Ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, θα δώσουν ότι ζήτησε η Ελλάδα

 «Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις. Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου. Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεοθωμανισμό. Η εξωτερική μας πολιτική, είπε ο υπουργός «δεν είναι φοβική, δεν είναι πολιτική μιας περίκλειστης Ελλάδας, μιας ανασφαλούς Ελλάδας. Δεν είναι πολιτική μια μίζερης Ελλάδας. Δεν είναι πολιτική μιας καχύποπτης απομονωμένης Ελλάδας»

Αυτά ανέφερε από το βήμα στις 25 Οκτωβρίου 2020 από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και σαράντα ημέρες από την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο.  «Πιστεύουμε στα προνόμια της γεωπολιτική μας θέσης. Στις δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Στον πατριωτισμό των Ελλήνων που ενσυνείδητα αντιστρατεύεται την υπερφίαλη αλαζονεία. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα που μέσα σε μήνες κατόρθωσε και έλυσε ζητήματα μισού αιώνα που φάνταζαν άλυτα. Σε μια Ελλάδα λαμπερή, ευρωπαϊκή, ακτινοβόλα. Σε μια Ελλάδα νέα Ελλάδα 200 ετών.  Έχουμε ανάπτυξη ένα δίκτυο ομονοούντων κρατών. Στο οποίο περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν , το Κουβέιτ, το Ομάν , η Ιορδανία , η Αρμενία. Έχουμε δημιουργήσει συναντηλήψεις επί θεμάτων με την Αλγερία, με το Μαρόκο, με το Ιράκ, και νομίζω ότι έχουμε σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να πείσουμε για τα επιχειρήματά μας για τις συνέπειες των τουρκικών πρακτικών στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής. ‘Αλλωστε οι περισσότερες χώρες έχουν υποστεί τον τουρκικό επεκτατισμό» είχε αναφέρει επίσης ο Νίκος Δένδιας ενω είχε σημειώσει, «πέρα από την υπογραφή της πρόσφατης αμυντικής συμφωνίας, νομίζω ότι η εμβάθυνση τους για την Ελλάδα είναι προφανείς σε όλους σας. Έχω συναντήσει τον κ. Πομπέο έξι φορές και μια τηλεδιάσκεψη, δεν νομίζω ότι στην ιστορία της Ελλάδας έχει ξανά παρατηρηθεί το φαινόμενο. Θέλω όμως να ξέρετε ότι εκκινούμε σχεδόν άμεσα σε νέο διάλογο για την διεύρυνση της αμυντικής συμφωνίας και την υπογραφή μιας νέας επί της αρχής συμφωνίας»

Είχε προηγηθεί η ήττα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, και η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στη Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Σούδα), κάτι που σηματοδοτούσε την στήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου. Από την άλλη, εκείνη την περίοδο ο Λευκός Οίκος του Ντόναλντ Τραμπ ήταν απασχολημένος με τις προεδρικές εκλογές και τις πιέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Την Πέμπτη ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του κατά την οποία «οι δύο Υπουργοί τόνισαν το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος- ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα και την πρόθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυσή της, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Υπογραμμίστηκε, επίσης, η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδος ως ισχυρού Συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επιπτώσεις της στην συνοχή της Συμμαχίας. Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Ώστιν συνομίλησαν, επίσης, για θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων και αμοιβαίως επωφελών συνεργασιών στον αμυντικο-τεχνικό τομέα.»

Μία ημέρα μετά, την Παρασκευή, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Center TV της Καβάλας, ήταν «αποκαλυπτικός». «Είμαστε σε φάση αναδιατύπωσης και βελτίωσης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με κάποιες επιπλέον προβλέψεις που συζητάμε αυτή τη στιγμή ομάδες διαπραγμάτευσης αυτή την ώρα.  Μεταξύ άλλων εξετάζουμε και επιμήκυνση συμφωνίας χρονικής, εξετάζουμε και προσθήκη κάποιας δήλωσης σχετικά με συνδρομή προς εμάς, όλα αυτά είναι υπό διαπραγμάτευση» ανέφερε ο Υπουργός, ενώ τόνισε «αισιοδοξούμε ότι η θέση της Ελλάδας θα εισακούεται περισσότερο. Η στρατηγική θέση Ελλάδας και ΗΠΑ έτσι κι αλλιώς είναι σε πάρα πολύ καλό σημείο. Μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα».

Τι μεσολάβησε πριν την επικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Ώστιν; Η επίσκεψη του του κινέζου υπουργού Άμυνας, Γουέι Φενγκέ, ενώ λίγες ημέρες πριν υπογράφηκε μια συμφωνία μεταξύ Πεκίνου και Τεχεράνης. Η περιοδεία του Γουέι Φενγκέ ήταν ένα μήνυμα προς την Ελλάδα και τα εμπόδια που προκαλεί στην Κίνα η ταύτιση των συμφερόντων της με τις ΗΠΑ.

Ή Ελλάδα στο μέλλον θα έχει να αντιμετωπίσει τριπλή απειλή, και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αποδείξουν στους συμμάχους, ειδικά σε αυτούς του ΝΑΤΟ και μετά το φιάσκο του Τραμπ με την Ουκρανία, ότι τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς τους Συμμάχους

ViaDiplomacy Newsroom