Ο λόγος που αντέδρασε η Άγκυρα στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας βρίσκεται στην Συρία
«Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όμως δεν έχουμε θετικές σκέψεις για το ζήτημα. Διότι οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ, έκαναν ένα λάθος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και ξέρετε τη στάση που κρατά η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αφού παίρνει απο πίσω της και το ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος»
Αυτό δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή της ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος Πρόεδρος γνώριζε πολύ πως η δήλωση αυτή θα τον έφερνε αντιμέτωπο με την κοινή γνώμη στην Δύση, λίγες ημέρες μετά την καταδίκη Καβάλα που έχει προκαλέσει επίσης μεγάλες αντιδράσεις.
«Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων. Το PKK και το DHKP-C έχουν τις φωλιές τους στη Σουηδία και στην Ολλανδία. Βρίσκονται μέχρι και εντός του Κοινοβουλίου τους. Στο σημείο αυτό δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά»,είχε συμπληρώσει στην ίδια δήλωση
Η αναφορά στην Ελλάδα που περιείχε η δήλωση, συνθέθηκε αμέσως με την απαίτηση της Άγκυρας να προμηθευτεί νέα F-16, ενώ η πρόφαση του Ερντογάν για τρομοκρατικές οργανώσεις που φιλοξενούνται σε σκανδιναβικές χώρες, δεν έγινε δεκτή με σοβαραρότητα από τις κυβερνήσεις των μέλων
Την επόμενη ημέρα, ο Σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε, «δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία.»
Το ερώτημα που προκύπτει από την δήλωση Καλίν είναι εύλογο, πως επηρεάζει την Ασφάλεια της Τουρκίας η ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ, και μάλιστα στην Βόρεια Θάλασσα;
Η απάντηση είναι πως η Ασφάλεια της Τουρκίας δεν επηρεάζεται από την ένταξη Σουηδίας-Φιλανδίας, όπως δεν επηρεάστηκε από την ένταξη των Βαλτικών χωρών, της Βουλγαρίας η παλιότερα της Ελλάδας, ειδικά την δεκαετία του 1960.
Στην Συρία κρίθηκε η αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ
Αυτό που δεν ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος στην δήλωση του για τις Σκανδιναβικές χώρες, είναι πως η Σουηδία το 1984 ήταν η δεύτερη χώρα μετά την Τουρκία που είχε αναγνωρίσει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση. Οι θεωρίες πως μέλη του PKK συμμετείχαν στην δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε, την οποία είχαν διαδώσει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, έφεραν την δημοσιότητα δράσεις της Άγκυρας στην Στοκχόλμη για να κατηγορηθούν οι Κούρδοι συνολικά, με αποτέλεσμα η Σουηδία να αλλάξει στάση απέναντι τους.
Την ώρα που Σουηδία – Φινλανδία προετοιμάζονται για την ένταξη τους στο NATO, ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιήσε το ενδεχόμενο του «Βέτο» για να πιέσει τους Αμερικανούς – την Δημοκρατική ηγεσία πιο συγκεκριμένα – να αλλάξουν στάση απέναντι στους Κούρδους συνολικά, από την Συρία μέχρι τις πρωτεύουσες των μελών χωρών του ΝΑΤΟ
Αφού η Τουρκία απέτυχε το 2015 να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στον εμφύλιο της Συρίας και βλέποντας την αποχώρηση από την Συμμαχία ως την μόνη λύση για την επιβίωση της, προσπαθεί με όλους τους τρόπους να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί σε σχέση με την ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ και την στήριξη των Κούρδων στην Συρία
Στην Ελλάδα γίνεται λάθος ανάγνωση (όχι από την κυβέρνηση) στην Διαχείριση της Τουρκίας από τους Δημοκρατικούς. Η πολιτική των Δημοκρατικών, είτε επί Ομπάμα είτε επί Μπάιντεν, σε σχέση με την Τουρκία και την πολιτική στην Συρία, δεν είναι καθόλου εμφανής στο πως επηρεάζει την ΄Άγκυρα στις σχέσεις με τις άλλες χώρες. Η Ουάσιγκτον απαιτεί συνεχώς κάτι από την Άγκυρα, αλλά από την άλλη δεν είναι διατεθιμένη να της δώσει τίποτα σε αντάλλαγμα, ακόμα και μερικά αεροσκάφη.
Την ίδια ώρα που δεν της δίνει τίποτα ως αντάλλαγμα -μέχρι στιγμής ακούμε μόνο θεωρίες για Ελληνικά νησιά κ.α- δεν διστάζει να επιβάλει κυρώσεις, και να προσπαθεί να φέρει στην εξουσία ηγέτη ο οποίος για τον Ερντογάν είναι φανατικός εχθρός. Η δραστηριότητα του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, έχει να κάνει περισσότερο με την αντιπολίτευση, παρά με τις σχέσεις των δύο χωρών και του καθεστώς Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε κάθε αφορμή τονίζει την απροθυμία της Τουρκίας να στηρίξει τις πολιτικές του ΝΑΤΟ.
Η άποψη πως η στάση της Τουρκίας έχει ως αιτία την αγορά των F-16 και όχι την στάση των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους της Συρίας, θα πρέπει να λάβει υπόψη πως οι Αμερικανοί πολίτες έχουν διάθεση να δούνε νέα μέλη του ΝΑΤΟ υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, παρά να ασχοληθούν με τα συμφέροντα της Τουρκίας, είτε αυτά αφορούν πολεμικά αεροσκάφη, είτε την πορεία του πολέμου στην Συρία.
Όσο αφορά τις παραχωρήσεις των Ευρωπαίων προς την Άγκυρα αν εκβιαστούν με Βέτο για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδιας, αυτές οι παραχωρήσεις δεν θα έχουν την ίδια βαρύτητα με αυτή των Αμερικανών
Εκεινή την στιγμή για τον Ερντογάν, ότι και να κερδίσει θα είναι σημαντικό λόγω της κατάστασης που βρίσκεται