Ο λόγος που ο Μαδούρο βρέθηκε στην Τουρκία
Ενώ η παραγωγή σιταριού μειώνεται στην Τουρκία, ο υπουργός Γεωργίας και Δασών, Vahit Kirişçi, δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν την παραγωγή σιταριού στη Βενεζουέλα. Η Τουρκία είχε εισαγάγει σχεδόν 10 εκατομμύρια τόνους σίτου από διάφορες χώρες το 2021
Σημειώνοντας ότι έγινε συμφωνία για την παραγωγή σιταριού στη Βενεζουέλα, ο υπουργός Γεωργίας και Δασών είπε: «ο υπουργός Γεωργίας της Βενεζουέλας και στη συνέχεια ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο προσφέρθηκαν τουρκικές εταιρείες να παράγουν σιτάρι στην χώρα τους.» Σύμφωνα με τον ίδιο ο Μαδούρο είπε «παράξτε 100 κιλά σιτάρι, πάρτε τα 70 αφήστε τα 30 σε εμάς».
Υπενθυμίζοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων στην Τουρκία έχει φτάσει τα 5 εκατομμύρια άτομα, ο Kirişçi είπε, «Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους πρόσφυγες και λαμβάνοντας υπόψη ότι καθώς αυξάνεται το επίπεδο ευημερίας μας, αυξάνεται και η ποικιλομορφία στο τραπέζι μας, χρειαζόμαστε αυτή τη γη.»
Ο ηγέτης του AKP και πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τετ-α-τετ συνάντηση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την Τετάρτη 8 Ιουνίου. Το μνημόνιο συνεννόησης υπέγραψαν και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών.
Αναφέρεται ότι μετά το Κατάρ, την Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν, τη Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορεί να δημιουργηθεί μηχανισμός ανταλλαγής (ανταλλαγή νομίσματος-TL) με τη Βενεζουέλα.
Αμέσως μετά την επίσκεψη Μαδούρο, στο Τουρκικό Συμβούλιο Σιτηρών (TMO) μπορεί να εισάγει γεωργικά προϊόντα όπως σιτάρι, κριθάρι, ηλιέλαιο και καλαμπόκι χωρίς διαγωνισμό.
Περίπου 300.000 τόνοι σιτηρών που βρίσκονταν σε αποθήκες στο λιμάνι Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα
Περίπου 300.000 τόνοι σιτηρών είναι ενδεχόμενο να έχουν αποθηκευτεί σε αποθήκες, για τις οποίες, το Κίεβο πιστεύει ότι καταστράφηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Βισότσκι είπε ότι σύμφωνα με τα αρχεία, κατά την έναρξη του πολέμου (24 Φεβρουαρίου), στις αποθήκες, ενός από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης στο λιμάνι Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, είχαν αποθηκευτεί 250.000-300.000 τόνοι σιτηρών, κυρίως σιταριού και καλαμποκιού.