Ο Μάικ Πομπέο δεν θα αναλάβει τον ρόλο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας
Η φωτιά που άναψε η φήμη δεν έπαυε να εξαπλώνεται και να δυναμώνει για ώρες χθες Πέμπτη: ο Ντόναλντ Τραμπ εξέταζε το ενδεχόμενο να εμπιστευτεί στον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μάικ Πομπέο ένα δεύτερο καπέλο, αυτό του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου – πράγμα που έχει να συμβεί από την εποχή του Χένρι Κίσινγκερ.
Μολονότι παραδέχθηκε πως εξέτασε το σενάριο, ο Τραμπ αποφάσισε να βάλει τέλος στη συζήτηση για αυτό.
«Του αρέσει η ιδέα να έχει κάποιον άλλον μαζί του» στις συζητήσεις στον Λευκό Οίκο, «κι εμένα επίσης», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. Εν παρόδω, εξήρε το έργο του Πομπέο, ενός από τα ελάχιστα μέλη της ομάδας του που έχει αναλάβει τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και παραμένει σε αυτή. «Είναι φανταστικός», «συνεννοούμαι πολύ καλά μαζί του, έχουμε πολύ συχνά τις ίδιες απόψεις, μερικές φορές μικρές διαφωνίες», εξήγησε.
Την Τρίτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε, καταλαμβάνοντας εξαπίνης αρκετούς, την αποπομπή του Τζον Μπόλτον από τον θώκο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, επικαλούμενος τις διαφωνίες τους για αρκετά ζητήματα, από το Ιράν ως τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν, τη Βενεζουέλα κ.ά.
Όπως και ο Μπόλτον, ο Πομπέο χαρακτηρίζεται υπερσυντηρητικό γεράκι στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Όμως ο νυν υπουργός Εξωτερικών, που δεν κρύβει πως έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες, φροντίζει να μην εκφράζει τις διαφωνίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο δημόσια, ενώ έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ικανότητα να προσαρμόζεται στις επιλογές του Τραμπ, ακόμη κι όταν δεν τις ενστερνίζεται.
Σε βαθμό που ο ένοικος του Λευκού Οίκου εξέτασε το ενδεχόμενο να του αναθέσει ταυτόχρονα τους δύο κρισιμότερους ρόλους ως προς τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως είχε συμβεί με τον Χένρι Κίσινγκερ για ένα διάστημα επί των ημερών των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, από το 1973 ως το 1975.
Αφού ο Πομπέο δεν θα γίνει Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, για το κρίσιμο πόστο θα διαγωνιστούν 15 υποψήφιοι, πρόσθεσε ο Τραμπ, που είχε κάνει λόγο για πέντε υποψήφιους μόλις μία ημέρα νωρίτερα. Επανέλαβε πως αναμένει να έχει πάρει απόφαση πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.
Ο μεγιστάνας χαριτολόγησε εξάλλου ότι «είναι πολύ εύκολο να δουλεύει κανείς μαζί μου. Ξέρετε γιατί; Επειδή εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις, δεν χρειάζεται να κοπιάζεις!».
Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του Μπράιαν Χουκ, ειδικού επιτετραμμένου για το Ιράν, και του Στίβεν Μπίγκαν, ειδικού επιτετραμμένου για τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για αξιωματούχους στενά συνδεδεμένους με τον Μάικ Πομπέο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ