βασιλεία τρόμου στον Νότιο Καύκασο» – Προχωρά την ειρήνη με το Αζερμπαϊτζάν

Στις 12 Μαρτίου, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν έστειλε στην Αρμενία πρόταση «πέντε σημείων» στην Αρμενία για τη σύναψη οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Η πρόταση του Αζερμπαϊτζάν ζητούσε μεταξύ άλλων «κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα, αμοιβαία αναγνώριση των διεθνών συνόρων», την παύση των «εδαφικών διεκδικήσεων», τον τερματισμό απειλών «για την ασφάλεια του άλλου στις διεθνείς σχέσεις», την οριοθέτηση των συνόρων,τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, και τέλος το άνοιγμα γραμμών μεταφορών και επικοινωνιών. 

Λίγες ημέρες μετά τις προτάσεις του Μπακού που θα ήταν η αρχή μια ειρηνευτικής διασικασίας, στο Καραμπάχ ξέσπασαν συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν να μετακινεί στρατρύματα προς την περιοχή που βρίσκονται τα φυλάκια των Ρώσων «ειρηνευτών». Παρά την προβοκάτσια που στήθηκε από αυτονομιστές με την ανέχεια των Ρώσων, η κατάσταση δεν ξέφυγε. Ουσιαστικά το Αζερμπαϊτζάν με την μετακίνηση των στρατευμάτων, δοκίμαζε τους κανόνες εμπλοκής των Ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή και αν θα επρόκειται να κινητοποιηθούν και άλλες μονάδες των Ρώσων προς την περιοχή.

Ο Πασινιάν εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μόσχα

Ο Πασινιάν γνωρ΄ίζει πως για να μπορέσει να δώσει μια ελπίδα στην χώρα του, να ξεφύγει από τον στραγγαλισμό της Μόσχας, θα πρέπει να πάρει μερικ΄ές σημαντικές αποφάσεις. Πρώτο και κύριο να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία, τόσο για οικονομικούς λόγους, ΄όσο και για να χάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν.

Το δεύτερο σημαντικό είναι να αναγνωρίσει τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζαν, ζητώντας ταυτόχρονα ένα ειδικό καθεστώς για τους Αρμένιους στο Καραμπάχ, τέτοιο που να μην μπορεί να το αρνηθεί το Μπακού. Όμως σε αυτή την εξίσωση το πρόβλημα είναι οι αυτονομιστές του Καραμπάχ οι οποίοι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν υπό τις οδηγίες της διασποράς, η οποία με την σειρά της επιθυμεί μια διαρκή ένταση στο Καύκασο εξυπηρετώντας τα σχέδια της Μόσχας.

Ο Πασινιάν γνωρίζει πως μια απόρριψη ενός σχεδίου ειρήνης από τους αυτονομιστές θα έχει τρομερές συνέπειες για τον ίδιο και τους Αρμένιους του Καραμπάχ. Με τα ρωσικά στρατεύματα να είναι ανίκανα λόγω Ουκρανίας να επέμβουν και η Αρμενία να αρνείται να εισέλθει σε έναν τρίτο πόλεμο για λογαριασμό των Αρμενίων αυτονομιστών του Καραμπάχ (έναν πόλεμο που η Αρμενία θα χάσει), η πλήρης απόρριψη οποιουδήποτε συμβιβασμού από τους Αρμένιους του Καραμπάχ θα οδηγήσει το Αζερμπαϊτζάν να λύσει το ζήτημα με τη βία.

Την ίδια ώρα, η διασπορά με τους μηχανισμούς που διαθέτει θα προσπαθήσει για δεύτερη φορά να ρίξει τον Πασινιάν, και την εξουσία να αναλάβουν ακραίοι εθνικιστές δημιουργώντας μια κυβέρνηση η οποία θα είναι μαριονέτα της διασποράς και Ρώσων, αφήνοντας ένα μόνιμο χάος στον Καύκασο

Πασινιάν και Αλίγιεφ ποντάρουν σε ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο στρατός του Πούτιν απέδειξε πως είναι ανίκανος να διαχειριστεί περισσότερα από δύο μέτωπα, τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά. Για τον λόγο αυτό, στις 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η τριμερής συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ.Μισέλ και του Προέδρου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινήσουν την προετοιμασία για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε η υπηρεσία Τύπου.

«Με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησης, επετεύχθη συμφωνία για τη σύσταση διμερούς επιτροπής για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έως τα τέλη Απριλίου που προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Σότσι στις 26 Νοεμβρίου 2021, η οποία θα εξουσιοδοτηθεί να ασχοληθεί με θέματα ασφάλειας και σταθερότητας κατά μήκος των συνόρων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στις 7 Απριλίου, ο Νικόλ Πασινιάν σε κυβερνητική συνεδρίαση ανέφερε,«υποστηρίζουμε ότι υπάρχει ένα de jure σύνορο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, και αυτό είναι το σύνορο της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης. Οι εργασίες για την οριοθέτηση πρέπει να ξεκινήσουν με τη διόρθωση αυτού του γεγονότος»

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.