Ο Νίκος Δένδιας δεν επικοινώνησε και δεν ενημέρωσε μόνο τον Αλβανό ΥΠΕΞ
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν υπουργοί εξωτερικών με τους οποίους ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες, όπως με τον ομόλογο του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Ελληνική Διπλωματία ενημέρωσε όλους τους ενδιαφερόμενους, γείτονες και μη, εκτός από μία χώρα, την Αλβανία. Πρόκειται για έναν γείτονα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι από τους πρώτους που θα είχαν ενημέρωση για τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά, και την στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα.
Είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, υπάρχει Ελληνική Εθνική μειονότητα, χιλιάδες Αλβανοί ζούνε και εργάζονται στην χώρα μας, ενώ σε λίγο καιρό, αν τα Τίρανα μπούνε στην κανονικότητα, η γειτονική χώρα θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως ενώ τις δύο χώρες τις ενώνουν θέματα, ο Αλβανικός Εθνικισμός ο οποίος συντηρείται από την μαφία της κοκαΐνης , είναι το κυριότερο εμπόδιο στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, και την λύση των διμερών προβλημάτων με την Ελλάδα. Το εμπόριο ναρκωτικών τείνει να δημιουργήσει ένα μικρό ΑΠΕ μέσα στην ίδια την Αλβανία, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πολιτικοί της να είναι εξαρτημένοι από τα καρτέλ.
Αυτό το εκμεταλλεύονται τρεις χώρες, Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν. Και οι τρεις έχουν αποκτήσει άμεση σχέση με τους Βαρόνους των ναρκωτικών με σκοπό την πολιτική τους προστασία και με την σειρά τους, την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Οι ΗΠΑ σε μεγάλο βαθμό έχουν μειώσει την επιρροή του Ιράν και τις τρομοκρατικές ομάδες που είχαν έδρα τα Τίρανα. Στις 18 Δεκεμβρίου του 2018, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απέλασε τον Ιρανό Πρέσβη Γκολλαμόσεν Μοχάμανμαν μετά την σύλληψη τριών Ιρανών τρομοκρατών. Στις 23 Οκτωβρίου 2019, η Αλβανία είχε ανακοινώσει ότι απέτρεψε μια υποκινούμενη από την Τεχεράνη τρομοκρατική ενέργεια που είχε στόχο Ιρανούς αντιφρονούντες που έχουν εγκατασταθεί στη βαλκανική χώρα.
Όμως η επιρροή της Τουρκίας και η σχέση της με τους Βαρόνους των ναρκωτικών, δεν κάνουν μέχρι σήμερα αξιόπιστο συνονιλητή την Αλβανική κυβέρνηση. Υπουργοί της πιέζονται σε αφόρητο βαθμό από τα καρτέλ του θανάτου, μια πίεση που έχει παραγόμενα αποτελέσματα στην εθνική πολιτική της χώρας.
Την ίδια επιρροή ασκεί και η Μόσχα η οποία βλέπει την Αλβανία ως ένα ευάλωτο μέλος του ΝΑΤΟ όπου μπορεί να ασκήσει την πολιτική της και να δημιουργήσει προβλήματα στην συμμαχία. Σε αυτό εξάλλου έχει αναφερθεί αρκετές φορές και η νέα Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Τίρανα, Γιούρι Κιμ, η οποία ασκεί μια επιθετική πολιτική προς την αντιπολίτευση ειδικά, η οποία βάζει διαρκώς εμπόδια στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας
Η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία θα λειτουργούσε ως ένα λιγότερο πρόβλημα που θα επηρέαζε την πολιτική της Αλβανίας ώστε η Ελλάδα να επικεντρωθεί στο πρόβλημα της Τουρκίας, λειτούργησε εν μέρη και μόνο για την Βόρεια Μακεδονία. Η επιρροή της Ρωσίας παρέμεινε και στις δύο χώρες στηρίζοντας την διαφθορά, ενώ η Τουρκία μετά τον διωγμό από τον Αμερικανικό παράγοντα στράφηκε 100% στην ευάλωτη Αλβανία