O ΟΑΧΟ κατηγορεί το συριακό καθεστώς για επιθέσεις με χημικά όπλα

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, για πρώτη φορά υπέδειξε τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ ως υπεύθυνες για επιθέσεις με χημικά όπλα που διαπράχθησαν στη βόρεια Συρία το 2017.

«Η ΙΙΤ (η ομάδα ταυτοποίησης και έρευνας του ΟΑΧΟ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν δικαιολογημένες αιτίες να πιστεύουμε ότι εκείνοι που χρησιμοποίησαν σαρίν ως χημικό όπλο στη Λαταμινάχ στις 24 και 30 Μαρτίου του 2017 και χλώριο στις 25 Μαρτίου 2017 ήταν πρόσωπα που ανήκουν στην πολεμική αεροπορία» της Συρίας, ανέφερε ο συντονιστής αυτής της ομάδας, ο Σαντιάγκο Ονιάτε-Λαμπόρντε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αυτή η ειδική ερευνητική ομάδα συγκροτήθηκε το 2018 για να εντοπίσει τους δράστες παράνομων επιθέσεων. Η σημερινή είναι η πρώτη έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας, που πετούσαν μαχητικά Su-22 και ένα ελικόπτερο, έριξαν βόμβες που περιείχαν το δηλητηριώδες χλώριο και το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν σε ένα χωριό στην επαρχία Χάμα, τον Μάρτιο του 2017.

Μέχρι σήμερα, ο ΟΑΧΟ είχε την εξουσιοδότηση να δηλώσει μόνο αν έχουν διαπραχθεί επιθέσεις με χημικά όπλα, όχι όμως και ποιος τις διέπραξε.

Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η Ρωσία, που στηρίζει στρατιωτικά το καθεστώς, έχουν διαψεύσει κατ’ επανάληψη ότι χρησιμοποιούνται χημικά όπλα και κατηγορούν τους αντάρτες ότι σκηνοθετούν επιθέσεις για να εμπλέξουν τις συριακές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τη σύνοψη της έκθεσης, η 50ή Ταξιαρχία της 22ης Αεροπορικής Μοίρας έριξε στην πόλη βόμβες που περιείχαν σαρίν και ένα βαρέλι που περιείχε χλώριο σε ένα νοσοκομείο. Οι επιθέσεις αυτές διαπράχθησαν από τις αεροπορικές βάσεις Σαράτ και Χάμα.

Μολονότι οι ερευνητές του ΟΑΧΟ κατονομάζουν τους υπεύθυνους, τα ονόματά τους έχουν διαγραφεί από την έκθεση, η οποία αναμενόταν να διανεμηθεί στις 193 χώρες μέλη του Οργανισμού σήμερα, Τετάρτη.

«Επιθέσεις τέτοιας στρατηγικής φύσης θα συνέβαιναν μόνο στη βάση εντολών από τις υψηλότερες αρχές της στρατιωτικής διοίκησης» της Συρίας, πρόσθεσε ο Ονιάτε-Λαμπόρντε στην ανακοίνωσή του.

Η ερευνητική ομάδα δεν συνιστά δικαστική αρχή και κατά συνέπεια επαφίεται στα μέλη του ΟΑΧΟ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα “να προβούν στις περαιτέρω ενέργειες που κρίνουν κατάλληλες και αναγκαίες», είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Φερνάντο Αρίας.

Μια επίθεση που είχε σημειωθεί στην πόλη Ντούμα οδήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην απόφαση να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση σε συριακούς κυβερνητικούς στόχους τον Απρίλιο του 2018, με τη στήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Ο ΟΑΧΟ ιδρύθηκε το 1997 με αρχικό σκοπό να εφαρμόσει την παγκόσμια συνθήκη μη διάδοσης των χημικών όπλων, όμως τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε πεδίο διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Συρίας και της Ρωσίας από τη μία πλευρά και των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας από την άλλη.

ViaDiplomacy Newsroom