Ο Μάικ Πομπέο έρχεται στην Θεσσαλονίκη για την «Ασφάλεια»
Σχεδόν ένα χρόνο μετά ο επικεφαλής της Αμερικανικής, Μάικ Πομπέο, επισκέπτεται ξανά την Ελλάδα με προορισμό αυτή την φορά την Θεσσαλονίκη. Στην προηγούμενη επίσκεψη που αφορούσε τον 2ο κύκλο του Στρατηγικού Διαλόγου και στην ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είχε αναφέρει «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας», ενώ είχε τονίσει «μια ευημερούσα Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά και των ΗΠΑ καθώς και ευρύτερα για την Ευρώπη»
Η αναφορά του για τις «βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας», ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφερόταν στην «Ασφάλεια» από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους, και δεν εννοούσε τους στρατιωτικούς.
Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το βήμα του συνεδρίου του Economist ανέφερε «πέρυσι τέτοια εποχή έκανα λόγο για «προκλήσεις ασφαλείας». Φέτος μπορώ να κάνω λόγο για «απειλές ασφαλείας», που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν ήδη εκδηλωθεί και επιβάλλουν βέβαια από πλευρά μας να αντιδράσουμε για να τις αντιμετωπίσουμε.». Στο θέμα της «Ασφάλειας» είχε αναφερθεί και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης στην ΔΕΘ, Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. «Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.» κάνοντας αναφορά στην Ασφάλεια της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Το αποτέλεσμα του Στρατηγικού Διαλόγου πρέπει να είναι ένα, οι εγγυήσεις Ασφάλειας
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2020
Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Θεσσαλονίκη όπως προκύπτει δεν ήταν προγραμματισμένη και όχι άμεσα συνδεδεμένη με τα Ελληνοτουρκικά. Η άφιξη έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της επίσκεψης στην Λευκωσία (η Κυπριακή πλευρά ενημερώθηκε λίγες ώρες πριν) μόνο που στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, αυτή ζητήθηκε από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μετά τις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Κυβέρνηση σε θέματα «Ασφάλειας»
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που θα παίξει κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια με τους Αμερικανούς να την θεωρούν κέντρο όχι μόνο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και η έδρα εμβληματικών εταιρειών όπως η Pfizer και Cisco, αλλά θα έχει σημαντική συμμετοχή και στον ανταγωνισμό του 5G. Η προστασία όλων των επενδύσεων και υποδομών που θα δημιουργηθούν στην περιοχή είναι προτεραιότητα και η άφιξη του Μάικ Πομπέο στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τρίτες χώρες.
«H Θεσσαλονίκη είναι το τέλειο μέρος», αυτό είχε αναφέρει ο πρώην Αμερικανός Γενικός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, στην επίσημη παρουσίαση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Ψηφιακή Επικοινωνία, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ο Γκρέγκορι Φλέγκερ, είχε υπογραμμίσει πως «η Θεσσαλονίκη είναι το τέλειο μέρος» για να φιλοξενήσει το Κέντρο, προσθέτοντας πως «είναι (σ.σ. η πόλη) το καταλληλότερο μέρος, είναι ιστορικώς πρόσφορη λόγω της σταθερότητάς της, προς τους γείτονές της. Το πανεπιστήμιο και η πόλη γενικότερα κάνει όλους αυτούς τους δεσμούς θεμελιώδεις, για να κρατηθεί η ορμή που έχει ήδη αποκτήσει».
«Ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος (…). Κάποιες φορές πρέπει απλά να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη γνώση, δεν υπάρχει υποκατάστατο της εξειδίκευσης και της εμπειρίας» είχε σημειώσει ο κ. Φλέγκερ.