Ο Κουλέμπα καλεί την Κίνα να παίξει «σημαντικό ρόλο» για την εξεύρεση λύσης
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε την Κίνα να «παίξει σημαντικό ρόλο» για την εξεύρεση μιας λύσης που θα θέτει τέλος στη σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Εδώ και δεκαετίες, οι ουκρανο-κινεζικές σχέσεις βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. «Συμμεριζόμαστε τη θέση του Πεκίνου για την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και καλούμε την Κίνα, ως παγκόσμια δύναμη, να παίξει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές», έγραψε ο υπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο Ουκρανός αξιωματούχος που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, είχε ήδη καλέσει την Κίνα, την περασμένη εβδομάδα, να πάρει θέση και να «καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε την Παρασκευή επί δύο ώρες μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για να του εκθέσει «τις συνέπειες εάν η Κίνα παρείχε υλική υποστήριξη στη Ρωσία», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Αλλά ο Σι διατήρησε την ασάφεια και περιορίστηκε να υπογραμμίσει ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση.
Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στη Μόσχα, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτή η θέση ισχύει επίσης για το μέλλον.
«Υπάρχει παραπληροφόρηση, σύμφωνα με την οποία η Κίνα παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία. Εμείς την απορρίπτουμε», δήλωσε ο Τσιν Γκανγκ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS.
Ο πρεσβευτής υπερασπίστηκε επίσης την άρνηση του Πεκίνου να καταδικάσει την επίθεση του ρωσικού στρατού.
«Μια καταδίκη δεν επιλύει το πρόβλημα. Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν η Ρωσία υποχωρούσε λόγω των καταδικών», δήλωσε ο διπλωμάτης.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς, που τρέφει όπως και η Ρωσία μια βαθιά εχθρότητα προς τις ΗΠΑ, απέφυγε να καλέσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)